
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της μπορούν να… ζήσουν και χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, διαβεβαίωνε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Ακόμη και στην περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία, είμαστε ασφαλείς γι’ αυτόν τον χειμώνα», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αιτιολόγησε δε τη θέση της με το επιχείρημα ότι «για την ώρα, θα ήμασταν σε θέση να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο με φορτία LNG τα οποία μπορούμε να παραλάβουμε από τους φίλους μας σε όλο τον πλανήτη». Κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως έχουν υπάρξει οι αναγκαίες προεργασίες και συμφωνίες.

Οι «φίλοι» της Ευρώπης
Κάτι ανάλογο ισχυρίστηκε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο φόντο της έντονης συζήτησης – και αντιπαράθεσης – που διεξάγεται στο Βερολίνο με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς να «παγώσει» τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2.
«Ναι, μπορεί», απάντησε κατηγορηματικά το κορυφαίο στέλεχος των Πρασίνων στο ερώτημα εάν η χώρα του και η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν χωρίς το φυσικό αέριο της Gazprom, που ρέει καθημερινά στους αγωγούς. Πρόσθεσε δε ότι παρά την άνοδο των τιμών που είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση, το κενό στη ζήτηση θα καλυφθεί από άλλες χώρες και πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, όμως – όπως και για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες και χιλιάδες επιχειρήσεις – δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι την αισιοδοξία και τις προβλέψεις της φον ντερ Λάιεν και του Χάμπεκ. Ανάμεσα δε σε αυτούς που έχουν ενστάσεις (για να το διατυπώσουμε ευγενικά), είναι η πανίσχυρη Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και ένας από τους σημαντικότερους «φίλους» που επικαλέστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν – το Κατάρ.
Τι λένε Γερμανοί βιομήχανοι και Κατάρ
Για του λόγου το αληθές, την περασμένη Δευτέρα και λίγο πριν ο Σολτς ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τον ρωσικό αγωγό, η BDI εξέδωσε μια ασυνήθιστα οξεία ανακοίνωση, στην οποία προειδοποιεί ότι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και γενικότερα της ενέργειας «απειλούν να συντρίψουν την οικονομία». Η ίδια ανακοίνωση σημειώνει, επίσης, ότι «η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε ακόμη και μεσαίου μεγέθους εταιρείες από διάφορους κλάδους, που παραμένουν πιστές στην έδρα τους μέχρι σήμερα, θα αναγκαστούν να σκεφτούν το σενάριο της μετεγκατάστασής τους».
Η Ντόχα, από την πλευρά της, είχε ξεκαθαρίσει την Δευτέρα ότι οι προσδοκίες που έχουν εναποτεθεί σε αυτήν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Η Ρωσία προμηθεύει στην Ευρώπη το 30-40% των εισαγωγών της. Δεν υπάρχει καμία χώρα η οποία να έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει αυτή την ποσότητα, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει μέσω του LNG», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ αλ-Κααμπί.
Άλλωστε, οι πάντες γνώριζαν εξαρχής ότι η διαφοροποίηση των πηγών είναι μια πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη αποστολή, ειδικά εν μέσω χειμώνα και σε μια περίοδο που οι ανάγκες διεθνώς αυξάνουν σημαντικά. Κι αυτό διότι όλες οι χώρες που παράγουν αέριο έχουν φροντίσει να συνάψουν μακροπρόθεσμα και πολύμηνα συμβόλαια, τα οποία και πρέπει να τιμήσουν, εάν δεν θέλουν (που δεν θέλουν) να θεωρηθούν αφερέγγυες.
Γεμάτες ήδη οι αποθήκες LNG
Εκτός των άλλων, όπως σημειώνει ένας ειδικός του κλάδου στο Politico, αυτή τη στιγμή η εικόνα όσον αφορά στο αέριο είναι η εξής: Οι αποθήκες στους τερματικούς σταθμούς του LNG είναι γεμάτες, ενώ η κατασκευή νέων, μαζί με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις, είναι κάτι που απαιτεί αρκετά χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουμε εξαρτώμενοι από τη Ρωσία για τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια», τόνισε.
Φυσικά, οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αφορούν μόνο τη Γερμανία, αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Εξάλλου, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται πολύ περισσότερο – ως και κατά 100% – από το ρωσικό αέριο, με αποτέλεσμα να τρέμουν και μόνο στο άκουσμα του σεναρίου που θέλει την Gazprom να κλείνει τις στρόφιγγες, μετά από εντολή του Κρεμλίνου.
Για την ώρα, βεβαίως, αυτό είναι κάτι θεωρητικό. Ο Nord Stream 2 δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί, οπότε η καθυστέρησή του δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Όσο για τη Μόσχα και την Gazprom, όπως διαβεβαιώνουν οι πάντες, τηρούν μέχρι κεραίας τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με τους Ευρωπαίους.
Το κακό σενάριο
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι με το εύρος που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι δυτικές κυρώσεις, είναι μάλλον δύσκολο ο Πούτιν να αποφασίσει να ενεργοποιήσει το «όπλο» της ενέργειας για να εκδικηθεί τους Ευρωπαίους – και να τους αποδείξει ότι καλή η συμμαχία τους με τους Αμερικανούς (που επιδιώκουν διακαώς να αυξήσουν το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας), αλλά θα τους κοστίσει κάτι τις παραπάνω.
Τα δεδομένα, όμως, μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία και γενικότερα στο Ανατολικό Μέτωπο είναι εξαιρετικά ρευστή και μυρίζει μπαρούτι. Σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης δε ή, πολύ περισσότερο, ενός πολέμου, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το αντίθετο.
Ίσως γι’ αυτό υπάρχουν πολλοί, όπως ο Τιμ Πάρτριτζ της DB Group Europe, που δεν διστάζουν να πουν ότι «η Γερμανία πυροβόλησε τα πόδια της με το κλείσιμο των μονάδων λιγνίτη και των πυρηνικών αντιδραστήρων». Και όχι μόνο η Γερμανία…


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη