
Σκληρούς όρους έχει θέσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στους δυτικούς ηγέτες για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, τη στιγμή κατά την οποία κλείνουν οι πόρτες των διαπραγματεύσεων, παραχωρώντας τη θέση τους στις κυρώσεις και τις αντιπαραθέσεις ενώ όλα δείχνουν πως η Ρωσία, αντί να αποχωρεί, ενισχύει τις δυνάμεις της γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας κλιμάκωσε δραματικά την ένταση στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Περνώντας από τη θεωρία των απειλών στην πράξη της υλοποίησής τους, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου πρόκειται να στείλει τώρα επισήμως και ρωσικά στρατεύματα, τα οποία όμως ο ίδιος ονομάζει «ειρηνευτικές δυνάμεις».
Η κίνηση του Πούτιν έρχεται, προφανώς, να ενταφιάσει κάθε προοπτική αναζωογόνησης των συμφωνιών ειρήνευσης του Μινσκ στο πλαίσιο των οποίων οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές θα εξασφάλιζαν μεν μεγαλύτερη αυτονομία αλλά εντός των συνόρων της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Το γεωπολιτικό παζλ του Ντονμπάς – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς οι όροι που έχει θέσει ο ρώσος πρόεδρος στη Δύση και η ανυποχώρητη στάση του στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οδηγούν και στη γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση.

Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Πούτιν αποκάλυψε τους τέσσερις όρους (στην πραγματικότητα τρεις καθώς οι συμφωνίες του Μινσκ πλέον δεν υφίστανται) που έχει θέσει κατά τις επαφές του με τους ηγέτες της Δύσης, αλλά και το περίγραμμα των κινήσεών του από ‘δω και πέρα.
Στο μεταξύ, τα περιθώρια διπλωματικής διευθέτησης έχουν πλέον στενέψει, εάν δεν έχουν έστω προς στιγμήν ακυρωθεί.
Παγώνουν οι συναντήσεις
Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος για να συναντηθούν οι ηγέτες των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την ακύρωση της συνάντησής του με τον ρώσο ομόλογό του.
«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν πως ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που υποτίθεται πως θα ήταν προπαρασκευαστική.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», σημείωσε, αναφερόμενος στην ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα και στην εξουσιοδότηση της Δούμας να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.
«Ακραίες απαιτήσεις»
«Η ομιλία του Πούτιν δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να «επιδιώξει πραγματικό διάλογο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Απείλησε έμμεσα εδάφη που κατείχε παλαιότερα η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εθνών που σήμερα είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Απείλησε ρητά με περισσότερα, αν δεν ικανοποιηθούν οι ακραίες απαιτήσεις του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν και αναρωτήθηκε τι «δίνει [στον Πούτιν] το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του»;
Αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.
Τα ρωσικά στρατεύματα, πάντως, που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία, όχι μόνο δεν φαίνεται να φεύγουν, αλλά ενισχύονται όπως μετέδωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.
Ενίσχυση των δυνάμεων
Δορυφορικές εικόνες της καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα καθώς και για φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού να συγκεντρώνονται επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τίθενται αν αμφιβόλω πλέον και οι διπλωματικές επαφές που θεωρητικώς προωθούνταν περί μιας διεθνούς Συνόδου για το Ουκρανικό.


Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γιώργος Γεραπετρίτης: Προχωράμε με τις εργασίες για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
«Έχουμε στρατηγικές σχέσεις με τους μεγάλους παίκτες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Ινώ Αφεντούλη (ΙΔΙΣ): Πολυεθνική λύση για την Αν. Μεσόγειο
Η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΔΙΣ υποστήριξε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X ότι είναι η στιγμή η ελληνική διπλωματία να αναπτύξει ένα στρατηγικό σχέδιο

Σκάνδαλο Folli Follie: Αποφυλακίζεται υπό όρους ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος
Το αίτημα που αφορά στην υπόθεση της Folli Follie έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο – Τι είπε η δικηγόρος του για την αθωωτική απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας

Διεκόπη για τις 8 Μαΐου 2025 η δίκη για την υπόθεση της Folli - Follie
Κανείς εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση της Folli Follie δεν κάθισε στο εδώλιο καθώς, όπως έχουν δικαίωμα εκ του νόμου, εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους

Μητσοτάκης: Μπαίνει τάξη στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων
«Όσοι υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν έκπτωση 4%» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Παπαδημητρίου από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Απέστειλε επιστολή στον αρμόδιο υπουργό - Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν του ζητήθηκε η παραίτηση αλλά ήταν οικειοθελής

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ.: Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο»
Με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα παραμείνουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Πώς η Ευρώπη ελπίζει να εξοπλίσει την Ουκρανία σαν «αστακό»
Η υπόθεση της επένδυσης στην εγχώρια βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας είναι επιτακτική. Η Ουκρανία ήταν μεγάλος κατασκευαστής όπλων κατά τη σοβιετική εποχή, αλλά η βιομηχανία εξαφανίστηκε το 1991

Χατζηβασιλείου: Προσπάθειες για επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων Αθήνας – Λιβύης
Με τον Πρόεδρο της Αρχής Επενδύσεων της Λιβύης συναντήθηκε ο υφυπουργος Εξωτερικών , Τάσος Χατζηβασιλείου

Κατεπείγουσα προκαταρκτική για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ζητάει τώρα ο Άρειος Πάγος
Παράλληλα με την ίδια παραγγελία η κυρία Αδειλίνη ζητά να διερευνηθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισε στη διατύπωση του ως άνω συμπεράσματος η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ)