Το υδρογόνο πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η παραγωγή του θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια αγορά αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Αν θέλουμε να πάμε στο ‘’καθαρό μηδέν’’, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε στο CNBC ο Μισέλ Ντελαβίνια, επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας μετοχών εμπορευμάτων της τράπεζας για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, της Goldman Sachs.

«Χρειαζόμαστε κάτι που θα αναλάβει τον σημερινό ρόλο του φυσικού αερίου, και αυτό είναι το υδρογόνο».

Το υδρογόνο έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και μπορεί να αξιοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών.

«Είναι ένα πολύ ισχυρό μόριο», είπε ο Ντελαβίνια. «Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για βαριές μεταφορές, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για θέρμανση και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για βαριά βιομηχανία».

Πράσινο και μπλε υδρογόνο

Το κλειδί, υποστήριξε, ήταν να «παράγεται χωρίς εκπομπές CO2. Και γι’ αυτό μιλάμε για πράσινο, και μιλάμε και για μπλε υδρογόνο».

Με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να το περιγράφει ως «έναν ευέλικτο φορέα ενέργειας», το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μια μέθοδος περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρόλυσης, με ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το νερό σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Εάν η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται σε αυτή τη διαδικασία προέρχεται από μια ανανεώσιμη πηγή, όπως ο άνεμος ή ο ήλιος, τότε ορισμένοι το αποκαλούν πράσινο ή ανανεώσιμο υδρογόνο.

Το μπλε υδρογόνο αναφέρεται στο υδρογόνο που παράγεται με χρήση φυσικού αερίου — ένα ορυκτό καύσιμο — με τις εκπομπές CO2 που παράγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να δεσμεύονται και να αποθηκεύονται. Υπήρξε μια έντονη συζήτηση γύρω από το ρόλο που μπορεί να παίξει το μπλε υδρογόνο στην απανθρακοποίηση της κοινωνίας.

«Είτε το κάνουμε με ηλεκτρόλυση είτε το κάνουμε με δέσμευση άνθρακα, πρέπει να παράγουμε υδρογόνο με καθαρό τρόπο», είπε ο Ντελαβίνια.

«Και μόλις το καταφέρουμε, νομίζω ότι θα έχουμε μια λύση που θα μπορούσε να φτάσει, μια μέρα, τουλάχιστον στο 15% της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, που σημαίνει ότι θα είναι σε αξία … πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως».

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε στο υδρογόνο ως τον διάδοχο του φυσικού αερίου σε έναν κόσμο του ‘καθαρού μηδέν’’».

Τα σχόλια του Ντελαβίνια απηχούν την ανάλυση την οποία συνυπογράφει και ο ίδιος, σε μια πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs Research.
Το σενάριο της έκθεσης, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από έναν περίπου μήνα, δείχνει ότι η συνολική αγορά της παραγωγής υδρογόνου έχει τη δυνατότητα να φτάσει, σε αξία, σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050 σε σύγκριση με περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου