![Ουκρανικό: Πώς θα επηρεάσει τον πληθωρισμό και τη στάση της ΕΚΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/ot_inflation_economy.png)
Σε ένα ακραίο σενάριο, ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας θα μπορούσε να προσθέσει έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη φέτος, και μιάμιση ποσοστιαία μονάδα στο σύνολο του έτους. Και η επίδραση αυτού στην πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή θα γίνει η κρίση.
Αυτό γράφει σε έκθεσή του ο αναλυτής της Capital Economics, Τζακ Άλεν-Ρέινολντς, επιχειρώντας μια πρώτη πρόβλεψη για τις επιπτώσεις που θα έχει η ουκρανική κρίση στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ.
Ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς τονίζει ότι αν και οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία ήταν μέχρι στιγμής ασήμαντες από μακροοικονομική άποψη, σίγουρα θα αυξάνονταν εάν ο Πρόεδρος Πούτιν ξεκινούσε μια ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Αν κλείσουν οι στρόφιγγες
Και αν η Ρωσία ανταπέδιδε περιορίζοντας την παροχή φυσικού αερίου, αυτό θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός αντίκτυπος στην ευρωζώνη είναι πιθανό να είναι οι περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Ο αναλυτής της CE υπενθυμίζει ότι το 2020, η Ρωσία παρείχε περίπου το 40% των εισαγωγών άνθρακα και προϊόντων πετρελαίου της Ευρώπης και περίπου το ένα πέμπτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της. Και η Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Ρωσίας και των δύο καυσίμων.
«Αυτή η αμοιβαία εξάρτηση μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι οποιαδήποτε πλευρά θα βιαστεί να διακόψει το εμπόριο ενέργειας» τονίζει, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα, για παράδειγμα, εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία προκαλούσε φυσική αναστάτωση στο εμπόριο ενέργειας.
Σα 140 δολάρια το πετρέλαιο
«Είναι σαφές ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα, αλλά πιστεύουμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κυμανθούν μεταξύ 120 και 140 δολαρίων ανά βαρέλι. Ενδεικτικά, αν υποθέσουμε ότι οι τιμές του αργού Brent αυξηθούν τον Μάρτιο στα 130 δολ. ανά βαρέλι και μετά παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο, η προηγούμενη σχέση με τον πληθωρισμό των καυσίμων στην ευρωζώνη υποδηλώνει ότι θα προσθέσει περίπου μια ποσοστιαία μονάδα στην πρόβλεψη για τον μέσο ονομαστικό πληθωρισμό φέτος»
Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη πιο δραματικά. Εάν επέστρεφαν στο υψηλό όλων των εποχών των 180 ευρώ ανά MWH που έφτασαν τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια παρέμεναν εκεί, αυτό θα πρόσθετε άλλη μια ποσοστιαία μονάδα στην κορυφή του ονομαστικού επιτοκίου και μισή ποσοστιαία μονάδα κατά μέσο όρο στο σύνολο του έτους.
Ο συνδυασμένος αντίκτυπος μιας τέτοιας αύξησης στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα ήταν να αυξήσει την πρόβλεψή της CE για τον μέσο ονομαστικό πληθωρισμό το 2022 κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.
Λίγες πιθανότητες για το ακραίο σενάριο
Ό Τζακ Άλεν-Ρέινολντς πάντως σπεύδει να τονίσει ότι στην πράξη, αμφιβάλλει ότι ο αντίκτυπος θα είναι τόσο μεγάλος: «Τελικά, οι εμπορικές ροές πετρελαίου θα επαναδρομολογηθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά δεν θα περιμέναμε να παραμείνουν στα 180 ευρώ επ’ αόριστον, εκτός εάν υπάρξει αμετάκλητη κατάρρευση των οικονομικών σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας».
Επιπλέον, η μετάβαση από τις υψηλότερες τιμές χονδρικής ενέργειας στις τιμές καταναλωτή πιθανότατα θα μετριαστεί από περαιτέρω κυβερνητικά δημοσιονομικά μέτρα.
Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να υπάρξει πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό μέσω των τιμών των τροφίμων. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο και, όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, οι τιμές των λιπασμάτων είναι ήδη πολύ υψηλές. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας ηλιόσπορων, και εάν η παραγωγή παρεμποδιζόταν, θα περιμέναμε να αυξηθούν οι τιμές όλων των μαγειρικών ελαίων.
Σημειώνει επίσης, ότι η κρίση έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του φοινικέλαιου, το οποίο χρησιμοποιείται εκτενώς στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τέλος, ο Τζακ Άλεν-Ρέινολντς αναφέρει ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για τα ευρωπαϊκά επιτόκια δεν έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, υποδηλώνοντας ότι δεν αναμένουν ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βγάλει την ΕΚΤ εκτός πορείας. Ομοίως, εξακολουθούν να προβλέπουν δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Όμως το επίπεδο αβεβαιότητας έχει ανέβει από ένα ήδη υψηλό επίπεδο και η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
![Βιομηχανική παραγωγή: Άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο του 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/biom-600x375-1.jpg)
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
![EY Ελλάδος: Συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/opa3-600x400.jpg)
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,