Μνήμες ξεσπάσματος της πανδημίας ξύπνησε η σημερινή πρωτοφανής βουτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε πάνω από 60 μονάδες σε ένα πολεμικό περιβάλλον που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 6,42% στις 888,31 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 163 εκατ. ευρώ.
Η ζημιά που υπέστη το ΧΑ δεν είναι μόνο αυτές οι 60 μονάδες, αλλά το γεγονός ότι έχασε και τις 900 μονάδες, αλλά και τις 893 μονάδες, που αποτελούσαν τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Και τα δύο οχυρά έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα, καθώς οι πτωτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν από τις λίγες και μετρημένες αγοραστικές δυνάμεις οι οποίες εκδηλώθηκαν σήμερα. Και με ποια προοπτική άλλωστε να ενεργοποιηθούν, όταν οι κλυδωνισμοί είναι τεράστιοι ακόμη και σε μεγάλες αγορές του κόσμου, οι οποίες βυθίζονται εν μέσω τσουνάμι risk off.
Ερώτημα ο χρόνος αντίδρασης
Όπως σχολιάζει και η Trader24, βασική παράμετρος στο κατακόκκινο σκηνικό που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές παραμένει ο μη μετρήσιμος κίνδυνος που ελλοχεύει, δεδομένου ότι υφίστανται γεωπολιτικές δυναμικές που μεταφράζονται αρνητικά σε διπλωματικό επίπεδο, μην αμελώντας το γεγονός ότι η Ουκρανία παραμένει τυπικά υπό τη σκέπη της ΕΕ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δοκιμάζονται και πάλι τα επίπεδα που επί 44 εβδομάδες είχαν ταλαιπωρήσει τον Δείκτη, ο οποίος κινούταν ατασικά εντός αυτών, ενώ το τεχνικό κομμάτι είναι αδύνατον να δώσει μετρημένες πιθανότητες, αφενός λόγω του αντίστοιχα μη μετρήσιμου κινδύνου και των προεκτάσεων μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύρραξης, αφετέρου διότι αυτήν τη στιγμή, μοναδικός καταλύτης της κατευθυντικότητας είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο, επομένως η αβεβαιότητα υπερτερεί.
Σε δεύτερο χρόνο, αυτό που θα αξιολογηθεί κυρίως από τους Long του XA είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, καθώς και τα εναλλακτικά σχέδια εφοδιασμού στο ενδεχόμενο πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου. Στο αρνητικό σενάριο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, ο Σαράντης έχασε 12,82% με τις Eurobank, Πειραιώς και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 10%. Άνω του 5% ήταν η πτώση σε Aegean, Coca Cola, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Εθνική, Titan, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo. Σε όλο το μήκος του ταμπλό, 136 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες, ενώ μόλις δύο σε θετικά εδάφη.
Latest News
Στην παγκόσμια «αίθουσα αναμονής» και το ΧΑ
Και το ΧΑ περιμένει την κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Alter Ego Media: Στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το ενημερωτικό δελτίο
Η Alter Ego Media προχωρά σε δημόσια προσφορά έως 14.249.000 νέων μετοχών - Ποιο είναι το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο της Alter Ego Media για εισαγωγή στο ΧΑ
Με απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Alter Ego Media
Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αλλαγών - Στήριξαν Τιτάν, ΟΠΑΠ και Eurobank
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποστηρίχθηκε και από τις προσπάθειες ανάκαμψης των ευρωπαϊκών αγορών
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
To XA έδειξε χαρακτήρα και κράτησε τις στηρίξεις - Άλμα 13% για τον ΟΛΘ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε ακόμη και τις κοντινές στηρίξεις του στις 1.490 μονάδες
Δοκιμάζει τις πρώτες στηρίξεις το ΧΑ - Στο επίκεντρο ο ΟΛΘ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να κρατήσει την κοντινή του στήριξη στις 1.490 μονάδες
Πώς αντιδρά ο Γενικός Δείκτης στην κατοχύρωση κερδών - Ξεχωρίζει ο ΟΛΘ με άνοδο 13%
Οι περισσότεροι τίτλοι δείχνουν να ελέγχουν τις απώλειές τους
Οι καταλύτες που μπορούν να συντηρήσουν την θετική πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Θετική η εικόνα που προβάλει η JP Morgan για το Χρηματιστήριο καθώς θεωρεί την Ελλάδα ως μια ελκυστική επενδυτική επιλογή εντός της Ευρωζώνης