Μνήμες ξεσπάσματος της πανδημίας ξύπνησε η σημερινή πρωτοφανής βουτιά στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε πάνω από 60 μονάδες σε ένα πολεμικό περιβάλλον που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 6,42% στις 888,31 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 163 εκατ. ευρώ.
Η ζημιά που υπέστη το ΧΑ δεν είναι μόνο αυτές οι 60 μονάδες, αλλά το γεγονός ότι έχασε και τις 900 μονάδες, αλλά και τις 893 μονάδες, που αποτελούσαν τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Και τα δύο οχυρά έπεσαν σαν τραπουλόχαρτα, καθώς οι πτωτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ελεγχθούν από τις λίγες και μετρημένες αγοραστικές δυνάμεις οι οποίες εκδηλώθηκαν σήμερα. Και με ποια προοπτική άλλωστε να ενεργοποιηθούν, όταν οι κλυδωνισμοί είναι τεράστιοι ακόμη και σε μεγάλες αγορές του κόσμου, οι οποίες βυθίζονται εν μέσω τσουνάμι risk off.
Ερώτημα ο χρόνος αντίδρασης
Όπως σχολιάζει και η Trader24, βασική παράμετρος στο κατακόκκινο σκηνικό που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές παραμένει ο μη μετρήσιμος κίνδυνος που ελλοχεύει, δεδομένου ότι υφίστανται γεωπολιτικές δυναμικές που μεταφράζονται αρνητικά σε διπλωματικό επίπεδο, μην αμελώντας το γεγονός ότι η Ουκρανία παραμένει τυπικά υπό τη σκέπη της ΕΕ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δοκιμάζονται και πάλι τα επίπεδα που επί 44 εβδομάδες είχαν ταλαιπωρήσει τον Δείκτη, ο οποίος κινούταν ατασικά εντός αυτών, ενώ το τεχνικό κομμάτι είναι αδύνατον να δώσει μετρημένες πιθανότητες, αφενός λόγω του αντίστοιχα μη μετρήσιμου κινδύνου και των προεκτάσεων μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της σύρραξης, αφετέρου διότι αυτήν τη στιγμή, μοναδικός καταλύτης της κατευθυντικότητας είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο, επομένως η αβεβαιότητα υπερτερεί.
Σε δεύτερο χρόνο, αυτό που θα αξιολογηθεί κυρίως από τους Long του XA είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, καθώς και τα εναλλακτικά σχέδια εφοδιασμού στο ενδεχόμενο πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου. Στο αρνητικό σενάριο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, ο Σαράντης έχασε 12,82% με τις Eurobank, Πειραιώς και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 10%. Άνω του 5% ήταν η πτώση σε Aegean, Coca Cola, Λάμδα, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Εθνική, Titan, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Jumbo. Σε όλο το μήκος του ταμπλό, 136 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες, ενώ μόλις δύο σε θετικά εδάφη.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου