
Τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιγράφει σε τελευταία της ανάλυση η Oxford Economics, υπογραμμίζοντας ότι η πρόθεση της Ρωσίας να εγκαταστήσει μια «φιλική» κυβέρνηση στην Ουκρανία, αναγκάζει τους αναλυτές της να ευθυγραμμίσουν τις βασικές τους προβλέψεις με το σενάριο μιας γενικευμένης εισβολής.
Η Oxford Economics υπογραμμίζει ότι αν και μια παρατεταμένη στρατιωτική σύγκρουση είναι πιθανή, δεν αναμένει ακόμα μια μόνιμη κατοχή ολόκληρης της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Οι ενέργειες της Ρωσίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι μια παρατεταμένη περίοδος αστάθειας, με πιθανές μεγάλες συνέπειες για την Ευρώπη και ενδεχομένως τον κόσμο, αποτελεί πλέον κάτι περισσότερο από δυνητικό κίνδυνο.
Προσθέτει επίσης ότι στο βασικό της σενάριο πλέον θα ενσωματώσει τις υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και τροφίμων καθώς και περισσότερες διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στη Ρωσία. Ο αντίκτυπος αυτών των αλλαγών στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία είναι σημαντικός, μειώνοντας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2023.
Από τις μεγάλες οικονομίες, η Ρωσία θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς απομόνωσής της.
Οι αναλυτές σκοπεύουν να μειώσουν τη βασική τους πρόβλεψη για το ρωσικό ΑΕΠ κατά 1,2% έως το 2023. Θα μειώσουν επίσης τις προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά μόνο κατά το ήμισυ αυτού του ποσού.
Νέες πιέσεις στον πληθωρισμό
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτιμά ότι εκτός από τη Ρωσία, η Ευρώπη θα πληγεί περισσότερο από αυτές τις εξελίξεις, με τον μέσο ετήσιος πληθωρισμό να διαμορφώνεται φέτος στο 4,6% φέτος και στο 1,3% το 2023, που είναι αντίστοιχα 0,7 και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις βασικές προβλέψεις.
Η κρίση θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στον πληθωρισμό στον υπόλοιπο κόσμο – ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το 2022 αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 6,5%, σε σύγκριση με 5,9% στη βασική γραμμή του Φεβρουαρίου και η πρόβλεψη για τον παγκόσμιο πληθωρισμό για φέτος έχει αυξηθεί κατά 0,7 π.μ. στο 6,1% .
Αυτές οι ανοδικές αναθεωρήσεις εντείνουν τη συνεχιζόμενη συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και ο αντίκτυπος στις δαπάνες των νοικοκυριών είναι πιθανό να επιδεινωθεί από τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλούτο από τις χαμηλότερες τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Τι θα κάνουν οι Κεντρικές Τράπεζες
Αναφερόμενη στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών, η Oxford Economics τονίζει ότι η όξυνση του πολέμου τις αφήνει σε σαφώς χειρότερη θέση.
Για κεντρικές τράπεζες όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, όπου αναμένονταν ευρέως αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα παρακολουθούν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Προς το παρόν, η OE αμφιβάλλει ότι οι αυξήσεις θα αναβληθούν για αργότερα, τονίζει ωστόσο ότι τα τελευταία γεγονότα υποδηλώνουν ότι τυχόν σχέδια για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης ενδέχεται να μην επιβεβαιωθούν με πιο πιθανό σενάριο αυτό για μείωση κατά 25 bps.
Για την ΕΚΤ, οι σχετικά χαμηλότερες προοπτικές για τον πληθωρισμό και οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στο ΑΕΠ από τον πόλεμο είναι πιθανό να την αναγκάσουν να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της πιο χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθυστερώντας τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι τις αρχές του 2023 και συνεχίζοντας το QE περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη και υπάρχει σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την οικονομία και τις αγορές.
Το «σοκ του πολέμου» θολώνει τις προοπτικές της οικονομίας
Tο «σοκ του πολέμου» έχει θολώσει τις προοπτικές για την οικονομία, τη στιγμή που ο πληθωρισμός κυριαρχούσε στην ευρωζώνη και επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης, δήλωσε εν τω μεταξύ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ.
«Το σοκ του πολέμου που κρέμεται πάνω από την Ευρώπη έχει θολώσει την παγκόσμια προοπτική», είπε η Σνάμπελ και πρόσθεσε: «Η οικονομία εξελίσσεται με τρόπους που υποδηλώνουν ότι, μετά από μια μακρά περίοδο πολύ υποτονικών πιέσεων στις τιμές, ο πληθωρισμός είναι ολοένα και πιο πιθανό να σταθεροποιηθεί σε κοντινή απόσταση από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα προοπτική για τον πληθωρισμό απαιτεί σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής μας, αντανακλώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό στο μέλλον».
Υπογράμμισε επίσης, ότι σε τέτοιες περιόδους ακραίας αβεβαιότητας, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποτελούν πηγή εμπιστοσύνης και αξιόπιστη άγκυρα για την οικονομία. «Επομένως, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» τόνισε.


Latest News

Δασμοί 3.521% - Σε ποια εισαγόμενα προϊόντα επιβάλλονται οι υψηλοί δασμοί
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμποδίσουν το «ντάμπινγκ» τους στην αμερικανική αγορά και επιβάλλουν υψηλους δασμούς

Η γρίπη των πτηνών αυξάνει τις πωλήσεις των φυτικών «αυγών»
H γρίπη των πτηνών με την επακόλουθη ακρίβεια ωθούν τους Αμερικανούς στα «φυτικά αυγά»

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ - Η Roche και το πενταετές επενδυτικό πλάνο
Η επένδυση της Roche θα δημιουργήσει περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίας - Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο σχέδιο

Το mega deal της Nomura για τα assets της Macquarie
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Nomura λέει ότι η συμφωνία θα της δώσει «μια σταθερή πλατφόρμα στην αγορά υψηλής ανάπτυξης των ΗΠΑ»

Οι δασμοί θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι φετινές συναντήσεις γίνονται στη σκιά του εμπορικού πολέμου που πυροδότησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου

Το Χάρβαρντ μηνύει τον Τραμπ - Τι ψάχνει στην... αγορά ομολόγων
Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κατηγορεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει «σαρωτικές και παρεμβατικές απαιτήσεις»

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ