Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

«Συνολικά, θα επιβάλουμε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε βάρος περισσότερων από 100 νέων οντοτήτων και προσώπων πέραν των εκατοντάδων άλλων που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε ο Τζόνσον σε βουλευτές.

«Αυτό περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές που στηρίζουν τη μηχανή του πολέμου του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν. Επιπλέον, απαγορεύουμε την Aeroflot από τη Βρετανία».

Αναλυτικά το νέο πακέτο μέτρων

Βάσει των ανακοινώσεων Τζόνσον, «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών, οι οποίες παράλληλα αποκλείονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θα τις εμποδίσει από το να έχουν πρόσβαση στη στερλίνα και να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω Βρετανίας. Επιβάλλεται πλήρης και άμεσος αποκλεισμός στην τράπεζα VTB.

Με τις νέες κυρώσεις οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το ρωσικό κράτος αποκλείονται από το να αντλούν χρηματοδότηση ή να δανείζονται χρήματα στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 100 επιπλέον φυσικών προσώπων ή οντοτήτων.

Θα απαγορευτεί η προσγείωση στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αεροπορική εταιρεία Aeroflot. Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι έχει υπογράψει περιορισμούς που θα απαγορεύουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να εισέρχονται στον βρετανικό εναέριο χώρο.

Θα υπάρξει αναστολή συγκεκριμένης κατηγορίας αδειών για εξαγωγές, ώστε να καλυφθούν και προϊόντα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Εντός των ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού διυλιστηρίων πετρελαίου προς τη Ρωσία.

Θα επιβληθεί όριο στις καταθέσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος οι καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών

Παρέχοντας διευκρινίσεις για το νέο πακέτο μέτρων, το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι οι υπήκοοι Ρωσίας δεν θα μπορούν να διατηρούν καταθέσεις άνω των 50.000 λιρών στις βρετανικές τράπεζες.

«Βάσει των νέων τραπεζικών περιορισμών, θα απαγορεύεται σε όλους τους Ρώσους να διατηρούν σημαντικές καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς στη Βρετανία», επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στο τραπέζι» το SWIFT

Παράλληλα, από πλευράς Βρετανίας ξεκαθαρίζεται ότι παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να αποκοπεί η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT καθώς «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού».

Παρόμοιες οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν και κατά της Λευκορωσίας για τον ρόλο της στην επίθεση στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή