
Με συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση ώστε η Ε.Ε. να αντιμετωπίσει ενιαία τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου που πυροδοτούν οι επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας, συμμετέχει η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει στους ηγέτες της Ε.Ε. τη σύσταση ενός κοινού ταμείου συνολικού ύψους 100 δις. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών. Οι πόροι αυτοί μπορούν να συγκεντρωθούν από την αξιοποίηση 1,2 επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Τα δικαιώματα αυτά μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πλήττει τα νοικοκυριά.
Πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούν πως η ενεργειακή κρίση ήδη έχει κοστίσει περί τα 350 δις. ευρώ στους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών είναι δυσοίωνες με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που έχει προκαλέσει η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ήδη χθες οι τιμές του φυσικού αερίου TTF εκτινάχθηκαν κατά 10% πλησιάζοντας ακόμη και τα 90 ευρώ/MWh.
Την πρωτοβουλία της χώρας μας για ενιαία απάντηση απέναντι στην έκρηξη του ενεργειακού κόστους της Ε.Ε. που πυροδοτούν οι κινήσεις της Μόσχας προανήγγειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Βουκουρέστι, όπου συναντήθηκε και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Virgil Popescu.
Η προαναφερόμενη ελληνική πρόταση είχε παρουσιαστεί στις αρχές της χρονιάς από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που είχε πραγματοποιηθεί στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας.
Η Eurelectric
Η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης στον ενεργειακό τομέα έχει απασχολήσει σχεδόν και το σύνολο των κορυφαίων εταιρειών ενέργειας της Ε.Ε.
Τέτοιοι προβληματισμοί, όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΟΤ, κυριαρχούν στους μεγάλους παίκτες της Eurelectric της Ομοσπονδίας 32 εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η ΔΕΗ.
Πηγές θέλουν πλέον και οι επιχειρήσεις να επιζητούν από την Ε.Ε. ενιαία αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην ενέργεια καθώς εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας να δεχτεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα καθώς είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Latest News

Γεράσιμος Καλογηράτος: H ενεργειακή μετάβαση και η ζήτηση ενέργειας για data centers επηρεάζουν τις προοπτικές του LNG
Η ενεργειακή μετάβαση και οι προοπτικές του LNG συζητήθηκαν στο 19ο Ετήσιο Διεθνές Ναυτιλιακό Φόρουμ της Capital Link, σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε ο Γεράσιμος Καλογηράτος (Capital Clean Energy Carriers Corp.)

Χωρίς επιδότηση οι λογαριασμοί ρεύματος τον Απρίλιο – Ικανοποιημένο το ΥΠΕΝ από τις τιμές
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα αερίου στη Σλοβακία μέσω TurkStream
Μέσω Τουρκίας και Ουγγαρίας θα προμηθεύει η Gazprom την Σλοβακία

Μεγάλες μειώσεις στο ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Απρίλιο
Η ΔΕΗ ανάρτησε τις χρεώσεις για το ειδικό οικιακό και το νέο διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύουν τον Απρίλιο

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024