Ήρθε και έφυγε σαν πύραυλος. Η ουκρανική Rocket Delivery που ήθελε συναγωνιστεί την ισπανική Glovo και την αμερικανική Uber Eats, μισό σχεδόν χρόνο από την είσοδό της στην ελληνική αγορά, ξαφνικά διέκοψε τη δραστηριοποίησή της αφήνοντας ξεκρέμαστους δεκάδες διανομείς. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές του υπουργείου Εργασίας.
Εκτός από την Ελλάδα αποχώρησε και από τις υπόλοιπες 6 ευρωπαϊκές αγορές στις οποίες είχε επεκταθεί τους τελευταίους 10 μήνες, παραμένοντας ενεργή μόνο στην ουκρανική αγορά.
«Με λύπη ανακοινώνουμε το κλείσιμο στην Ευρώπη», σχολίασαν οι συνιδρυτές της, Oleksii Yukhymchuk και Stanislav Dmytryk, ενώ δηλώνουν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατόν «για να διατηρήσουν την επιχείρηση στην Ουκρανία και να συνεχίσουν την ανάπτυξη».
Στη φάση αυτή αναζητούν νέο γύρο χρηματοδότησης. «Διαπραγματευόμαστε με πιθανούς επενδυτές/εταίρους», έγραψε ο Yukhimchuk στη σελίδα του στο Facebook, εξηγώντας ότι η μη προσέλκυση διεθνούς επενδυτή ήταν ο λόγος για τα «δυσάρεστα νέα».
Ξεκίνησε ως Raketa και έγινε Rocket
Η Rocket ξεκίνησε την δραστηριοποίηση της στην ουκρανική αγορά το 2018 και όπως (ακόμη) αναφέρει, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενα delivery app στην Ευρώπη, ενώ συμπεριλήφθηκε στις top-30 νεοφυείς επιχειρήσεις της Ουκρανίας από το Forbes.
Προκειμένου να αποκτήσει διεθνή «αέρα» άλλαξε την επωνυμία της από Raketa σε Rocket όταν άρχισε να λειτουργεί στη Λευκωσία, την πρώτη αγορά εκτός Ουκρανίας στην οποία επεκτάθηκε.
Παράλληλα, έπρεπε να μετατρέψει τις τιμές από χρίβνια σε ευρώ και να προσαρμοστεί σε συστήματα πληρωμών που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αγορές.
Στην Ελλάδα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται τον Ιούλιο του 2021, ενώ ακολούθησε η Ολλανδία, η Γαλλία, Πορτογαλία, η Ισπανία και πριν δυόμισι μήνες η Ουγγαρία.
Στη χώρα μας είχε συστήσει θυγατρική εταιρεία, τη Ρόκετ Ντελίβερι Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, με έδρα την Αγία Παρασκευή.
Μέχρι τη χθεσινή της «εξαφάνιση» από την Ευρώπη, η Rocket κάλυπτε οκτώ χώρες – μαζί με την Ουκρανία – και συνολικά 44 πόλεις.
Τι προηγήθηκε
Η ξαφνική αποχώρηση από τις ευρωπαϊκές αγορές φαίνεται ότι δεν έγινε τόσο ξαφνικά. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021- αρχές Ιανουαρίου 2022, η Rocket ξέμεινε από κεφάλαια αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, με συνέπεια να προχωρήσει στην απόλυση 50 ατόμων, το 10% του προσωπικού της. Περίπου το 40% των απολυμένων υπαλλήλων ήταν τεχνικοί.
Σύμφωνα με την εταιρεία, επίσημος λόγος ήταν οι αλλαγές στην αγορά και η μείωση της χρηματοδότησης. Έπρεπε λοιπόν να αλλάξει το οικονομικό της πλάνο και να αναζητήσει πρόσθετες επενδύσεις.
Ωστόσο, πληροφορίες που επικαλούνται τα ουκρανικά Μ.Μ.Ε. αναφέρουν πως ο κύριος λόγος της μειωμένης ρευστότητας ήταν η απροσδόκητη απόφαση του Igor Rokhlin, μεγαλομετόχου της Rocket να σταματήσει τη χρηματοδότηση της εταιρείας.
Μάλιστα, τα οικονομικά προβλήματα της Rocket συνέπεσαν με τη σύλληψη του πρώην επενδυτή της εταιρείας, Timur Rokhlin, για εμπλοκή σε κύκλωμα εξαπάτησης επενδυτών μέσω εταιρειών «φαντασμάτων», οι οποίες προωθούσαν χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα CFDs. Για την υπόθεση έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, έπειτα από σχετικό αίτημα γερμανικών εισαγγελικών Αρχών.
Από τον γιο στον πατέρα
Ο Timur Rokhlin γιος του Igor Rokhlin, απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στη Rocket το 2019 και παρέμεινε για ένα διάστημα ο μοναδικός επενδυτής της, σύμφωνα με το forbes.ua.
Αργότερα το μερίδιο πέρασε στον πατέρα του Igor. Οι δύο ιδρυτές Oleksiy Yukhymchuk, 35 ετών, και Stanislav Dmytryk, 32, κατέχουν ο καθένας το 7% των μετοχών της εταιρείας.
Ο Timur Rokhlin, 32 ετών, βρίσκεται επί του παρόντος σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ισραήλ (κατέχει ισραηλινό και ουκρανικό διαβατήριο), εν αναμονή της απόφασης για έκδοσή του στη Γερμανία.
Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου και το επιθετικό μάρκετινγκ
Εφαρμόζοντας επιθετική εμπορική πολιτική στην εγχώρια αγορά πρόσφερε μεγάλες εκπτώσεις στα συνεργαζόμενα καταστήματα. Μάλιστα προ λίγων μηνών η Rocket είχε καλέσει όλες τις εταιρείες του κλάδου της διανομής φαγητού να προχωρήσουν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους διανομείς τους.
Επίσης σχεδίαζε να προσθέσει τα σούπερ μάρκετ και το λιανικό εμπόριο στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών της, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία ανακοίνωσε προσλήψεις για 500 νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία εξυπηρετούσε τις περιοχές: Χαλάνδρι, Χολαργό, Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Νέο Ψυχικό, Ψυχικό, Φιλοθέη αλλά και το κέντρο της Αθήνας – Κολωνάκι, Παγκράτι, Ζωγράφου, Αμπελόκηποι, Άγιο Αρτέμιο, Θησείο, Κουκάκι, Κεραμεικό και Γκάζι.
Latest News
«Συναγερμός» στις τράπεζες για τα επιτόκια – Τρέχουν να μαζέψουν κόστη
Ποια στρατηγική ακολουθούν οι τράπεζες ενόψει μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ – Τι δείχνουν τα στοιχεία εννεαμήνου
ΔΕΗ: Πρόσω ολοταχώς για EBITDA 2 δισ. το 2025 – Τι σηματοδοτεί ο διπλασιασμός των επενδύσεων
Η ΔΕΗ σύμφωνα με τον πρόεδρο και CEO Γιώργο Στάσση θα κλείσει το 2024 με EBITDA 1,8 δισ. ευρώ – Ο νέος πήχης για την τριετία 2025 -2027
Αναταράξεις ενόψει… - Πώς θωρακίζονται οι επιχειρήσεις για την επιστροφή Τραμπ
Προβληματισμός και ανησυχία στις επιχειρήσεις – Τι μέτρα λαμβάνουν, πώς αλλάζουν τα business plan
Όλα τα λεφτά στην Black Friday - Μέχρι τότε η αγορά μπαίνει στον... πάγο
Τι έχει διαπιστώσει η αγορά για το διάστημα προ Black Friday - Οι στόχοι του εμπορικού κόσμου - Τι λέει ο Σταύρος Καφούνης του ΕΣΑ στον ΟΤ
Πόσα κερδίζει το σύστημα e-food στην Ελλάδα – Οι χιλιάδες αιτήσεις από διανομείς
Άλμα εσόδων για τη Go Delivery στα 59,54 εκατ. – Σχεδόν 26 εκατ. ο τζίρος της DMart Greece - Στα 163,8 εκατ. οι πωλήσεις της e-food
Ελληνικά φάρμακα στη Μέση Ανατολή - Η Elpen ιδρύει θυγατρική στo Ντουμπάι
Η ELPEN, διευρύνει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό σε μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές υγειονομικής περίθαλψης
Cenergy: Νέα γραμμή παραγωγής στη Σωληνουργεία Κορίνθου
Η επένδυση της Σωληνουργεία Κορίνθου αυξάνει την ευελιξία στον σχεδιασμό και μειώνει τους χρόνους παράδοσης για σωλήνες χάλυβα υψηλής ποιότητας
ΔΕΗ: Έκρηξη στα 1,35 δισ. τα EBITDA και εκτόξευση επενδύσεων στα 1,6 δισ. το εννεάμηνο 2024
«Επιβεβαιώσουμε τον στόχο για EBITDA €1,8 δισ και καθαρά κέρδη €0,35 δισ για το 2024», δήλωσε ο CEO της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης
Η Revoil συμμετείχε στο ΑTHEX Small Cap Conference 2024
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα στελέχη της Revoil είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πολλές συναντήσεις
Lamda: Αύξηση 155% στα EBITDA – 1 δισ. οι εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό
Νέο ιστορικό ρεκόρ κερδών EBITDA για τη Lamda στα τέσσερα Εμπορικά Κέντρα σε λειτουργία, αυξημένα 7% έναντι του 2023