Με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, το ΧΑ λύγισε στις πιέσεις των ρευστοποιήσεων που προκλήθηκαν καθολικά από την αρνητική -τελικά- έκβαση στο φλέγον ζήτημα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Με τον ρωσικό στρατό να εισβάλει στη γειτονική χώρα, άρχισε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε κάθε επίπεδο, όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα, καθώς οι άμεσες προεκτάσεις στην ήδη επιβαρυμένη αγορά εμπορευμάτων δημιουργούν έναν πληθωριστικό κλοιό.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι αφενός σε παγκόσμιο επίπεδο κανένα Χρηματιστήριο στον κόσμο δεν έμεινε όρθιο, πολλά εξ αυτών να καταγράφουν ιστορικά αρνητικά πρόσημα, όπως προφανώς αυτό της Μόσχας (-45%)˙αφετέρου σε εγχώρια κλίμακα, καμία μετοχή στο ταμπλό δεν γλίτωσε, εξαιρουμένης εκείνης του Νάκα (μάλλον τυχαία) και των 36 αμετάβλητων φαντασμάτων.
Τεχνικά, ο ΓΔ έκοψε σαν βούτυρο τη στήριξη των 940 μονάδων που οριοθετούσαν και το βραχυπρόθεσμο θετικό momentum, συναντώντας το μακρινό -έως πρότινος- επίπεδο των 888, από όπου αναμένουμε να βγουν σωτήριες επεμβατικές αγορές από μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, για τη διαφύλαξη της ισχύουσας ανοδικής τάσης.
Η πρώτη αντίσταση σε αυτό το δύσκολο σχέδιο είναι οι 910, πριν την ευκταία επιστροφή στις 945, εάν και εφόσον η κατάσταση στον Βορρά εξομαλυνθεί.
Τα επόμενα λίγα 24ωρα είναι κρισιμότατα σε γεωπολιτικό επίπεδο, διότι θα φανεί εάν η κίνηση-ματ του Ρώσου Προέδρου είχε ως σκοπό τη δημιουργία γεωστρατηγικού αναχώματος για την επικυριαρχία του στα κοιτάσματα πετρελαίου και τη θάλασσα του Αζόφ ή εάν το δόγμα της συντήρησης μιας ισχυρής Ρωσίας μεταλλαχθεί σε άκρατο ιμπεριαλισμό.
Από τις μετοχές που με τέτοια πίεση αφενός διατηρήθηκαν ανοδικές, αφετέρου παρουσίασαν στρεβλώσεις στο ταμπλό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΣΑΡ, ΚΡΙ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, που τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα.