Στο 27% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός ενέργειας στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Το χαμηλότερο ποσοστό αυξήσεων καταγράφηκε τον Μάιο 2020 (-11%), στην «καρδιά» της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά στη συνέχεια άρχισε να αυξάνεται, συνεχίζοντας ωστόσο να καταγράφει αρνητικές τιμές -μεταξύ -9% και -1%- μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021. Από τον Μάρτιο του 2021, άλλαξε πρόσημο, έγινε θετικός και αυξάνεται διαρκώς, φθάνοντας στο 26% τον Νοέμβριο 2021 και στο 27% τον Ιανουάριο του 2022.
Ο ρυθμός του πληθωρισμού στην ενέργεια είναι ο υψηλότερος από τότε που ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1997. Τον Οκτώβριο του 2021, ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλότερο σημείο που είχε καταγραφεί ποτέ, που ήταν 17% τον Ιούλιο του 2008.
Εξετάζοντας τα επιμέρους στατιστικά δεδομένα της ενέργειας, το φυσικό αέριο έφτασε στο υψηλότερο σημείο του τον Ιανουάριο του 2022 με σχεδόν 41%, καταγράφοντας αύξηση 13,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σημαντικά πάνω από άλλες πηγές ενέργειας – καύσιμα (συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, του ντίζελ, άλλα υγρά καύσιμα) + 26% (-2,8 π.μ.) και ηλεκτρική ενέργεια + 24% (+3,1 π.μ.).
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο πληθωρισμός στα καύσιμα ήταν πιο ασταθής από ό, τι στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Ο πληθωρισμός για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα κατέγραψε αρνητικές τιμές μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020, αλλά ήταν πιο σταθερός, κατά μέσο όρο -5% για το αέριο και -1% για την ηλεκτρική ενέργεια. Τα καύσιμα ωστόσο κατέγραψαν χαμηλό τον Μάιο 2020 (-21%) και στη συνέχεια εκτινάχθηκαν στο + 37% το Νοέμβριο 2021.
Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, το Βέλγιο (67%) και η Ολλανδία (58%) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στην ενέργεια τον Ιανουάριο του 2022, ακολουθούμενες από τη Λιθουανία (43%), την Εσθονία (41%) και την Ελλάδα (40%). Στο άλλο άκρο, ο ρυθμός πληθωρισμού ενέργειας ήταν 0% στη Μάλτα, με την Κροατία και την Πορτογαλία να έπονται αμφότερες με 12%.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...