Διπλό μήνυμα έστειλε ο CEO των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης αναφορικά με τα γεγονότα που προκαλούν αναταράξεις στην αγορά ενέργειας και αφορούν στην πράσινη μετάβαση και το ουκρανικό.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ο κ. Σιάμισιης θέλησε να προϊδεάσει την αγορά για τις εξελίξεις που ακολουθούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κλείνοντας την ενημέρωση είπε: «Θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους λίγους μήνες πολλές προκλήσεις. Όχι μόνο από τον οικονομικό αλλά και τον γεωπολιτικό τομέα», σημείωσε χαρακτηριστικά έχοντας προηγηθεί η εκτίναξη του πετρελαίου Μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι και η έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου TTF μέχρι και τα 144 ευρώ/MWh.
Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ ρωτήθηκε επίσης από τους αναλυτές για το αν τα ΕΛ.ΠΕ με αφορμή την επιβολή των κυρώσεων σε βάρος νομικών οντοτήτων της Ρωσίας αν επηρεάζονται από αυτές. Η απάντηση του κ. Σιάμισιη ήταν πως «δεν προμηθευόμαστε ποσότητες πετρελαίου απευθείας από παραγωγούς της Ρωσίας αλλά από διεθνείς traders».
Για την πράσινη μετάβαση
Ο CEO των ΕΛ.ΠΕ υπέρμαχος μέχρι και την παρουσίαση της νέας στρατηγικής του ομίλου Vision 2025, πριν από μερικούς μήνες, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος χθες, έχοντας φυσικά προηγηθεί η ενεργειακή κρίση και η ανάδειξη της εξάρτησης της Ε.Ε. από τα ορυκτά καύσιμα.
Ήταν το δεύτερο μήνυμα που ήθελε να περάσει και πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και προσεκτικοί για την πράσινη μετάβαση. Ο όμιλος διαθέτει ξεκάθαρη ατζέντα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό τους και θα επιδιώξει να πετύχει τους πράσινους στόχους», έσπευσε να υπογραμμίσει για να τονίσει όμως στη συνέχεια: «Είναι ανάγκη να αποφύγουμε να καλλιεργούμε προσδοκίες που δεν είναι εφικτές να υλοποιηθούν είτε λόγω της τεχνολογίας είτε λόγω των κεφαλαίων που απαιτούνται είτε εξαιτίας του ενεργειακού κόστους που θα προκύψει».
Οι οικονομικές επιδόσεις
Η διοίκηση του ομίλου δεν έκρυψε την ικανοποίηση της από τη χρονιά που πέρασε ως προς τα οικονομικά μεγέθη. Τα ΕΛ.ΠΕ πέτυχαν ρεκόρ εξαγωγών πετρελαιοειδών προϊόντων στα 9 εκατ. τόνους, ενώ τα καθαρά δημοσιευμένα κέρδη σημείωσαν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία τους καθώς ανήλθαν στα 341 εκ. ευρώ.
Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης, δίνουν τη δυνατότητα στη διοίκηση να προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ. Οι μέτοχοι θα λάβουν ανά μετοχή 0,40 ευρώ τον Απρίλιο και 0,10 ευρώ ανά μετοχή μετά τη γενική συνέλευση. Επιπλέον στους μετόχους θα διανεμηθεί και μέρισμα 130 εκ. ευρώ από τη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ στα κέρδη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Τα στελέχη της χαρακτήρισαν χρονιά ορόσημο το 2021 οπότε και ξεκίνησαν οι δομικές αλλαγές στον όμιλο. Μάλιστα παρουσίασαν την επίτευξη πολλών από τους στόχους που είχαν θέσει. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας θα είναι και η αλλαγή του ονόματος, «κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες», όπως σημείωσε ο CEO.
Οι ΑΠΕ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τομέα των ΑΠΕ με τη διοίκηση να υπογραμμίζει στους αναλυτές πως με την ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη 204 MW, ο όμιλος θα έχει σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε λειτουργία συστήματα πράσινης ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 300 MW.
Έγινε επίσης γνωστή η εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 54 MW . Πρόκειται για δύο αιολικά πάρκα 38 MW στην Εύβοια και 16 MW στη Βοιωτία.
Η Elpedison και η ΔΕΠΑ Εμπορίας
Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ αναφέρθηκε επίσης και στην Elpedison, την εταιρεία που έχουν εξ ημισείας με την Edison στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ενέργειας. Είπαν ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα λάβουν την επενδυτική απόφαση για το νέο σταθμό CCGT 826 MW, ενώ αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν την εταιρεία να ενδιαφέρεται για εξαγορές μικρότερων εταιρειών, το σχόλιο ήταν το ακόλουθο: «Η αξία των μικρών εταιρειών είναι συζητήσιμη. Παρακολουθούμε στενά την αγορά. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο επ’ αυτού».
Σε ό,τι αφορά τη θέση του πετρελαϊκού ομίλου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%), τα στελέχη της διοίκησης είπαν στους αναλυτές πως με δεδομένη την αναστολή της πώλησης του ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση συνεχίζει να εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές για το συγκεκριμένο μερίδιο.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ