Μιλώντας για το σκέλος των κυρώσεων η πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε το στόχο: «Τα μέτρα μας θα αποδυναμώσουν την τεχνολογική θέση της Ρωσίας σε βασικούς τομείς, από τους οποίους η ελίτ κερδίζει τα περισσότερα χρήματά της».
Με λίγα λόγια, η ελίτ δηλαδή η ομάδα των ολιγαρχών που στηρίζει το σύστημα εξουσίας Πούτιν είναι και θα παραμείνει στο στόχαστρο. Και αυτό γιατί είναι τόσο η ελίτ όσο και το σύστημα εξουσίας Πούτιν είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Από την ανάρτηση της προέδρου της Κομισιόν στο Linkedin συγκρατώ τα εξής: «Το να στεκόμαστε εδώ μαζί είναι περισσότερη απόδειξη του πόσο κοντά είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ όσον αφορά την απάντηση στις ενέργειες του Κρεμλίνου. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Είναι κοινό μας καθήκον να αντισταθούμε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες».
Η στρατηγική αυτονομία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σταθερό και καθαρό προσανατολισμό υπέρ της διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Το κείμενο των δηλώσεων του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) – από το primeminister.gr- δεν αφήνει έδαφος για παρερμηνείες: «(…)οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών.
Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.
Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Δύο ερωτήσεις και δύο απαντήσεις
Το Ουκρανικό ζήτημα ήταν ένα από τα θέματα που «έπαιξε» στη συνέντευξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters και στους δημοσιογράφους Francesco Canepa και Balazs Koranyi.
Ε: Μετά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, οι αγορές άρχισαν να αναμένουν ότι στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ταχύτερο ρυθμό άρσης της ποσοτικής χαλάρωσης, ανοίγοντας το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων. Αλλά εν τω μεταξύ έχει κλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Πώς αλλάζει αυτό τις εκτιμήσεις σας;
A: Η κατάσταση στην Ουκρανία αυξάνει την αβεβαιότητα. Κατά την άποψή μου, η εξέλιξη αυτή βραχυπρόθεσμα θα έχει πληθωριστική επίδραση – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν, λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Όπως γνωρίζετε, η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά ένα ποσοστό γύρω στο 40%. Μεσομακροπρόθεσμα όμως, θεωρώ ότι οι συνέπειες θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης του πληθωρισμού, μέσω των δυσμενών επιπτώσεων στο διεθνές εμπόριο και βεβαίως μέσω της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Γι’ αυτό και θα συνιστούσα μια προσεκτική στάση. Δεν νομίζω ότι πρέπει να προκαλέσουμε πρόσθετη αβεβαιότητα πέρα από αυτή που ήδη υπάρχει λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ε: Τι εννοείτε λέγοντας «προσεκτική στάση»;
A: Εννοώ ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουμε πολύ από την απόφασή μας του Δεκεμβρίου. Πριν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε απόφαση το Μάρτιο, θα πρέπει να εξετάσουμε τα νέα στοιχεία και τις προβλέψεις. Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο αβέβαιη από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά την άποψή μου, οι καθοδηγητικές ενδείξεις μας (forward guidance), όπως θα επανεξεταστούν με βάση τα νέα στοιχεία που θα έχουμε το Μάρτιο, θα πρέπει να αποτελέσουν τον οδηγό μας: θα πρέπει να διατηρήσουμε τη χρονική αλληλουχία που έχουμε εξαγγείλει και να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, προτού αποφασίσουμε μεταβολή της κατεύθυνσης της νομισματικής μας πολιτικής.
Γενικότερα, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις που επικρατούσαν επί σειρά ετών πριν από την πανδημία έχουν αλλάξει δραστικά λόγω της πανδημίας. Είχαμε απλώς μια σειρά από ισχυρές διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς και, επιπλέον σήμερα, ένα γεωπολιτικό σοκ. Η νομισματική πολιτική δεν είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ υψηλό κόστος σε όρους προϊόντος και απασχόλησης. Γι’ αυτό συνιστώ μια προσεκτική στάση.
Ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός Πύργος
Το βασικό μήνυμα που στέλνει η τελευταία ανάρτηση της εταιρείας ΤΕΡΝΑ δεν είναι άλλο από την ανάδειξη ενός επιτεύγματος: «Το καλοκαίρι του 2023 ο Πειραιάς θα υποδεχθεί τον πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό ουρανοξύστη της Ελλάδας!».
Στην σχετική ανάρτηση της στο Linkedin διαβάζουμε: «Ο “Πύργος Πειραιά“, με φορέα ανάπτυξης και αξιοποίησης την Piraeus Tower S.A., θα αποτελεί τον πρώτο “πράσινο” Πύργο στην Ελλάδα, καθώς θα λάβει την ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Είμαστε υπερήφανοι που η Piraeus Tower S.A. μάς εμπιστεύτηκε και τη δεύτερη φάση της κατασκευής αυτού του σημαντικού αστικού έργου. Με τη δύναμη των ανθρώπων μας συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά: Να κατασκευάζουμε σπουδαία έργα».
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό ότι η συγκεκριμένη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της PIRAEUS TOWER Α.Ε. και της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. αφορά Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες αποπεράτωσης κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, υπογείων, δώματος και περιβάλλοντα χώρου του Πύργου Πειραιά. Το συνολικό έργο αφορά την αποπεράτωση του ημιτελούς κτιρίου του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού και ως «Πύργος Πειραιά».
Η συμφωνία αυτή αποτελεί επέκταση της από 6 Αυγούστου 2021 υπάρχουσας σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και προβλέπει επιπλέον κατασκευαστικό αντικείμενο προϋπολογισμού 26.187.673,55 ευρώ και παράδοση την 30η Ιουνίου 2023.
Ο Πύργος του Πειραιά θα έχει 22 ορόφους και ύψος 88μ.
Το έργο προορίζεται για χρήση γραφείων, εμπορικών καταστημάτων και χώρων εστίασης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ.
Η στρατηγική σχέση
Σε μια πολύ δύσκολη μέρα η Αθήνα υποδέχθηκε τον πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog. Η συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο έγινε σε πολύ θερμό κλίμα αλλά και ανέδειξε για μια ακόμη φορά την στρατηγική σχέση των δύο κρατών. Ένα απόσπασμα των δηλώσεων του προέδρου Herzog έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία κυρίως για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας : « (…)σήμερα είμαστε πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι. Και η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας ενδυναμώνεται σε πάρα πολλούς τομείς. Μπορώ να σας πω ότι το αεροπλάνο με το οποίο έφτασα (στη χώρα σας) ήταν ασφυκτικά γεμάτο, τόσο με επιχειρηματίες όσο και Ισραηλινούς τουρίστες που θέλουν απλά να έρθουν και να επισκεφτούν την υπέροχη χώρα σας.
Και παρακολουθώ από κοντά τη μεγάλη σας επιτυχία, στο οικονομικό πεδίο και σε τόσα άλλα πεδία. Μπορούμε να μοιραστούμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής, της περιφερειακής ασφάλειας καθώς και σε τόσα πολλά άλλα ζητήματα».
Οι πόροι για την Διπλή Ανάπλαση
Στο project της Διπλής Ανάπλασης προβλέπεται να επενδυθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, συνολικά 267 εκατομμύρια ευρώ δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων. Οι πόροι αυτοί κατανέμονται ως εξής:
- 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 97 αφορούν σε έργα του Δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για το Γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η Κυβέρνηση.
- Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα (εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank που έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητο που απέκτησε με την απορρόφηση του κλάδου κατασκευής και αξιοποίησης εμπορικών κέντρων της εταιρίας ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ) για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Η εταιρεία ΑΕΠ Ελαιώνα έχει συμφέροντα στην περιοχή τα οποία και θα ενισχυθούν από την γενικότερη αξιοποίηση. Και αυτό γιατί επί του ακινήτου υπάρχει κτηριακό συγκρότημα υπό κατασκευή.
Επίσης, η εκτίμηση για κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ (βάσει έκθεσης ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).
Οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι και 5G
Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο – από τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ για το 2021- είναι οι προοπτικές των δραστηριοτήτων του το 2022. Διαβάζω σχετικά με αυτές: « Ο ΟΤΕ επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) το 2022 και τα επόμενα χρόνια, με στόχο να φτάσει τα 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2027.
Με την ανάπτυξη του δικτύου FTTH, ο ΟΤΕ δημιουργεί την υποδομή που χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και την οικονομική ανάκαμψη. Αυτή η σημαντική επένδυση θα ενισχύσει τις επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα του ΟΤΕ τις ερχόμενες δεκαετίες, ενώ θα επιτρέψει στον ΟΤΕ να προσφέρει δυνατότητα αναβάθμισης σε FTTH ουσιαστικά σε όλους τους συνδρομητές που αυτή τη στιγμή λαμβάνουν υπηρεσίες μέσω υποδομών χαλκού ή FTTC.
Επιπλέον του FTTH, η δυναμική ανάπτυξη του δικτύου 5G, δίνει στον Όμιλο τη δυνατότητα να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες, να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και να ενισχύσει την κερδοφορία του. Οι συνεχείς επενδύσεις σε υποδομές δικτύου και στην εμπειρία του πελάτη θα επιστρέψουν στον ΟΤΕ να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας.
Τους τελευταίους μήνες, ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει σε σημαντικές εμπορικές δράσεις για να ενισχύσει την παρουσία του στην αγορά, προσδοκώντας θετική ανταπόκριση των πελατών στις επερχόμενες πρωτοβουλίες του. Η αναβάθμιση των ευρυζωνικών ταχυτήτων, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των πελατών και να ενισχύσει τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων.
Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, όσο και για τη δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στον τομέα του ICT, η σημασία του οποίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά για τον Όμιλο τα επόμενα χρόνια.
Για το 2022, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περίπου στα €620 εκατ., προκειμένου να καλύψουν την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου FΤTH, καθώς και άλλες απαιτήσεις. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου σε €600 εκατ. το 2022».
Καλά νέα από τη Μεσσηνία
Καλά νέα για τον τουρισμό του 2022 από τη Μεσσηνία. Πιο συγκεκριμένα, η νέα σεζόν ξεκίνησε στην Costa Navarino με το άνοιγμα του ξενοδοχείου The Westin Resort Costa Navarino στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ στις 24 Μαρτίου – νωρίτερα από κάθε άλλη φορά – θα λειτουργήσει και το ξενοδοχείο The Romanos, a Luxury Collection Resort με μοναδικές εμπειρίες άθλησης, ευεξίας και διασκέδασης. Επίσης, το καλοκαίρι του 2022, η Costa Navarino θα υποδεχθεί το W Costa Navarino – το πρώτο ξενοδοχείο W στην Ελλάδα- στη νέα περιοχή ανάπτυξης, το Navarino Waterfront.
Latest News
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές
Η χρηματιστηριακή «μεταμόρφωση», το μέτωπο των τραπεζών, παράλυση στους ΟΤΑ, ο πονοκέφαλος του Τζιτζικώστα, το καμπανάκι για τον τουρισμό της Αθήνας, οι αλλαγές στην Coca Cola HBC
Ο… άλλος Νοέμβριος
Το σινιάλο στις τράπεζες, ο «εξαφανισμένος» τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα «σύννεφα» της ακρίβειας, αλλαγή ρόλων στον ΟΤΕ, τι περιμένουμε από Aktor
DTCs σε fast track
Οι επιχειρηματίες μιλούν, οι «ουρές» των Σερρών, ζητούνται επενδυτές στο Χρηματιστήριο, το deal AVE – Κρητικός, τα «γκρεμίσματα» του Κικίλια
Η γλώσσα του σώματος
Το σαρδάμ του Εξάρχου, «καίγονται» ονόματα στη Νέα Δημοκρατία, το χαρτί των φόρων, νέος φορέας data, χάος στην οικοδομή, οι συντάξεις των Ναυτικών
Η συγκίνηση Εξάρχου
Το μεγάλο τεστ των αγροτών, το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις κατασκευαστικές, με την πλάτη στον τοίχο το ΧΑ, το deal στην Elpedison, χαρές για τον Πιτσιλή κι ένα κουίζ
Αύριο (;) η λυπητερή...
Τα λογιστικά του Μαξίμου, το «χαρτί» του χρέους, ο φόβος Κατρούγκαλου, βλέπει Παγκόσμιο Πόλεμο ο Ντίμον, το “κόκκινο” Χρηματιστήριο, “ξεκόλλησε” η ΠΥΡΚΑΛ
Αλλαγή ρότας από το Μαξίμου
Ο «σταρ» Θεοδωρόπουλος, ο Ναύαρχος και ο ηθοποιός, ποιοι πήγαν και δεν πήγαν στον ΣΕΒ, οι «ωδίνες» των τραπεζών, ο «ταλαντούχος» του Μπίσαλα, η «πόρτα» του Innovation Fund στους μεγάλους
Στον ΣΕΒ
Το λακωνίζειν Περιστέρη, δάκτυλος Λατινοπούλου στη δεξιά «πολυκατοικία», φθινοπωρινή μπόρα για αγρότες, τα λογιστικά «πρότυπα» της ΕΡΤ, η ΡΑΑΕΥ στον «Μύλο των Ξωτικών»
Το λακωνίζειν Περιστέρη
Το «μυστικό» του trade στην Attica Bank, τα σενάρια με Στάσση και Τσαμάζ, το καμπανάκι Ρέτσου, τα σφυριά χτυπούν στην αγορά, “βαραίνουν” τα επιτόκια
Attica Bank