Σε ισχύ τίθεται το δεύτερο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και αφορούν και την περιουσία του προέδρου Πούτιν.
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Σε ισχύ το δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της ΕΕ
Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας; Το ύψος της περιουσίας του ρώσου ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι αρκετά συχνά θέμα αντιπαράθεσης και κανείς δεν ξέρει για πόση ακριβώς περιουσία μιλάμε.
Πόση είναι πραγματικά η περιουσία του Πούτιν;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος βγάζει 140.000 δολάρια τον χρόνο και έχει στην κατοχή του 3 αυτοκίνητα, ένα τρέιλερ και ένα διαμέρισμα 800 τ.μ. Ακόμα χρησιμοποιεί και ένα σπίτι 1.600 τ.μ στη Μόσχα.
Παρόλα αυτά ο στενός κύκλος του Πούτιν, εμφανίζεται να είναι εξωφρενικά πλούσιος, κάτι που δημιουργεί υποψίες πως και ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος είναι μάλλον… πλουσιότερος απ’ όσο λέει το Κρεμλίνο. Διαρροές όπως τα Panama και τα Pandora Papers, που περιέχουν πληροφορίες για αυτούς που έκρυβαν χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους, αποκαλύπτουν πως Ρώσοι ολιγάρχες με στενούς δεσμούς με τον Πούτιν έκρυβαν περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων, σύμφωνα με πληροφορίες από το fortune.com.
Όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές κυρώσεις στον ίδιο τον Πούτιν, ο Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε πως οι ρώσοι αξιωματούχοι απαγορεύεται να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες. Υπάρχουν μερικές εκτιμήσεις για την περιουσία του Πούτιν, κι αυτές τοποθετούν τον Πούτιν μεταξύ των πλουσιότερων ηγετών του κόσμου.
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την αξία του
Ο Στάνισλαφ Μπελκόφσκι, ένας ρώσος πολιτικός αναλυτής και επικριτής του Πούτιν, εκτιμούσε για το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας την περιουσία του ρώσου προέδρου στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012. Η εκτίμησή του αυτή βασίζεται κυρίως στις πληροφορίες που θέλουν τον Πούτιν να διατηρεί μετοχές στην Gazprom και την Surgutnetftegas.
Ο Άντερς Άσλουντ, Σουηδός οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Russia Crony Capitalism», δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη εκτίμηση ισχυριζόμενος πως η περιουσία του Πούτιν φτάνουν τα 100 με 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Άσλουντ βασίζει την εκτίμησή του στον πλούτο των έμπιστων του Πούτιν. Ο Σουηδός εκτιμά ότι κάθε ένας από τους φίλους του Πούτιν «κρύβει» για τον Ρώσο πρόεδρο από 500 εκατομμύρια μέχρι 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πλουσιότερος και από τον Τζεφ Μπέζος
Η πιο εξωφρενική αποτίμηση της περιουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν όμως ανήκει στον χρηματιστή Μπιλ Μπρόουντερ, ένα σφοδρό πολέμιο του ρώσου προέδρου, ο οποίος έχει καταθέσει και μπροστά στη Γερουσία των ΗΠΑ, πως πιστεύει πως ο ρώσος πρόεδρος είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια τέτοια περιουσία θα έκανε βέβαια τον Πούτιν πλουσιότερο από τον Τζεφ Μπέζος, τον Μπίλ Γκέιτς και τον Έλον Μάσκ. Βασίζει αυτή του την πεποίθηση στην πίστη του ότι ο Πούτιν διέταξε τους πλουσιότερους Ρώσους ολιγάρχες να του δώσουν κομμάτι της περιουσίας τους, μετά τη σύλληψη του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ιδρυτή της πετρελαϊκής Yukos, το 2003, για απάτη.
Άλλοι πάλι θεωρούν την προσπάθεια να υπολογιστεί ο πλούτος του Πούτιν ανώφελη. Ισχυρίζονται πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει τέτοιο έλεγχο πάνω στη ρωσική οικονομία, που ο υπολογισμός καταλήγει χωρίς νόημα. Ο εξόριστος ρώσος δισεκατομμυριούχος, Σεργκέι Πουγκάτσεφ έλεγε στον Guardian το 2015, «Ό,τι υπάρχει στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πούτιν το θεωρεί δικό του. Κάθε προσπάθεια να υπολογιστεί η περιουσία του είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Όλες πάντως οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε εικασίες. Σε ό,τι το αφορά, το περιοδικό Forbes δεν συμπεριλαμβάνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους, σημειώνοντας για παράδειγμα το 2015 πως «δεν είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί αν η περιουσία του ξεπερνά ή όχι το 1 δισεκατομμύριο δολάρια».
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα