Παγκόσμια ανησυχία προκαλούν οι σφοδρές μάχες που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν διάσπαρτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Μετά την κατάληψη του Τσερνόμπιλ, το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και στοχεύουν με τις ρουκέτες τους την τοποθεσία.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο σταθμό του Τσερνόμπιλ σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βόρεια του Κιέβου.

Πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο μάλιστα για «τον πρώτο μεγάλης κλίμακας πόλεμο που διεξάγεται ανάμεσα σε πολυάριθμες πυρηνικές εγκαταστάσεις».

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτυλίσσεται σε μια χώρα με 15 ατομικούς αντιδραστήρες οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, θέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό “στόλο” της Ευρώπης σε πιθανούς κινδύνους ασφαλείας», όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Το Τσερνόμπιλ

Αν και εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ εξακολουθούν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από την ευρύτερη ουκρανική γειτονιά. Εκεί, μόλις 130 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου, εξακολουθούν να βρίσκονται άλλωστε θαμμένα τα ραδιενεργά συντρίμμια που έχει αφήσει πίσω του το ατύχημα που είχε σημειωθεί στον αντιδραστήρα νούμερο 4 του πυρηνικού σταθμού τον Απρίλιο του 1986.


Περίπου 35 χρόνια έπειτα από εκείνη την πυρηνική καταστροφή, Ρώσοι και Ουκρανοί βρέθηκαν να ανταλλάσσουν πραγματικά πυρά στην εν λόγω περιοχή που πλέον, περίπου μια ημέρα έπειτα από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, έχει περάσει υπό ρωσικό έλεγχο.

Η Ρωσία θα αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για την φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Ωστόσο, πέρα από τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ που είναι εκτός λειτουργίας, στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα και άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, συγκεκριμένα σε: Ρίβνε, Κμελνίτσκα, Νότια Ουκρανία και Ζαπορίζια, με την υποσημείωση όμως ότι τις τελευταίες ώρες σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, στη Ζαπορίζια συγκεκριμένα οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών μαίνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες