Ο πατριωτισμός στις μέρες δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση της ανάγκης για ενεργειακή απεξάρτηση-ανεξαρτησία μέσω της προώθησης των σχεδίων για την πράσινη μετάβαση. Ο πατριωτισμός…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Η σκοτεινή στιγμή
###Η Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ήταν ξεκάθαρη: «Σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη, οι σκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι με τον λαό της Ουκρανίας».
Η ΕΚΤ, όπως δήλωσε η πρόεδρος Lagarde, «παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση. Θα διενεργήσει μια συνολική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών, η οποία θα περιλαμβάνει αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συνεδρίασης πολιτικής της στις 10 Μαρτίου». Επιπλέον, η ΕΚΤ, δια της προέδρου Lagarde, δεσμεύεται, ότι «θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά», ενώ «θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» και θα είναι έτοιμη «να λάβει κάθε ενέργεια που απαιτείται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ».
~Τα Θεμελιώδη
###Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θέλησε να υπενθυμίσει τα θεμελιώδη της ύπαρξης της ενωμένης Ευρώπης, τους πυλώνες πάνω στους οποίους αναπτύχθηκε το οικοδόμημα μιας υπερκρατικής πολυεθνικής δύναμης.
«(…) η ενωμένη Ευρώπη χτίστηκε πάνω σε δύο βασικές παραδοχές. Η πρώτη ήταν ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα έχει ηγεμονικές φιλοδοξίες και η δεύτερη παραδοχή ήταν το απαραβίαστο των συνόρων. Δυστυχώς και οι δύο αυτές παραδοχές, πάνω στις οποίες χτίστηκε όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, διελύθη μετά την χθεσινή επέμβαση, εισβολή, της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέδειξε ενότητα και ομοψυχία, λαμβάνοντας χθες αποφάσεις για πολύ σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν πολύ ουσιαστικά την ρωσική οικονομία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία όμως ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Όμως το τίμημα της ελευθερίας, για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε, είναι πολύ υψηλό. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα για την ελευθερία, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο θα κάνει και τώρα.
Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, εξού και χαίρομαι που η πρότασή μου να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα η Επιτροπή προτάσεις για το πώς μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηρίξουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις έγινε αποδεκτή. Αναμένουμε να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ο πρωθυπουργός, όμως, θέλησε να αναδείξει και μια ακόμη πτυχή που συνήθως θέλουν αρκετοί να περνά απαρατήρητη… Εκείνη την πτυχή που έχει άμεση σχέση με τις καμπάνιες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις, καθαρά ζητήματα ασφαλείας και για ένα Ευρωπαϊκό Κράτος και για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Κοινωνία των Πολιτών. «(…)όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες – σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ, συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα – μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δικαιώθηκαν. Η ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Εμείς, εξάλλου, ήδη έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε.
Πρέπει επίσης, ως ευρωπαϊκές χώρες, και ως ανοιχτές, φιλελεύθερες, πλουραλιστικές δημοκρατίες, να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για εκστρατείες παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεις, τις οποίες ενδεχομένως θα δεχτούμε. Το τίμημα να προστατεύουμε την ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να επιτρέπουμε τέτοια παρείσφρηση στον ίδιο τον δημοκρατικό διάλογο των χωρών μας».
~ Το Υπερταμείο
###Στην έγκριση από το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου, του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024, αναφέρεται σε ανάρτηση του ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ). Ο ίδιος το εκλαμβάνει ως ένα ισχυρό μήνυμα για να συνεχιστεί «με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για αξιοποίηση και αύξηση της δημόσιας περιουσίας. Για ακόμη καλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες και συναρτούν την αναπτυξιακή πολιτική τους με την προστασία των φυσικών πόρων και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στις επόμενες γενιές».
Το Υπερταμείο, σύμφωνα με τον Γρήγορη Δημητριάδη, «στο χρόνο που πέρασε, είχε καθοριστική συμβολή, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας, στη στροφή της ΔΕΗ σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας (ΑΠΕ κ.λπ.) καθώς επίσης και στις αποφάσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό, βασικό δημόσιο αγαθό, μέσω της αναβάθμισης των υδροδοτικών δικτύων από την ΕΥΔΑΠ και την εξασφάλιση χαμηλής τιμής για τα επόμενα 20 χρόνια».
~Το υδρογόνο
###Τέτοιες μέρες που ζούμε ας μην ξεχνάμε την εναλλακτική του υδρογόνου που αν και βρίσκεται στα πρώτα δύσκολα βήματα του μπορεί να διαμορφώνει προοπτικές αισιοδοξίας για την ενεργειακή απεξάρτηση – ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της. Η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα της χώρας μας έχει κάνει βήματα μπροστά. Για παράδειγμα, στον «Δημόκριτος» λειτουργεί ήδη το πρώτο πρατήριο ανεφοδιασμού μικρο-οχημάτων με υδρογόνο. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καινοτόμο συμπιεστή υδρογόνου στα 200 bar, δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου σε υψηλή πίεση και σύστημα ανεφοδιασμού των μικρο-οχημάτων με καύσιμο υδρογόνο.
~ To EIF στη Κύπρο
###Μια ανάρτηση της Βιβής Παπασούλη – Manager του European Investment Fund (EIF) – στο Linkedin κάνει λόγο για «συναρπαστικά νέα για την κυπριακή αγορά μετοχών τον Μάρτιο!». Τα «συναρπαστικά νέα» καθώς και οι εξελίξεις που φαίνεται να τροφοδοτήσουν έχουν σχέση με τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) σε σχέση με το RRF Equity Cyprus. Στηριγμένος στην ανάρτηση της Βιβής Παπασούλη ο Γιώργος Γιακουμάκης, project manager του EIF, δηλώνει «απόλυτα ενθουσιασμένος» για τις εξελίξεις που αναμένονται με την συμμετοχή του Ταμείου στον τομέα της χρηματοδότησης μετοχών της Κύπρου. Ο ίδιος προσθέτει: «Περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες».
~Ο Ξένιος Ζευς του Άρη Κωνσταντινίδη
###Το πρώην ξενοδοχείο Ξένιος Ζευς – ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα του αείμνηστου Άρη Κωνσταντινίδη- που βρίσκεται στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας πέρασε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να γίνει ένα Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο.
Πιο συγκεκριμένα, το ακίνητο, εμβαδού 15.495 τ.μ. βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας και κατασκευάστηκε το 1963 με αρχιτεκτονική μελέτη του Άρη Κωνσταντινίδη, προϊσταμένου τότε του τμήματος μελετών του Ε.Ο.Τ. Το ξενοδοχείο ήταν τύπου μοτέλ, δυναμικότητας 72 κλινών.
Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε από τον Στέφανο Βλαστό, διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., κ. και τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, δήμαρχο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας.
«Πιστεύουμε πως μέσω της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου και την ανάδειξή του από τον Δήμο σε σημαντικό χώρο πολιτισμού, συμβάλλουμε σημαντικά στην εθνική προσπάθεια που υλοποιείται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας ως Παγκόσμιου Κέντρου Πολιτισμού και Οικουμενικών Αξιών, την τουριστική της προβολή και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο Στέφανος Βλαστός.
###Το cover story του τελευταίου Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank αναφέρεται στην ισχυρή άνοδο της Απασχόλησης, τις Κατώτατες Αποδοχές και την Παραγωγικότητα της Εργασίας.
Αφορμή, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία από την ΕΛΣΤΑΤ και πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι «οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στη χώρα μας συνεχίζουν να βελτιώνονται με ταχύ ρυθμό, με την απασχόληση να καταγράφει σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας έχουν αμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Ειδικότερα, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε, τον Δεκέμβριο του 2021, σε 12,8% (εποχικά προσαρμοσμένες εκτιμήσεις), σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο ποσοστό του Δεκεμβρίου του 2020 (15,5%) αλλά και του προηγούμενου μήνα (13,4%)».
Από το Δελτίο συγκρατώ τις εξής επισημάνσεις: «Η σημαντική αποκλιμάκωση του ποσοστού της ανεργίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης σε ετήσια βάση, αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στα δημόσια χρηματοοικονομικά, καθώς αφενός περιορίζονται οι κρατικές δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και αυξάνονται τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και αφετέρου διευρύνεται η φορολογική βάση, γεγονός που διευκολύνει την εφαρμογή πολιτικής μειωμένων φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών και ως εκ τούτου συμπιέζει το μη μισθολογικό κόστος εργασίας σε χαμηλά επίπεδα.
Η καταγεγραμμένη πτώση του ποσοστού ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη των τελευταίων τριμήνων, διευρύνουν τις δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μέσα στο 2022».
Σε σχέση με τα προαναφερόμενα υπάρχει και η προσδοκία από την πλευρά της κυβέρνησης, για «μία νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, μέσα στο έτος, η οποία δεν αναμένεται, ωστόσο, να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και, ως εκ τούτου, να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παρατηρούμενη δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης. Συγκεκριμένα, η αύξηση των κατώτατων αποδοχών αναμένεται να συνδυαστεί – τουλάχιστον το 2022 – με αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας κατά 5%, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»