Ισχυρά ήταν τα κύματα του γεωπολιτικού sell off που δέχτηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να παραμείνει στη ζώνη των 900 μονάδων, αλλά έχασε και κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, επιβαρύνοντας εκ νέου την μεσο-μακροπρόθεσμη εικόνα του.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,85% στις 891,58 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 276 εκατ. ευρώ, με τα 98 εκατ. ευρώ σε πακέτo της Trastor.
Διαβάστε ακόμα: Η εισβολή που μοιάζει με την 11η Σεπτεμβρίου
Παρά τη θετική του εικόνα στο πρώτο δίμηνο του 2022, το ΧΑ δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο, όχι μόνο σε επίπεδο μήνα, αλλά και από την 1η Ιανουαρίου. Έτσι, η σφοδρότητα μιας σύγκρουσης που λίγοι ανέμεναν, δεν άφησε ανεπηρέαστο την εγχώρια αγορά, η οποία δεν μπορεί να παραβλέψει και τη μεγάλη αναταραχή που θα επέλθει στην οικονομική δραστηριότητα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το διακύβευμα επομένως, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν την επαφή του με τις 900 μονάδες.
Πάντως, ειδικά η άνοδος του τζίρου ανησύχησε σήμερα τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν κινήσεις που να δείχνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά και μαρτυρούν τη μαζική έξοδο από περιουσιακά στοιχεία που προφανώς βρίσκονται υπό τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Και το διακύβευμα, όπως επαναλαμβάνουν σταθερά οι αναλυτές από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, είναι το ΧΑ να βγει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από αυτή τη δοκιμασία, προκειμένου να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα την “ιστορία” της ανάκαμψης.
Το επόμενο διακύβευμα είναι η γεωπολιτική κρίση αυτή να μην διαρκέσει επί μακρόν, ώστε να μην διαταραχθεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, αλλά ούτε και οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι η ταχύτητα εκτόνωσης της κρίσης. Όσο πιο σύντομα επιτευχθεί αυτό, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία (και την ελληνική) στο σύνολο.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Eurobank έκλεισε στο -10,11%, η Εθνική στο -8,8% και η Coca Cola στο -8%. Ισχυρή ήταν και η πτώση της τάξεως του 7,48% που σημείωσε η Alpha Bank, η Πειραιώς έχασε 5,6%, η Βιοχάλκο βρέθηκε σο -5,08%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο. Την ολική επαναφορά κατάφεραν επίσης και οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΟΠΑΠ που έκλεισαν ήπια μεν, θετικά δε, σε μια δύσκολη συνεδρίαση.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024