Project Syndicate
Tην ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να εξετάσουμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της τεράστιας ιστορικής εξέλιξης. Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν είναι απλώς μια ακόμη μικρή, παγκόσμια ασήμαντη σύγκρουση του είδους που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες.
Πρόκειται για μια μεγάλη κλιμάκωση του Β’ Ψυχρού Πολέμου, στον οποίο τέσσερις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις – η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα – αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο τη μακρά παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διεθνή τάξη πραγμάτων που δημιούργησε η Δύση μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι αγορές και οι πολιτικοί αναλυτές θα υποτιμήσουν τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του παγκόσμιου καθεστώτος. Μέχρι το κλείσιμο της αγοράς στις 24 Φεβρουαρίου – την ημέρα της εισβολής – τα αμερικανικά χρηματιστήρια είχαν ανέβει με την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα επιβράδυνε τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, όσον αφορά την ευρύτερη οικονομία, μια παγκόσμια στασιμοπληθωριστική ύφεση είναι πλέον πολύ πιθανή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει ένα τεράστιο αρνητικό σοκ προσφοράς στην παγκόσμια οικονομία, μειώνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό σε μια περίοδο που οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ήδη γίνει αβάσιμες. Οι αποδόσεις των ασφαλών κρατικών ομολόγων θα μειωθούν για λίγο και στη συνέχεια θα αυξηθούν αφού ο πληθωρισμός δεν θα περιοριστεί.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν περαιτέρω – πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – όπως και οι τιμές πολλών άλλων εμπορευμάτων καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς πρώτων υλών και τροφίμων. Τα ασφαλή νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο θα ενισχυθούν και οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν περαιτέρω.
Οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο, και το επακόλουθο στασιμοπληθωριστικό σοκ, θα είναι φυσικά οι μεγαλύτερες στη Ρωσία και την Ουκρανία, ακολουθούμενες από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο. Αλλά και οι ΗΠΑ θα υποφέρουν.
Ο Nouriel Roubini είναι καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του New York University Stern School of Business και επικεφαλής οικονομολόγος της Atlas Capital Team.
Latest News
Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στην αφγανική κοινωνία δικαιολογεί προσφυγική προστασία
Μία απόφαση-ορόσημο από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο καπιταλισμός των... «συντρόφων» και οι κίνδυνοι μιας οικονομίας Τραμπ-Μάσκ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει ένα όραμα φιλικού καπιταλισμού που έχει δελεάσει πολλούς ηγέτες της βιομηχανίας και των οικονομικών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης – Γ’ Μέρος
Οι ημερομηνίες διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις υπόχρεες οντότητες
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Ψηφιακό ευρώ: ποια τα οφέλη του για εσάς
Το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τα τραπεζογραμμάτια, παρέχοντας – δωρεάν – μία και μοναδική επιλογή για τις ψηφιακές πληρωμές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
Σενάριο σοκ για την οικονομία - Το χτύπημα του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές οικονομικών κινδύνων μπορεί να ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Για μια επιχειρούσα κοινωνία
Το βιβλίο των Αθ. Παπανδρόπουλου και Κώστα Χριστίδη φέρνει στο προσκήνιο τον δημιουργικό δυναμισμό ως δημόσια φιλοσοφία
Πράσινη μετάβαση με ψηφιακές τεχνολογίες
Η προσαρμογή των επιχειρήσεων σε αυτές τις νέες συνθήκες απαιτεί στρατηγικές καινοτομίας και εκσυγχρονισμού
Κληρονομιές: Ορισμένα νομικά θέματα και όχι μόνο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κληρονομιές
Ενεργός γήρανση, απασχόληση και ανεργία
Το επίπεδο της απασχόλησης αποτελεί έναν πιο αντιπροσωπευτικό δείκτη για να εκφράσει την ικανότητα μιας οικονομίας να δημιουργεί απασχόληση και να διαθέτει μια δυναμική αγορά εργασίας