Project Syndicate
Tην ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, πρέπει να εξετάσουμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της τεράστιας ιστορικής εξέλιξης. Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν είναι απλώς μια ακόμη μικρή, παγκόσμια ασήμαντη σύγκρουση του είδους που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες.
Πρόκειται για μια μεγάλη κλιμάκωση του Β’ Ψυχρού Πολέμου, στον οποίο τέσσερις ρεβιζιονιστικές δυνάμεις – η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα – αμφισβητούν ολοένα και περισσότερο τη μακρά παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διεθνή τάξη πραγμάτων που δημιούργησε η Δύση μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι αγορές και οι πολιτικοί αναλυτές θα υποτιμήσουν τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του παγκόσμιου καθεστώτος. Μέχρι το κλείσιμο της αγοράς στις 24 Φεβρουαρίου – την ημέρα της εισβολής – τα αμερικανικά χρηματιστήρια είχαν ανέβει με την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα επιβράδυνε τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, όσον αφορά την ευρύτερη οικονομία, μια παγκόσμια στασιμοπληθωριστική ύφεση είναι πλέον πολύ πιθανή.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα προκαλέσει ένα τεράστιο αρνητικό σοκ προσφοράς στην παγκόσμια οικονομία, μειώνοντας την ανάπτυξη και αυξάνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό σε μια περίοδο που οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν ήδη γίνει αβάσιμες. Οι αποδόσεις των ασφαλών κρατικών ομολόγων θα μειωθούν για λίγο και στη συνέχεια θα αυξηθούν αφού ο πληθωρισμός δεν θα περιοριστεί.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν περαιτέρω – πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι – όπως και οι τιμές πολλών άλλων εμπορευμάτων καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς πρώτων υλών και τροφίμων. Τα ασφαλή νομίσματα όπως το ελβετικό φράγκο θα ενισχυθούν και οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν περαιτέρω.
Οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο, και το επακόλουθο στασιμοπληθωριστικό σοκ, θα είναι φυσικά οι μεγαλύτερες στη Ρωσία και την Ουκρανία, ακολουθούμενες από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο. Αλλά και οι ΗΠΑ θα υποφέρουν.
Ο Nouriel Roubini είναι καθηγητής Οικονομικών στο Stern School of Business του New York University Stern School of Business και επικεφαλής οικονομολόγος της Atlas Capital Team.
Latest News
Αυξημένο το ενδιαφέρον για αγορά των crypto - Οι προβλέψεις για το Bitcoin
Παρά τις υπεραποδόσεις, τα κρυπτονομίσματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή της επενδυτικής προτίμησης
Το έτος των πολλαπλών προκλήσεων
Η κυβέρνηση, βρισκόμενη περίπου στο μέσο της δεύτερης θητείας της και έχοντας ισχυρή πολιτική δύναμη, έχει κάθε λόγο να θέλει να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις
Προοπτικές της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας
Το πρόβλημα τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας είναι οι υποτονικές μεσοχρόνιες αναπτυξιακές προοπτικές
Οι 7 εβδομάδες των χειμερινών εκπτώσεων θα περιορίσουν την ακρίβεια
Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Θ’ Μέρος)
Τι δείχνουν ότι τα στοιχεία των Τύπων Παραστατικών
Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Το έντυπο απόδοσης και οι διαδικασίες της επιστροφής του
Η απόδοση και οι διαδικασίες επιστροφής του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής
Τo πιο κρίσιμο ρίσκο
Σε ναυτική γλώσσα, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το μέλλον μας μέσα από μια «τυφλή πορεία»
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεταβλητότητας το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μεταίχμιο μετάβασης και πάλι σε μια περίοδο ομαλότητας
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.