
Με το μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας να επικεντρώνεται πλέον στον οικονομικό τομέα και στο μέτωπο των κυρώσεων, ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ, σε σημείωμα του επισημαίνει πως δεν μιλάμε πλέον για στρατιωτικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Ουσιαστικά αυτός είναι πλέον ένας χρηματοοικονομικός πόλεμος» έγραψε χαρακτηριστικά.
Στο σημείωμα της Deutsche Bank γίνεται ιδιαίτερα λόγος για το μερικό μπλοκάρισμα της πρόσβασης ρωσικών τραπεζών στο σύστημα SWIFT και βέβαια την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται ώστε να παγώσει η πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στα υπέρογκα συναλλαγματικά αποθέματα που έχει, ύψους 630 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Διαβάστε επίσης: Πόσο κινδυνεύουν από τη ρωσική εισβολή αγορές και οικονομίες
«Ο σχεδιασμός των κυρώσεων έχει γίνει ώστε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη ρωσική οικονομία, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα τη ροή εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι κυρώσεις αυτές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πετύχουν το στόχο τους κατά της ρωσικής οικονομίας, η οποία φαίνεται να οδεύει προς βαθιά ύφεση και επιβολη capital controls» ανέφεραν από την πλευρά τους και αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα τους.
H JPMorgan προχώρησε και σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τη ρωσική οικονομία, υποστηρίζοντας πως για το δεύτερο τρίμηνο θα καταγράψει μια σοκαριστική υποχώρηση της τάξεως του 20%(!), με αποτέλεσμα η αποδυνάμωση της για τη χρονιά να ανέλθει στο 3,5%. Παράλληλα αναμένεται και διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων με το δείκτη να διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 10% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Αν και σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αυτά μπορεί να αλλάξουν, αναλόγως με την διάρκεια και εξέλιξη της κρίσης και των κυρώσεων που έχουν δρομολογηθεί κατά της Ρωσίας.
Το ρωσικό ρούβλι κατέρρευσε κατά πάνω από 20% τη Δευτέρα, καθώς οι Ρώσοι πολίτες έκαναν ουρές στα ATMs προκειμένου να αποσύρουν χρήματα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κεντρικής τράπεζας, η οποία διπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20%. Παράλληλα, ωστόσο, έχει στα σκαριά και άλλους περιορισμούς που πολύ σύντομα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε capital controls.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%