Δεν θα είναι οδός παράκαμψης των κυρώσεων που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία λειτουργεί ως τράπεζα για τις κεντρικές τράπεζες που είναι μέλη της.

Το Σαββατοκύριακο οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και στο στόχαστρο είναι η Κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να μην της επιτρέψουν να αξιοποιήσει τα αποθεματικά ύψους 640 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα και χρυσό, που έχει στο ταμείο της.

Μια από τις λειτουργίες της BIS είναι να διενεργεί συναλλαγές για λογαριασμό των κεντρικών τραπεζών που είναι μέλη της, ανάμεσα τους και η Ρωσία.

«Η BIS δεν θα είναι η οδός για την παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζιλ Φορντ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους μετά την πρώτη σημαντική έκθεσή της για το έτος. «Το BIS θα ακολουθήσει τις κυρώσεις όπως ισχύουν».

Διαβάστε επίσης: Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Η παγκόσμια οικονομία σε αβεβαιότητα

Ο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, Κλαούντιο Μπόρο, είπε ότι τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία δημιουργούν εκτεταμένη αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων θα ωθήσει περαιτέρω τον παγκόσμιο πληθωρισμό, ενώ τέτοιου είδους κυρώσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε μια χώρα τόσο διασυνδεδεμένη στην παγκόσμια οικονομία, όπως η Ρωσία.

«Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα κινηθούν οι αγορές από εδώ και πέρα»εξηγεί ο Μπόριο. «Η κατάσταση έχει σαφώς αλλάξει».

«Οι προκλήσεις των κεντρικών τραπεζών έχουν γίνει πιο περίπλοκες», είπε, αναφερόμενος στο πώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Federal Reserve των ΗΠΑ, προετοιμάζονται για τις πρώτες τους αυξήσεις επιτοκίων μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή