Σε τηλεδιάσκεψη που ζήτησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet Inc., ο ευρωπαίος επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, ζήτησε από την εταιρεία να μπλοκάρει λογαριασμούς που διαδίδουν ρωσικό προπαγανδιστικό υλικό, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στο Russia Today που βαίνει προς απαγόρευση στην ΕΕ.

Το Σάββατο η Alphabet απαγόρευσε στο κρατικό RT και άλλα ρωσικά κανάλια να προβάλλουν διαφημίσεις στις υπηρεσίες της Google και YouTube, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα του Facebook μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Facebook: Απαγορευτικό σε ρωσικά κρατικά ΜΜΕ – Δεν θα μπορούν να προβάλλουν διαφημίσεις ως πηγή εσόδων

Σε βιντεοκλήση που είχε με τον επικεφαλής της Alphabet Σούνταρ Πίτσαϊ και τη διευθύνουσα σύμβουλο του YoUTube Σούζαν Ουοζίκι, ο Μπρετόν κάλεσε τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν καλύπτει την προπαγάνδα. Εδώ και πολύ καιρό, το περιεχόμενο που αναρτούν το Russia Today και άλλα ρωσικά κρατικά μέσα ενισχύεται από αλγορίθμους και παρουσιάζεται ως ‘προτεινόμενο περιεχόμενο’ σε ανθρώπους που ουδέποτε το ζήτησαν» ανακοίνωσε ο Μπρετόν μετά τη συνομιλία.

«Η πολεμική προπαγάνδα δεν πρέπει ποτέ να γίνεται προτεινόμενο περιεχόμενο –επιπλέον, δεν έπρεπε να έχει καν θέσει στις online πλατφόρμες. Βασίζομαι στη βιομηχανία τεχνολογίας για τη λήψη επειγόντων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης» είπε.

Ο Τιερί Μπρετόν επιτέθηκε εκ νέου κατά του Russia Today (Reuters)

Πρόσθεσε ότι οι όροι χρήσης που επιβάλλουν οι διαδικτυακές εταιρείες θα πρέπει να επεκταθούν ώστε να προβλέπουν το μπλοκάρισμα των λογαριασμών που διαδίδουν πολεμική προπαγάνδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει συμφωνία για την προσαρμογή των όρων χρήσης στις μεγάλες πλατφόρμες εν μέσω της ουκρανικής κρίσης.

Στην τηλεδιάσκεψη με τον Σούνταρ Πίτσαϊ συμμετείχε επίσης η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα.

«Περιμένω από τη YouTube και τη Google να ενισχύσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας. Η Ρωσία μετατρέπει την πληροφορία σε όπλο, γι’ αυτό και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν μπορεί να γίνονται χώρος για πολεμικά ψεύδη» ανακοίνωσε.

Η Google από την πλευρά της δήλωσε ότι έχει ήδη λάβει άνευ προηγουμένων μέτρα κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όπως δηλώσαμε στους επιτρόπους, οι ομάδες μας συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση όλο το 24ωρο και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περεταίρω μέτρα» δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Ωστόσο η απαγόρευση των προπαγανδιστικών λογαριασμών θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική στην εφαρμογή της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Επικαιρότητα |

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Οικόπεδα: Μέχρι 30 Απριλίου η προθεσμία για τους καθαρισμούς
Επικαιρότητα |

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ουκρανία: Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Πότε θα υπογραφεί η τελική συμφωνία
Επικαιρότητα |

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει

Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον