Η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερβαίνει τον ρυθμό της προσπάθειας που καταβάλλεται για την προστασία δισεκατομμυρίων ευάλωτων ανθρώπων, σύμφωνα με νέα επιστημονική έκθεση.
Οι συντάκτες της προειδοποιούν για χάσμα, το οποίο διευρύνεται, ανάμεσα στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και στις αργές κατακερματισμένες προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για να μικρύνει αυτό το χάσμα.
«’Ατλαντας ανθρώπινου πόνου»
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες, σχολίασε ότι «αυτή η έκθεση αποκαλύπτει πώς οι άνθρωποι και ο πλανήτης πλήττονται από την κλιματική αλλαγή», και τη χαρακτήρισε «άτλαντα ανθρώπινου πόνου» και κατηγορητήριο για εγκληματική αποποίηση ευθυνών από την πλευρά των ηγεσιών.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση που δημοσιοποιείται σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενώ ακόμη δύο αναμένονται μέσα στον χρόνο.
Αυτήν τη φορά οι επιστήμονες εστιάζουν στο γεγονός ότι τα κράτη είναι απροετοίμαστα απέναντι στην κλιματική αστάθεια και στην πίεση που ασκούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, πλέον στον 1,1oC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι διαπιστώσεις και το «καμπανάκι»
Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της νέας έκθεσης της IPCC διαπιστώνουν ότι οι επιπτώσεις της τήξης των παγετώνων και το ξεπάγωμα του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη τείνουν να γίνουν μη αναστρέψιμες.
Την ίδια στιγμή, ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει σοβαρή λειψυδρία κάποιους μήνες του έτους.
Τονίζεται ακόμη ότι εάν οι ηγεσίες δεν εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη μια παγκόσμια αύξηση ασθενειών και θανάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι η έλλειψη τροφίμων και οι μολυσματικές ασθένειες.
Η παραγωγικότητα του αγροτικού τομέα έχει επιβραδυνθεί και οι ακραίες καιρικές συνθήκες θέτουν ήδη σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων.
Επιπλέον, έως και το 14% των ζωικών ειδών που μελετήθηκαν είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης με τα επίπεδα της υπερθέρμανσης στο +1,5ο C.
Οι επιλογές που θα γίνουν την επόμενη δεκαετία θα καθορίσουν πόσα προβλήματα μπορούμε να αποφύγουμε, επισημαίνεται.
Η αύξηση της θερμοκρασίας πλέον του 1,5ο C θα εκθέσει τον πλανήτη σε αναπόφευκτους κινδύνους και –όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες- ακόμη και η πολύ δύσκολη επιστροφή σε αυτό το επίπεδο, αφού το ξεπεράσει, θα έχει ήδη επιφέρει μη αναστρέψιμη ζημιά.
Latest News
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή