Οι επενδυτές στη Ρωσία αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Το ρούβλι κατέρρευσε και το χρηματιστήριο της χώρας δεν άνοιξε μετά την απόφαση της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ακόμη κι όταν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές επανέλθουν, τόσο οι ξένοι διαχειριστές χρήματος όσο και οι εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική να πρέπει να διαγράψουν τις επενδύσεις τους στη χώρα, όπως έκανε η πετρελαϊκή BP.
Οι επενδυτές ρωσικών μετοχών βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο μεγάλα ερωτήματα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους περιόρισαν την πρόσβαση της χώρας στα αποθέματα της σε ξένο συνάλλαγμα και πέταξαν κάποιες τράπεζες έξω από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών του SWIFT.
Το πρώτο είναι το αν οι επενδυτές θα καταφέρουν να πουλήσουν. Η ρωσική αγορά μετοχών και παραγώγων παρέμεινε κλειστή τη Δευτέρα, ενώ η κεντρική τράπεζα διέταξε τους χρηματιστές να μην εκτελούν εντολές πώλησης από ξένους μετόχους.
Το δεύτερο είναι αν θα μπορέσουν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω. Οι ρωσικές αρχές αγωνίζονται να διατηρήσουν τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να κινηθούν και να επεξεργαστούν διεθνείς πληρωμές μέσα ένα φράχτη ταχύτατα μεταβαλλόμενων κυρώσεων. Είναι κάθε άλλο παρά σαφές τι θα καταφέρουν να πάρουν πίσω οι επενδυτές, όπως το νορβηγικό κρατικό fund που ανακοίνωσε πως θα ρευστοποιήσει το ύψους 2,8 δισ. δολαρίων χαρτοφυλάκιο του σε ρωσικές μετοχές.
Οι δυτικές επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως οι θυγατρικές της Sberbank σε Κροατία και Σλοβενία πιθανότατα θα καταρρεύσουν. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η ρωσική κεντρική τράπεζα θα θέσει σε ανάλογο στόχο τις τοπικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως η Raiffeisen Bank και η Societe Generale. Μια ταχεία έξοδος κοστίζει, όπως απέδειξε η BP όταν ανακοίνωσε ότι θα ξεπουλήσει το ύψους 20% μερίδιο της στην ρωσική Rosneft. Ούσα αντιμέτωπη με μια έλλειψη προφανών αγοραστών η εταιρεία μπορεί να καταλήξει να διαγράψει το σύνολο της ύψους 25 δισ. δολαρίων επένδυσης της.
Οι διεθνείς αγορές χρήματος θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν ένα μέρος της αναταραχής στη Μόσχα. Σύμφωνα με την Morningstar, οι ρωσικές μετοχές αναλογούν σε λιγότερο από το 0,3% από τα 12 τρισ. ευρώ που είχαν επενδυθεί σε μακροπρόθεσμα ευρωπαϊκά funds, στα τέλη Ιανουαρίου. Παρόλ’ αυτά οι επιπτώσεις από την διαταραχή στη ροή κεφαλαίων και πιστώσεων με την ύψους 1,4 τρισ. οικονομία θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να γίνουν σαφείς.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Ρίσκο και η ανθεκτικότητα, οι λέξεις-κλειδιά για το 2025
Όπως πάντα, η χρονιά που έρχεται θα επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν υπήρχαν ούτε στα πιο περίτεχνα σενάρια
Αυτή θα είναι η χρονιά του vivere pericolosamente στις επενδύσεις
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Γιατί η πολιτική κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Ο Κάρτερ έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι οι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και στους λογαριασμούς παντοπωλείων σε σχέση με μακροπρόθεσμα ζητήματα
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
Πώς ο Πάουελ έκλεψε τα... Χριστούγεννα
Η προφανής χαλάρωση της Fed αναφορικά με τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έχει κάτσει άσχημα στις αγορές