Έχοντας ελάχιστες στηρίξεις και με την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε και τα επίπεδα των 870 μονάδων, με τη βουτιά των άνω των 25 μονάδων που σημείωσε και σήμερα.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,82% στις 866,48 μονάδες, με τον τζίρο να κλείνει στα επίπεδα των 108 εκατ. ευρώ. Έτσι σήμερα το ΧΑ έχασε την περιοχή των 888 μονάδων, το οποίο ήταν και το τελευταίο επίπεδο πριν ο Δείκτης δοκιμάσει τις 865 μονάδες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το επίπεδο των 888 μονάδων δοκιμάστηκε άλλη μια φορά κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν και ανακοινώθηκε η εισβολή των Ρώσων.
Κρας τεστ
Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι η αντοχή της αγοράς τις επόμενες συνεδριάσεις θα κριθεί εάν διαφανεί ότι η γεωπολιτική κρίση συντηρηθεί επί μακρόν και ποια μορφή θα λάβουν οι αναταράξεις που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής το αρνητικό σενάριο έχει περισσότερες πιθανότητες, αν και τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Ο βασικός και όπως όλα δείχνουν ο μοναδικός λόγος της μεγάλης πτώσης των αγορών, όχι μόνο του ΧΑ αλλά και των ευρωπαϊκών, είναι οι προεκτάσεις πλέον των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας. Και σε μια ευάλωτη οικονομία όπως η ελληνική, η επίδραση μάλλον θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της.
Βέβαια, αυτό που έχει σημασία, και όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, ώστε να μειώσει τον αντίκτυπο των αναταράξεων. Ήδη η Ελλάδα απέσπασε τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Έτσι, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του “Ελλάδα 2.0″.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 8,19%, με την Alpha Bank και την Coca Cola να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 6%. Ισχυρή ήταν η πτώση σε Εθνική, Σαράντη, Aegean, Eurobank, Λάμδα, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Motor Oil.
Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest και ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ σημείωσε κέρδη 1,62%.
Latest News
Ανοίγει η πόρτα του χρηματιστηρίου για τους «μικρούς» - Τι αλλάζει στην Λεωφόρο Αθηνών
Τι φέρνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Κεφαλαιαγορά - Οι δυο άξονες και το διακύβευμα
Οχυρό οι 1.500 μονάδες, άντεξαν στις πιέσεις - Με κέρδη άνω του 1% έκλεισε το ΧΑ την εβδομάδα
Στο κλείσιμο της εβδομάδας το χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαίωσε το μήνυμα ότι η ανοδική πορεία της αγοράς έχει γερά θεμέλια
Κρατάει τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ επηρεάζουν όλες τις αγορές του κόσμου
Προ των πυλών το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Έρχεται φόρος στα crypto
Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών από τα κρυπτονομίσματα - Ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες
Ελαφρύ προβάδισμα των αγοραστών στο ΧΑ - Οδηγός η Alpha Bank
Το ΧΑ έχει βάλει τις βάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο της εβδομάδας
Ασκήσεις ισορροπίας σε μοιρασμένο ταμπλό για το ΧΑ
Η αγορά χρειάζεται να ισχυροποιήσει τις άμυνές της, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κατάκτηση των 1.500 μονάδων
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Goldman Sachs: Πού θα «καθίσει η μπίλια» του ΧΑ- Τι βλέπει για μερίσματα
Τι λέει η Goldman Sachs για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Ποιες προκλήσεις θεωρεί πιο σημαντικές
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024