
Οι εξαγωγείς που πωλούν κρασιά στην Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα: οι Κινέζοι καταναλωτές πίνουν όλο και λιγότερο εισαγόμενα κρασιά και πολύ συχνά στρέφονται σε οινοποιήσεις που παράγονται επί τόπου.
Οι Κινέζοι Millennials, που είδαν την ανάπτυξη και τον πλούτο της Κίνας κατά τη διάρκεια της νεότητάς τους, δείχνουν περισσότερη υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη στα τοπικά προϊόντα, αναφέρει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της.
Μια σελίδα που γυρίζει; Μέχρι τώρα, η αγορά κρασιού στην Κίνα κυριαρχούταν από εισαγόμενα κρασιά. Αλλά η πρόσφατη σεζόν αγορών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς δείχνει ότι τα εγχώρια κρασιά αρχίζουν να κυριαρχούν. Πράγματι, υπό την επιρροή του «Guochao», που ευνοεί τις τοπικές μάρκες την κουλτούρα και το design , τα εγχώρια κρασιά παρουσίασαν ταχεία ανάπτυξη στα τέλη του περασμένου έτους. Το Legacy Peak, ένα οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται στην κύρια οινοπαραγωγική περιοχή της Κίνας, τη Ningxia, ανέφερε ισχυρές πωλήσεις ενόψει της 1ης Φεβρουαρίου, της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Το οινοποιείο ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις κρασιού του μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 εκτινάχθηκαν κατά 118% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις των διαδικτυακών πωλήσεων, με αύξηση 838%.
Από την πλευρά του, το Kanaan Winery, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κινεζικό οινοποιείο, που βρίσκεται επίσης στην περιοχή Ningxia, γνώρισε μια ταχεία ανάκαμψη στις πωλήσεις αυτή την περίοδο. Η ιδρυτής της, Γουάνγκ Φανγκ, ανέφερε ότι η Kanaan είχε πουλήσει περίπου 20.000 μπουκάλια κρασί ενόψει της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, αύξηση 40% από τις τελευταίες διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Βλέπει ενθαρρυντική ανάπτυξη στο κύκλωμα ηλεκτρονικού εμπορίου με ιδιώτες, καθώς και στις εξαγωγικές αγορές. Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το Xige Estate, το μεγαλύτερο οινοποιείο στη Ningxia, έχει διαθέσει κρασιά αξίας 200 εκατομμυρίων RMB (28,2 εκατομμύρια ευρώ) το 2021, διπλασιάζοντας τον τζίρο του σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Πέρυσι, το κτήμα κατάφερε να πουλήσει και τα 1,2 εκατομμύρια μπουκάλια από τον πρώτο τρύγο του 2017.
Τα κίνητρα αγοράς αλλάζουν
Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν οι καταναλωτές στράφηκαν σε εισαγόμενα εκλεκτά κρασιά για να τα δωρίσουν ή να τα απολαύσουν οι ίδιοι, διάφοροι παράγοντες συνδυάστηκαν σταδιακά για να αλλάξουν τις αγοραστικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Ομολογουμένως, οι κανονισμοί σχετικά με τις εισαγωγές έχουν γίνει αυστηρότεροι και έχουν εφαρμοστεί αυστηροί τελωνειακοί δασμοί σε κρασιά από ορισμένες χώρες παραγωγής.
Όμως, η ανάπτυξη των τοπικών κρασιών τροφοδοτείται από την αλλαγή στα κίνητρα των καταναλωτών, που επιδιώκουν να ευνοήσουν τα ποιοτικά εθνικά προϊόντα, και από τη διεθνή φήμη που αποκτούν τώρα τα κινέζικα κρασιά. Ένα από τα σημαντικά σημεία που πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι κινεζικές μάρκες κρασιού είναι όλο και πιο ελκυστικές για τους ντόπιους καταναλωτές. Για τους εξαγωγείς, αυτό σημαίνει ότι, περισσότερο από ποτέ, η προώθηση ξένων ποιοτικών κρασιών θα μπορούσε να είναι δύσκολη.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες