Ισχυρή αντίσταση επιδεικνύουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται για να μπλοκάρουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία, καθώς η δυτική κοινότητα ανησυχεί εύλογα πως η αγορά των crypto μπορεί να προσφέρει μια σημαντική… κερκόπορτα στη διακίνηση χρήματος από την Ρωσία και τους πολίτες της, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι διεθνείς κυρώσεις.
Τις ανησυχίες αυτές πυροδοτούν τα ίδια τα νούμερα που δείχνουν κάθετη αύξηση των συναλλαγών μεταξύ ρουβλίου και crypto assets μέσα σε λίγες ημέρες και κυρίως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτίναξη των συναλλαγών
Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ερευνητική του κλάδου Chainalysis, οι συναλλαγές «έπιασαν» σε αξία τα 60 εκατ. δολάρια τη Δευτέρα, με την τάση να αναμένεται να παραμείνει ανοδική και το επόμενο διάστημα.
Με δεδομένο πως μιλάμε για υπερδιπλασιασμό της κίνησης από ρωσικούς λογαριασμούς είναι σαφές πως οι Ρώσοι βρίσκουν διέξοδο στα crypto για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και κυρίως για να «σπρώξουν» κονδύλια εκτός της χώρας, χωρίς να χρειαστούν να χρησιμοποιήσουν τις παραδοσιακές τραπεζικές οδούς.
Το εμπόδιο, άλλωστε, δεν είναι μόνο οι διεθνείς κυρώσεις, αλλά και οι περιορισμοί που έχουν δρομολογήσει και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές τα τελευταία 24ωρα για να ελέγξουν την διακίνηση χρήματος. Χθες η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε την μεταφορά συναλλάγματος στο εξωτερικό ή την έκδοση νέου χρέους σε ξένο νόμισμα. Πρόκειται για μέτρα… προεόρτια capital controls που σύντομα αναμένεται να επεκταθούν και στο εσωτερικό της χώρας, καθώς οι ουρές στα ΑΤΜs καθημερινά είναι τεράστιες.
Παράκαμψη των περιορισμών
Η ελευθερία που προσφέρουν τα cypto είναι μια εύκολη και προφανής λύση. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη από την Κυριακή ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Μιχαήλ Φεντόροφ είχε ζητήσει δημοσίως από τα ανταλλακτήρια να μπλοκάρουν λογαριασμούς Ρώσων χρηστών, επισημαίνοντας πως είναι ζωτικής σημασίας να παγώσουν κυρίως λογαριασμοί που συνδέονται με πολιτικά πρόσωπα της Ρωσίας. Εξάλλου, πρόσωπα και ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν στοχοποιήθηκαν ήδη από το πρώτο πακέτο των κυρώσεων της Δύσης, την περασμένη εβδομάδα, πριν και την μαζική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο θέμα αναφέρθηκε και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί ανήσυχη την επιθετική, κακή χρήση, της αγοράς κρυπτονομισμάτων με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων. Αναλόγως η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, σχολίασε πως το Λονδίνο έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα crypto και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δίοδος για να υπονομευτούν οι κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών.
Το blockchain σημαίνει… ελευθερία
Σε όλες αυτές τις εκκλήσεις ο κλάδος κλείνει τα αυτιά του, τόσο για εύλογους οικονομικούς λόγους όσο και επειδή θεωρεί πως η δημιουργία του κλάδου από τους πρωτοπόρους των crypto βασίστηκε στην ιδέα ότι το blockchain θα λειτουργεί ανεξάρτητα και μακριά από τις συμβάσεις του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
«Το να αποφασίσουμε μονομερώς να μπλοκάρουμε την πρόσβαση κάποιων στα κρυπτονομίσματα τους θα στρεφόταν ευθέως ενάντια στον λόγο ύπαρξης των crypto» υποστήριξε, σε δήλωση του στους Financial Times, το ανταλλακτήριο Binance, με έδρα τις Νήσους Κέιμαν, που είναι από τα μεγαλύτερα του κλάδου. Αντιστοίχως, το ανταλλακτήριο Okx, με έδρα στις Σεϋχέλλες, ξεκαθάρισε πως δεν έχει κανένα πλάνο να μπλοκάρει ρωσικούς λογαριασμούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ανταλλακτήριο Kraken, με τον ιδρυτή του Τζέσε Πάουελ να διαμηνύει πως το Bitcoin είναι η… ενσάρκωση της ελευθερίας, των φιλελεύθερων αρχών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων επομένως δεν μπορεί να υπόκειται στις παραδοσιακές νόρμες και σε περιορισμούς.
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης
Σημειώνεται, πως ήδη πολύ πριν τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, τα crypto έκαναν… θραύση στη Ρωσία, με τη χώρα να φιγουράρει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε μεταφορές προς το εξωτερικό, μετά την Τουρκία και την Ουκρανία. Το πιθανότερο δε, είναι πως με την εκτίναξη του τζίρου, η θέση της ανέβηκε κι άλλο.
Ακριβώς για το λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα της χώρας είχε εισηγηθεί σε έκθεση της, στις αρχές του έτους, την απαγόρευση της χρήσης και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, θέτοντας μεταξύ άλλων ζήτημα ασφάλειας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας. Μάλιστα είχε ανοιχτή κόντρα με το υπουργείο Οικονομικών που διατύπωνε διαφορετική άποψη για τη στάση της χώρας απέναντι στα crypto. Πιθανότατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάτι ήξερε περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη το τι ακολούθησε και τον ρόλο που θα παίξουν τώρα τα κρυπτονομίσματα για την παρασκηνιακή διακίνηση χρήματος από τους Ρώσους.
Latest News
Citi: 5+1 παράγοντες που καθορίσουν τα κρυπτονομίσματα το 2025 - Ο καταλύτης Τραμπ
Η Citi αναλύει τις συνθήκες στην αγορά και περιγράφει τις προκλήσεις για το νέο έτος
Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις με.... Bitcoin - Τα σχέδια Πούτιν
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο και έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων