
Εντολή για να τεθούν οι δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού σε ειδική κατάσταση μάχης έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Κυριακή, χωρίς, ωστόσο, να καθίσταται ξεκάθαρο τι συνεπάγεται η κίνησή του αυτή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ορισμένοι θεώρησαν ότι, με τον τρόπο αυτό, έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, ενώ, άλλοι θεώρησαν την κίνηση αυτή περισσότερο προειδοποιητική παρά πραγματική του πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα πυρηνικά αντίποινα από μεριάς της Δύσης.
Γιατί έκανε τη νέα αυτή προειδοποίηση;
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία πιο κωδικοποιημένη γλώσσα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι, εάν η Δύση εμπλακεί στα σχέδια της Ρωσίας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις «που δεν έχει ξαναδεί».
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε άμεση προειδοποίηση για το ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί άμεσα στη στρατιωτική αναμέτρηση Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ωστόσο, δεν είχε πρόθεση να προβεί σε τέτοια κίνηση, καθώς γνωρίζει ότι μία τέτοια ενέργεια μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.
Η περισσότερο ξεκάθαρη, όμως, δήλωση της Κυριακής θεωρήθηκε απάντηση της Ρωσίας στα νέα αυστηρά πακέτα κυρώσεων από τη Δύση. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας είχε υποτιμήσει την αντίσταση που θα μπορούσε να προβάλει ο λαός της Ουκρανίας καθώς και τη δυνατότητα της Δύσης να ενωθεί εναντίον της απειλής, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μία περισσότερο σκληρή γλώσσα.
Οι ερμηνείες της προειδοποίησης
Σύμφωνα με τη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, Αμερικανίδα διπλωμάτη στον ΟΗΕ, η εν λόγω δήλωση είναι μία προσπάθεια του Πούτιν να πείσει τον λαό του ότι δεν είναι, ουσιαστικά, αυτός που επιτίθεται, αλλά βρίσκεται υπό απειλή και προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη χώρα του.
Επιπροσθέτως, θεωρείται ότι ο Πούτιν εξέλαβε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση ως προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησής του, και προέβη στην προειδοποίηση αυτή για να αποδείξει την ισχύ του.
Ακόμη μία ερμηνεία, και η επικρατέστερη μέχρι στιγμής, είναι ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση ανησύχησε τον Ρώσο πρόεδρο και, με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί περαιτέρω στα γεγονότα στην Ουκρανία.
Η απάντηση της Δύσης
Η Δύση, με τη σειρά της, αντιμετωπίζει τη δήλωση του Ρώσου προέδρου ως προσπάθεια επίδειξης ισχύος και δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να προβεί σε ενέργειες που θα κλιμακώσουν τις εντάσεις και θα διασπείρουν τον πανικό.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δική τους κλίμακα ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, γνωστή ως Defcon, και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής των επιπέδων συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων.
Προς το παρόν, η εν λόγω σύγκρουση δεν αποτελεί πυρηνική κρίση και ούτε θα έπρεπε να εξελιχθεί σε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας.
Η Δύση θα παρακολουθεί στενά τη Ρωσία
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Δύση θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Ρωσίας, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Δύση χρησιμοποίησε κάθε μέσο (δορυφόρους, συστήματα παρακολούθησης κ.α.), ώστε να μπορέσει να εντοπίσει κινήσεις που θα υποδείκνυαν πρόθεση χρήσης πυρηνικών, όπως π.χ. προετοιμασία όπλων ή πληρωμάτων για βομβαρδισμό.
Τα περισσότερα από αυτά τα μέσα υπάρχουν και σήμερα και η Δύση έχει ξεκινήσει ήδη να τα χρησιμοποιεί, για να εντοπίσει οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς από μεριάς της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.


Latest News

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών