Γράφει ο Άκης Σκέρτσος: «Με ένα tweet στα Ελληνικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ χτες) ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν -μετά την προκαταβολή του περασμένου φθινοπώρου- την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δις ευρώ, για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου “Ελλάδα 2.0”.
Καθώς η εκταμίευση των πόρων συνδέεται με συγκεκριμένους μεταρρυθμιστικούς και επενδυτικούς στόχους που αλλάζουν προς το καλύτερο τις ζωές όλων μας, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τον μετασχηματισμό του κράτους, των επιχειρήσεων, της εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας ώστε να συγκλίνουμε ταχύτερα με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της υπόλοιπης Ευρώπης για να οικοδομήσουμε μια χώρα με ανάπτυξη και ευημερία για όλους».
Σε ανάρτησή του στο facebook ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Νίκος Μαντζούφας γράφει: «Στα θετικά νέα της ημέρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα (σ.σ χτες) αξιολόγησε θετικά το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για εκταμίευση 3,56 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατόπιν της εκπλήρωσης των πρώτων οροσήμων.
Είμαστε η τρίτη χώρα στην ΕΕ, μαζί με Ισπανία και Γαλλία, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία».
Στη πρώτη γραμμή πυρός
Επανέλαβα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εφαρμόσει κυρώσεις που αποφάσισε η ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.
Και στο βάθος, Αλεξανδρούπολη!
Τελικά, μία αλλά καλή η δεσμευτική προσφορά που παρέλαβε χτες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για τις εγκαταστάσεις του λιμανιού Φίλιππος Β΄ που ανήκει στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.
Πιο συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε μία δεσμευτική προσφορά από την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η προσφορά έχει να κάνει με την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας. Σχεδόν ίδιο ως προς την σύσταση του είναι και η Κοινοπραξία που διεκδικεί το 67 % των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται, για την Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Σε σχετική δημόσια ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε γνωστό ότι «η διαδικασία αξιολόγησης της δεσμευτικής προσφοράς, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστεί η οικονομική προσφορά, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ περιλαμβάνει:
– τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,
– μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,
– τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη
– την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και
– συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.
Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη.
Ποιος θυμάται τον Κέυνς;
Ας τον ακούσουμε τον Γιάννη Στουρνάρα. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τα δεδομένα αλλά και τις εκτιμήσεις που γίνονται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μια από τις επισημάνσεις του μιλώντας στο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2022, που διοργανώθηκε στο Παρίσι σε συνεργασία με τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ιδιαίτερη αξία: «Δεν είναι τυχαίο ότι η διαταραχή της τιμής του πετρελαίου συνέπεσε χρονικά με την πανδημική διαταραχή. Βεβαίως, όσο πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού θα μειώνονται – μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Σε συνδυασμό με τη σταδιακή εξάλειψη της πλεονάζουσας ζήτησης, η ενεργειακή κρίση αναμένεται να αποκλιμακωθεί. Ωστόσο, η ουκρανική κρίση και η επίλυσή της είναι πιθανόν να καθυστερήσουν αυτή την εξέλιξη». Το γενικό πλαίσιο που έθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε σχέση με τον πληθωρισμό ήταν το εξής: «Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι πληθωρισμός που προέρχεται ως επί το πλείστον από την πλευρά της προσφοράς. Για την ακρίβεια, η επιτάχυνση του πληθωρισμού αντανακλά κυρίως δύο αλληλένδετες διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς:
Η μία προέρχεται από την πανδημία. Στην πραγματικότητα, είχαμε μια σειρά από πανδημικές διαταραχές, στη συνέχεια μια ενεργειακή κρίση και, τέλος, έχουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία, όσον αφορά τις οικονομικές της επιπτώσεις, είναι επίσης μια διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς. Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις της λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, σε συνάρτηση βεβαίως με την αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα επιλυθεί η ουκρανική κρίση, επομένως πρέπει να τηρήσουμε μια προσεκτική στάση».
Τέλος, δύο ξεχωριστές επισημάνσεις. Μια έχει να κάνει με την πράσινη μετάβαση: «Αυτή είναι μία από τις μεγάλες τάσεις (megatrends) που παρατηρούμε. Παράλληλα όμως παρατηρούμε και πολλές άλλες μεγάλες τάσεις, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η γήρανση του πληθυσμού. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, μεσοπρόθεσμα, η πράσινη ενέργεια θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, βραχυπρόθεσμα όμως υπάρχει ένα κόστος μετάβασης, το οποίο συνδέεται με το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη εξασφαλίσει επαρκείς δυνατότητες αποθήκευσης της παραγόμενης πράσινης ενέργειας». Η δεύτερη, με τον Κέυνς: «Ο Κέυνς, για παράδειγμα, είχε μιλήσει για την “παγίδα της ρευστότητας”. Επιπλέον, γνωρίζουμε από διάφορες παραλλαγές, παλιές ή νέες, του υποδείγματος Mundell-Fleming, ότι υπό ορισμένες συνθήκες η ποσότητα χρήματος δεν έχει σημασία. Ας μην είμαστε λοιπόν δογματικοί ούτε προς τη μία κατεύθυνση ούτε προς την άλλη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μακροπρόθεσμα ο πληθωρισμός είναι νομισματικό φαινόμενο, αλλά “μακροπρόθεσμα” μπορεί στην πράξη να σημαίνει πολύ μεγάλη χρονική περίοδο!».
Το νέο Public Wealth Fund
Τις προηγούμενες ημέρες ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης σε μία ανάρτηση του στο Linkedin με αφορμή την έγκριση από το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι ο μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου, του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024. Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου αναθεωρημένου Στρατηγικού Σχεδίου είναι η δέσμευση για μια εντεινόμενη διαδικασία μετάβασης του Υπερταμείου σε ένα πραγματικό Public Wealth Fund.
Ο επικεφαλής του Υπερταμείου σε παλαιότερη παρέμβαση του είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η κάπως αμήχανη παρουσία του Υπερταμείου τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να αποδοθεί στο κλίμα της εποχής και τους κραδασμούς της κρίσης που ήταν ακόμη ισχυροί, σήμερα όμως θα ήταν ανεξήγητη. Σε μια Ελλάδα που έχει πλέον αλλάξει θα ήταν αδικαιολόγητο για το Υπερταμείο να ψάχνει ακόμη το βηματισμό του, αντί να επιδιώκει να ανταποκριθεί, όσο γίνεται αποτελεσματικότερα, σε όσα ο ιδρυτικός νόμος του επιφυλάσσει. Και αυτό κάνουμε με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, στην ολιγόμηνη έως τώρα θητεία μας. Από αυτές, αναφέρω μόνο τη συμβολή μας στην επίλυση μιας εκκρεμότητας ετών, στη συμφωνία της ΕΥΔΑΠ με το Δημόσιο για το ακατέργαστο νερό, με την οποία εξασφαλίστηκαν χαμηλές τιμές για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ωστόσο, η βούλησή μας για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του εθνικού πλούτου και στη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες, αποτυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024. Δεν θα επεκταθώ επ΄ αυτού, θα περιοριστώ μόνο σε μία αναφορά, δηλωτική της φιλοδοξίας μας αν θέλετε, στο όραμά μας για την μετεξέλιξή μας σε ένα Public Wealth Fund, που επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών».
Οι νέοι μέτοχοι
Ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης που έχει αναλάβει από τις αρχές του 2021 ως project manager για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων στον ΕΦΚΑ αναλαμβάνει μη εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος υποδέχθηκε χτες τους εκπροσώπους των νέων μετόχων που δεν είναι άλλοι από τους Αυστραλούς της Macquarie που κατέχουν πλέον το 49 % των μετοχών της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ. Με αφορμή την ολοκλήρωση του deal με την εγκατάσταση του νέου ΔΣ με την συμμετοχή μελών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Macquarie, ο Stéphane Brimont, επικεφαλής στην Macquarie Asset Management για τις χώρες Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα, δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά με τη ΔΕΗ για να αυξήσουμε τις επενδύσεις στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να συμβάλλουμε στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων της Ελλάδας για την ενέργεια και την απανθρακοποίηση, να κάνουμε πιο ευέλικτο το ενεργειακό σύστημα και να δημιουργήσουμε αξία για τους πελάτες. Ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας της επένδυσής μας θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη βιώσιμη ανάπτυξη του ΔΕΔΔΗΕ για τα επόμενα χρόνια».
Μια χειρονομία με ξεχωριστή σημασία
Με μια ανάρτηση του στο Linkedin το ΤΑΙΠΕΔ ενημερώνει για μια χειρονομία που ξεπερνά τα συνήθη καθήκοντα και υποχρεώσεις του. Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε χτες στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) «σημαντική υλικοτεχνική υποδομή για να ενισχύσουμε το έργο της στην πάταξη του παράνομου εμπορίου».
Υπενθυμίζεται ότι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), αποτελεί έναν ενοποιημένο και ισχυρό ελεγκτικό μηχανισμό, με έμφαση στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών.
Στο πεδίο εφαρμογής του, εντάσσεται η προστασία της εσωτερικής αγοράς, η οποία συνίσταται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στην προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στο εσωτερικό της χώρας, στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, στην προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, στη δημιουργία υπεραξίας των εμπορικών σημάτων, στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Στην ανάρτηση στο Linkedin ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης αναφέρει «εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ έγινε η δωρεά ικανού και λειτουργικού υλικού στην Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, η οποία έτσι και αλλιώς το προσεχές διάστημα θα υλοποιήσει και ένα μεγάλο τεχνικό έργο αναβάθμισης των υποδομών της».
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»