![204 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/Βασιλίσσης_Όλγας_ανάπλαση.jpeg.webp)
Δημοσιεύθηκε πρόσκληση υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης ώριμων έργων για παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα, με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 204 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ), χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και απευθύνεται σε Δήμους και Περιφέρειες, τις Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες και Οργανισμούς των ΟΤΑ, καθώς και σε κάθε δημόσιο φορέα και υπηρεσία που νομιμοποιείται να συμμετάσχει.
Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να αφορούν στρατηγικά έργα στον δημόσιο χώρο και στο κτιριακό απόθεμα αστικών περιοχών, με στόχο τη βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής μιας ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας. Μπορεί να περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και σε δημόσια και δημοτικά κτίρια, οι οποίες θα αφορούν στον εκσυγχρονισμό τους, τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την ενεργειακή αναβάθμιση, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την υιοθέτηση «έξυπνων» εφαρμογών και καινοτόμων τεχνολογιών. Επίσης, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της αστικής ανθεκτικότητας. Ακόμη θα χρηματοδοτούνται προτάσεις που αξιοποιούν «έξυπνες» εφαρμογές.
Συνολικά, οι Δικαιούχοι θα χρηματοδοτηθούν ώστε να υλοποιήσουν έργα και δράσεις με περιβαλλοντικό όφελος, καινοτόμα στοιχεία και αναπτυξιακό χαρακτήρα, προκειμένου να καταστούν κλιματικά ουδέτερες. Τα έργα για να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν από τους επτά άξονες που περιλαμβάνει η πρόσκληση.
1. Αναπλάσεις εμβληματικού χαρακτήρα
– Ανάπλαση ιστορικών κέντρων πόλεων, υποβαθμισμένων περιοχών, ανενεργών βιομηχανικών περιοχών κ.λπ. συμπεριλαμβανομένου του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου και κτιριακών μονάδων
– Σημαντικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους όπως δίκτυα ήπιας μετακίνησης για πεζούς και ποδηλάτες, μεγάλης κλίμακας πεζοδρομήσεις σημαντικών οδικών αξόνων, δημιουργία γραμμικών οδικών πάρκων κ.λπ.
-Επισκευή, αναβάθμιση και επανάχρηση κτιρίων
– Αποκατάσταση όψεων μεγάλων αστικών ιστορικών μετώπων σε πλατείες, μεγάλους ή σημαντικούς οδικούς άξονες
-Εκτεταμένες αναπλάσεις παραλιακών μετώπων (δημόσια ή/και δημοτικά κτίρια, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, πράσινο, λιμενικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής κ.λπ.).
2. Αποκατάσταση και επανάχρηση κτιριακού αποθέματος
-Παρεμβάσεις αποκατάστασης ή και επανάχρησης και βιοκλιματικής αναβάθμισης (π.χ. πράσινες στέγες, πράσινοι τοίχοι, προσθήκη θερμοκηπίων) κτιρίων με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
– Παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης ή και αποκαταστάσεις όψεων κτιρίου ή κτιριακών συνόλων
– Παρεμβάσεις αποκατάστασης ή και επανάχρησης ανενεργού κτιριακού αποθέματος με χρήση «έξυπνων εφαρμογών» και καινοτόμων τεχνολογιών ενίσχυσής τους, προς την ανθεκτικότητα τους.
3. Αναπλάσεις περιοχών με υδάτινες διαδρομές
– Μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων, έργα για αναπλάσεις παραρεμάτιων, παραποτάμιων και παραλίμνιων περιοχών
-Παρεμβάσεις αποκάλυψης μπαζωμένων και εγκιβωτισμένων ρεμάτων και ποταμών, αποκατάσταση της κοίτης, ανάπλαση της παρακείμενης περιοχής
– Παρεμβάσεις δημιουργίας δικτύου πρασίνου και νερού, με αναβάθμιση των υφιστάμενων πράσινων χώρων, δημιουργία νέων και διασύνδεση όλων με διαδρομές ήπιας μετακίνησης.
4. Συνολικές στρατηγικές παρεμβάσεις σε κατοικημένες περιοχές
– Έργα ανάπλασης κατοικημένων περιοχών και δημιουργία θυλάκων χαμηλών ταχυτήτων και χαμηλών εκπομπών ρύπων (low emission zones),
– Έργα δημιουργίας περιοχών με εσωτερικούς δρόμους μόνο για πεζούς και ποδήλατα, περιοχών με χαμηλές ταχύτητες και ήπιας κυκλοφορίας κ.λπ.
– Έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων για ολόκληρες γειτονιές, δημιουργία δικτύου ήπιων διαδρομών (πεζόδρομοι, οδοί ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομοι), αξιοποίηση ανενεργών σιδηροδρομικών γραμμών κ.α.
5. Αναπλάσεις δημόσιου χώρου με βιοκλιματικά στοιχεία και έξυπνες εφαρμογές
– Έργα ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας και της προσβασιμότητας του δημόσιου χώρου
– Έργα βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων
– Αξιοποίηση ανενεργών υφιστάμενων σιδηροδρομικών γραμμών
– Έργα αναβάθμισης αστικού εξοπλισμού και χρήση «έξυπνων» στοιχείων υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων
– Παρεμβάσεις για κατασκευές και έξυπνες εφαρμογές για τη βελτίωση της προσβασιμότητας υπαίθριων χώρων
– Έργα για (ανα)κατασκευές και έξυπνες εφαρμογές αναβάθμισης των στάσεων ΜΜΜ της δημοτικής συγκοινωνίας
– Έργα για την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης, μετρήσεων και διαχείρισης της στάθμευσης, της αποκομιδής απορριμμάτων, της ενεργειακής κατανάλωσης, των ομβρίων, του νερού ποτίσματος, κ.λπ. η.
– Έργα οριοθέτησης παρόδιας στάθμευσης στον υπαίθριο δημόσιο χώρο για την εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων οχημάτων, ποδηλάτων κλπ.
– Δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών για την εξυπηρέτηση των ήπιων μορφών μετακινήσεων, δημοτικής συγκοινωνίας, για τα δίκτυα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, για τα δίκτυα επανάχρησης αντικειμένων και συσκευών κ.λπ.
6. Ανάπτυξη αστικού πρασίνου
– Δημιουργία και λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων μεγάλων μητροπολιτικών πάρκων
– Έργα ανάπλασης, ανανέωση μεγάλων, μεσαίων και μικρών χώρων πρασίνου, σε συνδυασμό με έξυπνα συστήματα παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας και φυσικών πόρων
=Έργα δημιουργίας δικτύου pocket parks
– Έργα δημιουργίας ψηφιακού χάρτη πράσινων χώρων και διαδρομών, και συνδυασμός με app εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών μιας πόλης και την βελτίωση του city branding
– Έργα δημιουργίας πράσινων οροφών και πράσινων τοίχων σε δημοτικά και δημόσια κτίρια
– Έργα για αντικατάσταση ή εμπλουτισμό της περίφραξης με χαμηλό πράσινο, αντικατάσταση με πράσινο των σκληρών επιστρώσεων στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, δημιουργία πράσινων σχολικών αυλών.
7. «Έξυπνα» συστήματα και εφαρμογές
– Έργα εγκατάστασης «έξυπνων» συστημάτων αναβάθμισης λειτουργίας υποδομών του υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου
– Έργα εγκατάστασης αισθητήρων και μετρητών για την κατανάλωση και εξοικονόμηση νερού στα κτίρια
– Έργα εγκατάστασης συστημάτων αξιοποίησης «γκρι» νερού από δημόσια και δημοτικά κτίρια για πότισμα, πλύσιμο οδών, πλύσιμο αυτοκινήτων κ.λπ.
– Έργα δημιουργίας υποδομών συλλογής και επανάχρησης ομβρίων υδάτων
– Έργα δημιουργίας δημοτικής ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης υλικών και αντικειμένων που προέρχονται από ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις, συσκευές από δεύτερο χέρι κ.ά.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης