
Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία θα αρχίσει να μετράει σε λίγο η αγορά των οικοδομικών υλικών, σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία και ενώ το ράλι στο κατασκευαστικό κόστος συνεχίζεται.
Οι κατασκευαστές μιλούν για κόστος κατασκευής που ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 1.300-1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς η πλειονότητα των υλικών λόγω των υπέρογκων αυξήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν δει ανατιμήσεις άνω του 40% μέσα σε διάστημα ενός έτους.
Την ίδια ώρα, το κόστος των ανακαινίσεων καταγράφει αυξήσεις εξωπραγματικές που μπορεί να πλησιάζουν και το 50-60% ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση.
Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία έρχεται να προστεθεί η αστάθεια με άγνωστη διάρκεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ήδη, οι ευρωπαϊκές εταιρείες χημικών και τσιμέντου προσπάθησαν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους μετακυλώντας πρόσθετο κόστος στους πελάτες.
Η βελγική εταιρεία Solvay της BASF, η οποία παράγει ανθρακικό νάτριο που χρησιμοποιείται σε γυαλί και απορρυπαντικά, δήλωσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι θα επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών φέτος για να καλύψει την πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Η Holcim, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στον κόσμο, και ο γαλλικός όμιλος δομικών υλικών Saint Gobain δήλωσαν βέβαιοι ότι θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις των τιμών στους πελάτες τους.
Ο Jan Jenisch, Διευθύνων Σύμβουλος της Holcim, δήλωσε στους Financial Times ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές του τσιμέντου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6% λόγω του άλματος στο κόστος ενέργειας.
Οι παραγωγοί πετροχημικών όπως η BASF, η LyondellBasell και η Ineos κινδυνεύουν επίσης από μια πιθανή άνοδο των τιμών και την περιορισμένη διαθεσιμότητα νάφθας, πρώτης ύλης στην παραγωγή πλαστικών.
Ο Ajay Parmar, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ICIS, είπε ότι το ήμισυ της νάφθας της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία και ότι οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις.
Τσουνάμι αυξήσεων
Το ράλι των τελευταίων μηνών, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αύξησης στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ειδικά των μετάλλων, έχει εκτινάξει τις τιμές σε όλα τα οικοδομικά υλικά.
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με σημαντική αύξηση της τάξης του 7,3% στις τιμές των οικοδομικών υλικών άρχισε το 2022.
Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: ηλεκτρική ενέργεια (56,7%), πετρέλαιο κίνησης – diesel (26,3%), σίδηρο οπλισμού (17,4%), αγωγούς χάλκινους (14,3%), σωλήνες χαλκού (12,5%), τούβλα (10,4%), θερμαντικά σώματα (8,1%), πλαστικούς σωλήνες (8,1%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (6,6%), παρκέτα (6,2%), υαλοπίνακες ασφαλείας (5,9%), εντοιχισμένα ντουλάπια (5,5%), ξυλεία οικοδομών (5,3%), κουφώματα αλουμινίου (4,7%), έτοιμο σκυρόδεμα (4,1%), πόρτες εσωτερικές (4,1%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (3,5%), παράθυρα ξύλινα (3,3%), τσιμέντο (3,2%) και μαρμαρόπλακες (3%).
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 4,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.


Latest News
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND