
Την δυνατότητα αποπληρωμής του μειωμένου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε περισσότερες δόσεις, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών – μελών του Επιμελητηρίου.
Συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης, μετά την υποβολή αιτήματος του Προέδρου του Β.Ε.Α κ. Παύλου Ραβάνη για επιπλέον μείωση του ποσού επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε βιοτεχνίες, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει επιπλέον «κούρεμα», αλλά έχει τεθεί επί τάπητος η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων που έλαβαν. «Είναι πρωταρχική ανάγκη η πραγματική αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τόσο μέσω του τραπεζικού συστήματος, όσο και των διαρθρωτικών ταμείων», επισήμανε ο κ. Ραβάνης.
Σημειώνεται, ότι το επιστρεπτέο ποσό που κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα. Συνολικά, οι επιχειρήσεις έλαβαν 8,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση και είναι σε ισχύ, όσοι έλαβαν επιστρεπτέες προκαταβολές σε οποιονδήποτε από τους 7 κύκλους, υποχρεούνται να επιστρέψουν ένα μέρος τους, που προκύπτει μετά από εκπτώσεις, σε 60 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 30 Ιουνίου 2022 και μετά. Επίσης, παρέχεται πρόσθετη έκπτωση, ύψους 15% σε όσους επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ, μέχρι την 31η Μαρτίου 2022.
Ο πρόεδρος του Β.Ε.Α Παύλος Ραβάνης επισήμανε ότι, μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, στην σκιά ενός πολέμου που δεν κατάφερε η διεθνής κοινότητα να αποτρέψει, είναι ακόμη πιο επιτακτική, η ανάγκη για άμεσες και γενναίες αποφάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα στην αγορά και να προστατευτεί ο παραγωγικός τομέας, από το νέο κύμα ανατιμήσεων και τον πληθωρισμό.
Αιτήματα
Στη συζήτηση, συμμετείχε πλήθος βιοτεχνών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που πλήττονται υπέρογκα από την νέα ενεργειακή κρίση, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης και θέτοντας σημαντικά αιτήματα όπως:
- Μείωση ποσοστού επιστροφής ή περισσότερες δόσεις στην Επιστρεπτέα προκαταβολή
- Μείωση ή κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (ειδικό τέλος μείωσης εκπομπής αερίων ρύπων)
- Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για βιοτεχνικές επιχειρήσεις
- Τράπεζα ειδικού σκοπού για τις Μικρομεσαίες
- Μείωση προκαταβολής φόρου
- Κατάργηση συνδρομής στα POS.
- Κλαδικό αίτημα από κομμωτές για απαγόρευση αγοράς των επαγγελματικών προϊόντων στη λιανική αγορά
- Κλαδικό αίτημα από συνεργεία αυτοκινήτων: να επισπευθεί το Ψηφιακό Μητρώο Συνεργείων Επισκευής και Συντήρησης Οχημάτων και χρηματοδότηση του κλάδου, για εκπαίδευση στην Ηλεκτροκίνηση.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε διαθέσιμος για περαιτέρω συνεργασία και ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι ανά κλάδο, ώστε να βρεθούν εφικτές λύσεις, στα δημοσιονομικά πλαίσια.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία