Βελτιωμένη η εικόνα σήμερα στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά τη δραματική υποχώρηση τους χθες, αν και η πραγματική απόδοση του γερμανικού ομολόγου έπιασε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι αγορές παραμένουν σε αναβρασμό μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για όλη την Ευρώπη αλλάζοντας πιθανότατα και τον σχεδιασμό της ΕΚΤ.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγορές χρήματος προεξοφλούν πλέον μια αύξηση των επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το Δεκέμβριο με μια πρώτη αύξηση της τάξεως των 10 μονάδων βάσης, μέχρι τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη: Ανασχεδιασμός πλάνων από ΕΚΤ και Fed – Τα περιστέρια επιστρέφουν…

Πρόκειται για μια δραματική μεταστροφή, αν λάβουμε υπόψη πως οι αγορές «έδειχναν» αυξήσεις ύψους 30 μονάδων βάσης μέχρι το Δεκέμβριο μόλις στις αρχές της εβδομάδας, ενώ οι προβλέψεις την περασμένη εβδομάδα, ήτοι πριν την εισβολή, έκαναν λόγο για αυξήσεις ύψους 40 μονάδων βάσης. Τότε η συζήτηση στις αγορές ήταν επικεντρωμένη ακόμη στα μέτρα που πρέπει να λάβει η ΕΚΤ για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αλλαγή ρότας 

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες το τοπίο έχει αλλάξει άρδην. Οι σχεδιασμοί χαράσσονται εκ νέου και ο ένας μετά τον άλλο διεθνείς αναλυτές, αλλά και στελέχη της ίδιας της ΕΚΤ, διαμηνύουν ότι η Τράπεζα θα πρέπει πλέον να κινηθεί πολύ προσεκτικά δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί στο οικονομικό και όχι μόνο τοπίο η σύρραξη.

Η μεταστροφή αυτή αποτυπώθηκε πιο εμφανώς στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που αντανακλά τα δεδομένα για όλο το ευρω-μπλοκ, η οποία την Τρίτη κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από το 2011.

Σήμερα, κάποιες από τις χθεσινές απώλειες καλύφθηκαν με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να ανεβαίνει κατά τέσσερις μονάδες βάσης, στο -0,03%, όμως ουσιαστικά παραμένει ιδιαίτερα χαμηλά.

Το ιταλικό 10ετές που χθες έχασε πάνω από 30 μονάδες βάσης, σήμερα ανέβηκε κατά 14 μονάδες στο 1,56%.

Πάνω από το 50% των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν κάτω από τα μηδενικά επίπεδα χθες, από το 40% στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Δυσκολία στις προβλέψεις 

Σχολιάζοντας την εικόνα αυτή στο πρακτορείο Reuters, ο κορυφαίος αναλυτής της Danske Bank, Πιετ Κρίστιανσεν, υποστήριξε πως το μέγεθος της αντίδρασης τόσο χθες όσο και σήμερα αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι της υψηλής νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές. Εξήγησε δε, πως το ρευστό περιβάλλον καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διαμόρφωση προβλέψεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» μια σημαντική αντιστροφή στις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, εκτιμώντας πως οι αποδόσεις θα αυξηθούν περαιτέρω.

Εξάλλου, η πίεση που δημιουργεί ο πληθωρισμός θα ενταθεί με το ράλι των ενεργειακών τιμών, εντείνοντας τον προβληματισμό της αγοράς για την πορεία του πληθωρισμού, σε συνδυασμό βέβαια και με την ανησυχία που έχει προκαλέσει η σύρραξη αναφορικά με τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της περιοχής.

Θυμίζουμε πως ο πληθωρισμός ανέβηκε πάνω από τις προβλέψεις το Φεβρουάριο αγγίζοντας το ποσοστό ρεκόρ του 6,8%, όμως αυτό δεν προκάλεσε μεγάλη αίσθηση με την ΕΚΤ να δίνει πλέον μεγαλύτερη προσοχή και έμφαση στην γενικότερη ενίσχυση της οικονομικής αβεβαιότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές