Στη ζώνη των 850 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε να βρει κάποιες στηρίξεις, η σφοδρότητα της πτώσης αρκετών δεικτοβαρών τίτλων δεν του επέτρεψε να κρατήσει την τελευταία στήριξη του πριν οδηγηθεί κοντά στα χαμηλά της μεγάλης συσσώρευσης του 2021.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,66% στις 852,1 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει μάλιστα τα 175 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό των μαχών που έγιναν και της ανάλωσης αρκετών δυνάμεων.
«Στη σκιά» της ρωσικής εισβολής
Μόλις μία εβδομάδα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, το ΧΑ από θετικός πρωταγωνιστής των αγορών το 2022, πλέον βρίσκεται να χάνει κοντά 4,5% από την αρχή του έτους, ενώ σήμερα “επισκέφτηκε” και τις 833 μονάδες, ήτοι σχεδόν τα χαμηλότερα επίπεδα από τη συσσώρευση του προηγούμενου έτους. Η εικόνα παραπέμπει στο γεγονός ότι οι πωλητές προχώρησαν σε γρήγορο κλείσιμο θέσεων που ενδεχομένως να εμπεριέχουν ρίσκο. Και το “ενδεχομένως” είναι μία αίρεση που χρησιμοποιούν αρκετοί αναλυτές αυτές τις ημέρες, καθώς δεν είναι τίποτα βέβαιο σχετικά με το πως μπορεί να επηρεαστούν ορισμένοι τίτλοι από τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία.
Και όλα αυτά, την ώρα που οι προσδοκίες για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που αναμένεται τις επόμενες ώρες να είναι πολύ χαμηλές, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται και οι ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος, καθώς το brent παράδοσης Μαΐου σημειώνει άλμα 7% στα 112 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο πάνω από 6% στα 110,81 δολάρια το βαρέλι.
Πάντως, εάν ξεπεραστεί αυτός ο γεωπολιτικός σκόπελος, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι το πεδίο στο ΧΑ είναι μόνο ανοδικό. Ακόμη και η Goldman Sachs σήμερα επισήμανε τις πολύ καλές προοπτικές για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες. Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 11,1 φορές και βάσει της τιμής-στόχου της Goldman Sachs τοποθετείται στις 12 φορές.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, αν και βρέθηκαν χαμηλότερα, η Aegean έχασε 6% και η Coca Cola σημείωσε απώλειες 5,93%. Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Eurobank, Εθνική, Σαράντης, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan και Motor Oil. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Πειραιώς και ΟΠΑΠ, με τον Ελλάκτωρ να κερδίζει 1,22% και η Jumbo να κλείνει με άλμα 4,46%.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου