Τον τελευταίο χρόνο οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές αντιμετώπισαν μια σειρά αντίθετους ανέμους: υψηλά πραγματικά επιτόκια, ισχυρότερο δολάριο και επιβράδυνση της κινεζικής ανησυχίας, που ενισχύονται πλέον από τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποαπαδώσουν σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ωστόσο όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, οι προοπτικές διαφαίνονται πολύ καλές.
Οι αναλυτές της έκθεση μάλιστα εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες.
Στη νέα έκθεση που εξετάζει τις αποτιμήσεις των αγορών της περιοχής και την ελκυστικότητά τους έναντι του αμερικάνικου δείκτη S&P 500, υπογραμμίζεται ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν υποαποδώσει κατά περίπου 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ το τελευταίο 12μηνο. Αυτό ισοσταθμίζει κάπως την ισχυρή υπεραπόδοση στις αρχές του 2022 η οποία έφτασε το 12% (η δεύτερη μεγαλύτερη υπεραπόδοση διάρκειας 6 εβδομάδων της περιόδου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση).
Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα αυξηθεί στις 1.350 μονάδες (+13%) τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 8% και της αναπροσαρμογής αποτίμησης της τάξης του 5% λόγω της πρόσφατης αδυναμίας.
Ειδικότερα, τονίζει ότι μερικές Αναδυόμενες Αγορές με σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, κυρίως αυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, για παράδειγμα στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν στο 20%.
Επίσης, αγορές όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία προσφέρουν καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από ό,τι ο S&P 500.
Η Goldman εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α θα αγγίξει τις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μηνου (με άνοδο άνω του 30% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας), έναντι 1.188 μονάδων που προβλέπει το consensus.
Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 11,1 φορές και βάσει της τιμής-στόχου της Goldman Sachs τοποθετείται στις 12 φορές.
Latest News
Ισορρόπησε στις 1.390 μονάδες το ΧΑ - Χαμηλά ο τζίρος με πιέσεις ΟΠΑΠ, Εθνική
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει για ακόμη μία ημέρα κάτω από τις 1.400 μονάδες
Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το ΧΑ, με Πειραιώς κόντρα στον ΟΠΑΠ
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να κρατά το επίπεδο των 1.380 μονάδων - Επόμενος στόχος οι 1410 μονάδες
Μάχη πάνω στις 1.390 μονάδες δίνει το ΧΑ, έντονη η μεταβλητότητα
Το βλέμμα στις ΗΠΑ και από το ελληνικό χρηματιστήριο
Απόλυτη καταστροφή ο Οκτώβριος στο ελληνικό Χρηματιστήριο - Τι συνέβη
Κατεγράφησαν οι χειρότερες μηνιαίες απώλειες του έτους για Γενικό και Τραπεζικό Δείκτη. Υποτιμημένες οι περισσότερες μετοχές σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Πόσο «σκοράρουν» οι μετοχές μέσα στο 2024 - Οι καταλύτες που «κάηκαν» [πίνακες]
Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι προσδοκίες που διαψεύσθηκαν για την πορεία του δείκτη – Οι διανομές κερδών και οι ξένοι επενδυτές
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι στο ΧΑ, οριακά θετικά η εβδομάδα
Τεχνικά το χρηματιστήριο Αθηνών δεν απομακρύνθηκε από τα πρόσφατα χαμηλά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας παραμένει διορθωτικός
Οι λύσεις χρηματοδότησης στο ΧΑ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων
Το χρηματιστήριο Αθηνών πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης - Χορηγοί οι Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Optima bank
Τεχνική αντίδραση στο ΧΑ με οδηγούς τις Cenergy, Βιοχάλκο και Alpha Bank
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,73% στις 1.392,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45,7 εκατ. ευρώ
«Με το δεξί» αρχίζει τον Νοέμβριο το ΧΑ - Κέρδη για τις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει μία ακόμη προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος του Οκτωβρίου
Το 4,7% στέρησε ο Οκτώβριος από το ΧΑ - Πάνω από 8% οι απώλειες στις τράπεζες
Αν και προσπάθησε, το ΧΑ δεν μπόρεσε να βγει από τη δύσκολη πτωτική πορεία την οποία ακολουθεί το τελευταίο δεκαήμερο