Τον τελευταίο χρόνο οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές αντιμετώπισαν μια σειρά αντίθετους ανέμους: υψηλά πραγματικά επιτόκια, ισχυρότερο δολάριο και επιβράδυνση της κινεζικής ανησυχίας, που ενισχύονται πλέον από τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποαπαδώσουν σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ωστόσο όπως υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, οι προοπτικές διαφαίνονται πολύ καλές.
Οι αναλυτές της έκθεση μάλιστα εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες.
Στη νέα έκθεση που εξετάζει τις αποτιμήσεις των αγορών της περιοχής και την ελκυστικότητά τους έναντι του αμερικάνικου δείκτη S&P 500, υπογραμμίζεται ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν υποαποδώσει κατά περίπου 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ το τελευταίο 12μηνο. Αυτό ισοσταθμίζει κάπως την ισχυρή υπεραπόδοση στις αρχές του 2022 η οποία έφτασε το 12% (η δεύτερη μεγαλύτερη υπεραπόδοση διάρκειας 6 εβδομάδων της περιόδου μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση).
Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών θα αυξηθεί στις 1.350 μονάδες (+13%) τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 8% και της αναπροσαρμογής αποτίμησης της τάξης του 5% λόγω της πρόσφατης αδυναμίας.
Ειδικότερα, τονίζει ότι μερικές Αναδυόμενες Αγορές με σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, κυρίως αυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό και τα ταξίδια, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να διαμορφωθούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, για παράδειγμα στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν στο 20%.
Επίσης, αγορές όπως η Ελλάδα, η Πολωνία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία προσφέρουν καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από ό,τι ο S&P 500.
Η Goldman εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α θα αγγίξει τις 1.175 μονάδες σε ορίζοντα 12μηνου (με άνοδο άνω του 30% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας), έναντι 1.188 μονάδων που προβλέπει το consensus.
Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 11,1 φορές και βάσει της τιμής-στόχου της Goldman Sachs τοποθετείται στις 12 φορές.
Latest News
Μοιρασμένα πρόσημα και αψιμαχίες τίτλων στο ΧΑ
Η αγορά ακολουθεί μια ήπια ανοδική πορεία από τις αρχές του έτους, που επιτρέπει σε πολλά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών τους
Έδωσε κι άλλο ύψος η Aegean, με στυλοβάτες Τιτάν και Jumbo
Χωρίς να λείπει η επιφυλακτικότητα και η νευρικότητα στις αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ελέγξει για ακόμη μία ημέρα τις πιέσεις σε πολλούς τίτλους του
Κρατά το θετικό πρόσημο το ΧΑ, παραμένει η επιφυλακτικότητα
Το ΧΑ επιβεβαιώνει ότι δεν θα αφήσει εύκολα τις πιέσεις των πωλητών να κυριαρχήσουν
Ψυχραιμία στις αγορές, παραμένει η σκιά του Τραμπ – Ανθεκτικό το ΧΑ
Μια εικόνα που έχουν επίσης και οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και οι ασιατικές νωρίτερα
Οι 30 ελληνικές εισηγμένες με ΔΣ που έχουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία
Μεταξύ άλλων παράγοντες αξιολόγησης ήταν η συμμετοχή ανά φύλο, η διαφοροποίηση ως προς τις δεξιότητες των μελών, ο αριθμός μελών του μειοψηφούντος φύλου σε ηγετικές θέσεις
Metlen και Εθνική «σήκωσαν» το ΧΑ στις 1.530 μονάδες
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,41% και κινήθηκε μεταξύ 1.523,91 μονάδων (-0,06%) και 1.530,91 μονάδων (+0,41%)
Profit taking με υψηλό τζίρο στο ΧΑ
Στο τεχνικό σκέλος, ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών κράτησε εύκολα τη ζώνη των 1.480 μονάδων, δίνοντας και πάλι ανοδική κίνηση
Κινήσεις αφομοίωσης και αναμονής στο ΧΑ - Πιέσεις λόγω μερίσματος στην Helleniq Energy
Το ΧΑ πρέπει να διαχειριστεί τη νευρικότητα που επικρατεί αφενός διεθνώς για τη νέα προεδρία Ντόναλντ Τραμπ
Τράπεζες, ΧΑ και Ελλάδα στο μικροσκόπιο των επενδυτών – Τι βαθμό βάζουν
Τι λένε για το ελληνικό χρηματιστήριο, τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την ελληνική οικονομία κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι
Αρχίζουν τα μίνι placements στο ΧΑ - Πώς θα επιδράσουν στην αγορά
Κινητικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Πώς αντιδρούν οι εισηγμένες στους νέους κανόνες για τα όρια της διασποράς