Καλά πάει του Πούτιν έως τώρα. Μέσα σε πέντε μέρες εισβολής στην Ουκρανία κατάφερε:
– Να δημιουργήσει ένα χάσμα έχθρας με μια σημαντική διπλανή χώρα, το οποίο θα χρειαστεί δεκαετίες να καλυφθεί κι αν καλυφθεί. Είτε νικήσει ο Πούτιν, είτε όχι. Διότι αν νικήσει, θα του έχει κοστίσει ακριβά η νίκη. Αλλά αν δεν νικήσει, θα του κοστίσει ακριβότερα η ήττα.
– Να προμηθεύσει τον αντίπαλο όχι μόνο με έναν εθνικό εχθρό αλλά και με έναν εθνικό ήρωα. Ποιος θα πει κουβέντα για τον «ηθοποιό» πρόεδρο Ζελένσκι που υπερασπίζεται στην πρώτη γραμμή την πατρίδα του απέναντι στον εισβολέα;
– Να ανοίξει την αγκαλιά της Δύσης και της Ευρώπης στην Ουκρανία – αυτό ακριβώς που ο Πούτιν δεν ήθελε… Εγώ ο ίδιος αναρωτιόμουν εδώ πριν από δεκαπέντε μέρες «τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία;». Αντε τώρα να της αρνηθείς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση!
– Να καταστήσει μονόδρομο το ΝΑΤΟ ακόμη και για χώρες που δεν θεωρούσαν τη Ρωσία απαραιτήτως απειλή αλλά τώρα τη θεωρούν, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία.
– Να ενώσει τη δημοκρατική Ευρώπη εναντίον του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αγοράζει αεροπλάνα για την Ουκρανία. Η Γερμανία με την ομιλία Σολτς έκανε μια ιστορική στροφή στην εξωτερική πολιτική της κι εξήγγειλε ένα κολοσσιαίο αμυντικό πρόγραμμα 100 δισ. Η ουδέτερη Σουηδία στέλνει όπλα σε ξένη χώρα για πρώτη φορά από το 1939 (!) ενώ ακόμη και η ουδετερότατη Ελβετία δηλώνει ότι θα εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά του Πούτιν.
– Να υποστεί έναν επώδυνο οικονομικό αποκλεισμό, ουσιαστικά την αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Εναν αποκλεισμό που θα κοστίσει πανάκριβα στον ρωσικό λαό (και τους ρώσους ολιγάρχες…) κι ακόμη δεν έχουμε καν υπολογίσει το κόστος.
– Να αφυπνίσει το δημοκρατικό λαϊκό αίσθημα, το οποίο εκφράστηκε με ουρανομήκεις δαμαρτυρίες και πολυπληθείς συγκεντρώσεις εναντίον της ρωσικής εισβολής στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης.
– Να ξεφτιλίσει την απανταχού αντι-Νατοϊκή κι αντι-δυτική Αριστερά που έπαθε το σύνδρομο «Αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού» και στέλνει σκιτσάκια με καρδούλες. Λες κι ολόκληρος ο πλανήτης ανέβηκε στα κάγκελα επειδή περιμένει τον Κατρούγκαλο να του αναλύσει «την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και να του δείξει «τον δρόμο της διπλωματίας»!
– Κυρίως όμως κατάφερε το απροσδόκητο. Να θυμίσει στην Ευρώπη και στις δυτικές δημοκρατίες ότι εμείς είμαστε «η σωστή πλευρά της Ιστορίας». Ούτε οι τζοχατζαραίοι, ούτε οι καγκεμπέδες, ούτε οι κλόουν. Όσο επικίνδυνοι κι αν μπορεί να αποδειχθούν.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.