Θα μπορούσε να είναι και προάγγελος των αποκριάτικων καρναβαλιών αυτό που συμβαίνει: κωμικός ηθοποιός γίνεται πρόεδρος Δημοκρατίας και με τη συμπαράσταση του δημάρχου της πρωτεύουσάς του -πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας- στέλνει σύμβουλό του, που φορά μονίμως καπέλο τζόκεϊ, να διαπραγματευτεί με μυστικό πράκτορα που κατάφερε να γίνει αυτοκράτορας. Οι διάλογοι θα ήσαν σίγουρα ξεκαρδιστικοί, θα ήταν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές προσωπικότητες.
Αλλά όταν ακούμε στο βίντεο τον ξανθό νεαρό, σχεδόν παιδί, με τζιν και πουλόβερ και καλάσνικοφ στα χέρια, να λέει ότι ασκείται στον πόλεμο μαζί με άλλους εθελοντές στο Κίεβο, γιατί «οι εισβολείς θα σκοτώσουν ό,τι αγαπάω», καταλαβαίνουμε πως μπροστά μας εκτυλίσσεται τραγωδία. Τραγωδία που το έλεος και ο φόβος θα καλλιεργήσει ξανά την ανάγκη στα έθνη να έχουν ήρωες πολεμιστές και όχι καλλιτέχνες, επιστήμονες, αθλητές, επιχειρηματίες.
Αν η ανάγκη για ήρωες εγκατασταθεί στις ψυχές, αν ο πόλεμος -ο εθνικός, ο ταξικός, ο εμφύλιος- γίνει πάλι αξία, η Ευρώπη μας δεν θα είναι πια όπως ήταν πριν την 24η Φεβρουαρίου: η εισβολή του Βλαδίμηρου Πούτιν θα έχει ακυρώσει τη λαμπρή 9η Νοεμβρίου 1989, που έπεσε το τείχος του Βερολίνου – ίσως και την 6η Μαΐου 1945, που τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η εισβολή είναι έργο της δύναμης που ηττήθηκε την 9η Νοεμβρίου, του κράτους της «αιώνιας Ρωσίας» που ήταν ανέκαθεν ο φόβος των Ευρωπαίων φιλελεύθερων. Κάποιους, δεν τους ξεγέλασε η μεταμφίεση του «απελευθερωτικού κομμουνισμού» που ενδύθηκε αυτό το κράτος: ο Ντε Γκωλ πάντα για «Ρωσία» μιλούσε, ποτέ δεν πίστεψε πως υπήρξε ΕΣΣΔ. Αυτό το ρωσικό κράτος, η συνέχεια του κράτους των τσάρων και των μπολσεβίκων -που δεν πρέπει να το συγχέουμε με το έθνος και τους πολίτες-, αυτό επιτίθεται σήμερα.
Το κατά της ειρήνης και της δημοκρατίας πραξικόπημα της 24ης Φεβρουαρίου πρέπει να ηττηθεί πριν επιστρέψουμε σε παλιές «κανονικότητες», πριν βρικολακιάσουν οι ευρωπαϊκοί δαίμονες της δια των όπλων επέκτασης της κυριαρχίας διαφόρων κρατών στο όνομα «εθνικών δικαίων» ή «λαϊκών συμφερόντων» που στην πραγματικότητα ήταν πάντα μικρών ομάδων θέληση για δύναμη, για εξουσία. Πάντα χρειάζεται ενδύματα για να νομιμοποιηθεί η γυμνή βία.
Ο ηθοποιός, ο πυγμάχος, το τζόκεϊ, μας δείχνουν ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Μακάρι να βλέπουν όλοι οι πολιτικοί τη γύμνια του, όχι μόνο στην Ένωσή μας αλλά΄ και στην Κίνα, στην Αμερική, στη Βρετανία, την Ιαπωνία. Ίσως έτσι σωθούν τελικά αυτά που αγαπάμε.
Latest News
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται