
Θα μπορούσε να είναι και προάγγελος των αποκριάτικων καρναβαλιών αυτό που συμβαίνει: κωμικός ηθοποιός γίνεται πρόεδρος Δημοκρατίας και με τη συμπαράσταση του δημάρχου της πρωτεύουσάς του -πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή πυγμαχίας- στέλνει σύμβουλό του, που φορά μονίμως καπέλο τζόκεϊ, να διαπραγματευτεί με μυστικό πράκτορα που κατάφερε να γίνει αυτοκράτορας. Οι διάλογοι θα ήσαν σίγουρα ξεκαρδιστικοί, θα ήταν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε τόσο διαφορετικές προσωπικότητες.
Αλλά όταν ακούμε στο βίντεο τον ξανθό νεαρό, σχεδόν παιδί, με τζιν και πουλόβερ και καλάσνικοφ στα χέρια, να λέει ότι ασκείται στον πόλεμο μαζί με άλλους εθελοντές στο Κίεβο, γιατί «οι εισβολείς θα σκοτώσουν ό,τι αγαπάω», καταλαβαίνουμε πως μπροστά μας εκτυλίσσεται τραγωδία. Τραγωδία που το έλεος και ο φόβος θα καλλιεργήσει ξανά την ανάγκη στα έθνη να έχουν ήρωες πολεμιστές και όχι καλλιτέχνες, επιστήμονες, αθλητές, επιχειρηματίες.
Αν η ανάγκη για ήρωες εγκατασταθεί στις ψυχές, αν ο πόλεμος -ο εθνικός, ο ταξικός, ο εμφύλιος- γίνει πάλι αξία, η Ευρώπη μας δεν θα είναι πια όπως ήταν πριν την 24η Φεβρουαρίου: η εισβολή του Βλαδίμηρου Πούτιν θα έχει ακυρώσει τη λαμπρή 9η Νοεμβρίου 1989, που έπεσε το τείχος του Βερολίνου – ίσως και την 6η Μαΐου 1945, που τέλειωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η εισβολή είναι έργο της δύναμης που ηττήθηκε την 9η Νοεμβρίου, του κράτους της «αιώνιας Ρωσίας» που ήταν ανέκαθεν ο φόβος των Ευρωπαίων φιλελεύθερων. Κάποιους, δεν τους ξεγέλασε η μεταμφίεση του «απελευθερωτικού κομμουνισμού» που ενδύθηκε αυτό το κράτος: ο Ντε Γκωλ πάντα για «Ρωσία» μιλούσε, ποτέ δεν πίστεψε πως υπήρξε ΕΣΣΔ. Αυτό το ρωσικό κράτος, η συνέχεια του κράτους των τσάρων και των μπολσεβίκων -που δεν πρέπει να το συγχέουμε με το έθνος και τους πολίτες-, αυτό επιτίθεται σήμερα.
Το κατά της ειρήνης και της δημοκρατίας πραξικόπημα της 24ης Φεβρουαρίου πρέπει να ηττηθεί πριν επιστρέψουμε σε παλιές «κανονικότητες», πριν βρικολακιάσουν οι ευρωπαϊκοί δαίμονες της δια των όπλων επέκτασης της κυριαρχίας διαφόρων κρατών στο όνομα «εθνικών δικαίων» ή «λαϊκών συμφερόντων» που στην πραγματικότητα ήταν πάντα μικρών ομάδων θέληση για δύναμη, για εξουσία. Πάντα χρειάζεται ενδύματα για να νομιμοποιηθεί η γυμνή βία.
Ο ηθοποιός, ο πυγμάχος, το τζόκεϊ, μας δείχνουν ότι ο αυτοκράτορας είναι γυμνός. Μακάρι να βλέπουν όλοι οι πολιτικοί τη γύμνια του, όχι μόνο στην Ένωσή μας αλλά΄ και στην Κίνα, στην Αμερική, στη Βρετανία, την Ιαπωνία. Ίσως έτσι σωθούν τελικά αυτά που αγαπάμε.


Latest News

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής