Η Federal Reserve θα προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια της για αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, υποστήριξε ο Τζερόμ Πάουελ, αν και παραδέχτηκε πως το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει καταστήσει τις προοπτικές «εξαιρετικά αβέβαιες», δυσκολεύοντας τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων από το συμβούλιο.
Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά την προγραμματισμένη κατάθεση του ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξηγώντας πως με δεδομένη την εκτίναξη του πληθωρισμού και την εξαιρετικά «σφιχτή» αγορά εργασίας αιτιολογείται η αύξηση των επιτοκίων.
Ωστόσο, στην τοποθέτηση του προς τους νομοθέτες ο κύριος Πάουελ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το πόσο μακριά και πόσο γρήγορα μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί η Τράπεζα προχωρώντας στη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής.
Εξάλλου, η επίσημη γραμμή της Fed παραμένει πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά προς τα τέλη της χρονιάς, κάτι που επανέλαβε και πάλι ο διοικητής της. Όμως, ο αστάθμητος παράγοντας του πολέμου και του ράλι που έχει πυροδοτήσει στις ενεργειακές τιμές και όχι μόνο είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Η αβεβαιότητα του πολέμου
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύριος Πάουελ επέλεξε να ξεκινήσει και να κλείσει την τοποθέτηση του αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς τα δεδομένα στην Ευρώπη περιπλέκουν το τοπίο για την Fed.
«Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις για την αμερικανική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία, ο συνεχιζόμενος πόλεμος, οι κυρώσεις και τα επικείμενα γεγονότα, δημιουργούν υψηλή αβεβαιότητα…». Επομένως, «η χάραξη της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής μέσα στο περιβάλλον αυτό απαιτεί την αναγνώριση ότι η οικονομία μπορεί να εξελιχτεί με απρόσμενους τρόπους» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση απέναντι στην ροή των στοιχείων και το ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο.
Πρόσκαιρη η ζημιά της Όμικρον
Από την άλλη πλευρά, το θετικό είναι πως ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία (και όχι μόνο) φαίνεται να καταλαγιάζει, βοηθώντας στην ανάρρωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση των προσλήψεων. «Η ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον οδήγησε σε κάποια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές της χρονιάς, όμως με τα κρούσματα να μειώνονται σημαντικά από τα μέσα Ιανουαρίου, η επιβράδυνση αυτή φαίνεται πως ήταν σύντομη».
Σε κάθε περίπτωση, με βάση και τις προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει το κορυφαίο ρίσκο, δεδομένου πως «τρέχει πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο στόχο του 2%», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η κεντρική τράπεζα θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να επαναφέρει τις τιμές υπό έλεγχο. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας, όπως είναι απαραίτητο, για να αποτρέψουμε τον υψηλό πληθωρισμό να διατηρηθεί για πολύ».
Πάντως, τις πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να τροφοδοτούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς οι διαταραχές «ήταν πολύ μεγαλύτερες και διήρκησαν πολύ περισσότερο από ότι είχαμε προβλέψει», όπως παραδέχτηκε.
Οι προβλέψεις των αναλυτών
Μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού σχεδόν τρεις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του 2%, οι αγορές θεώρησαν βέβαιο πως η Fed θα επισπεύσει το πλάνο της σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής προχωρώντας στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και τρία χρόνια μέσα στο Μάρτιο. Μάλιστα, υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός απαιτεί μια δυναμική πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% και διαδοχικές απανωτές αυξήσεις κατόπιν.
Το πρώτο σκέλος δεν φαίνεται να αλλάζει, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Πάουελ. Όμως, το δεύτερο πιθανότατα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος. Κοινώς πλέον οι αγορές προεξοφλούν μια μετριοπαθή πρώτη αύξηση στο συμβούλιο της 15-16ης Μαρτίου και έναν πιο αργό ρυθμό αναπροσαρμογής τους επόμενους μήνες, αναλόγως και με τη ροή των γεγονότων και τον αντίκτυπο στις οικονομίες.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...