
Μπορεί το ρωσικό χρηματιστήριο να παραμένει κλειστό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, όμως η πίεση προς τις ρωσικές εταιρείες βρίσκει διέξοδο σε όσες έχουν εισαχθεί σε δυτικά χρηματιστήρια και πιο συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Έτσι και σήμερα οι ρωσικές μετοχές δέχτηκαν… άγριο σφυροκόπημα με τρομακτικές απώλειες που υποβαθμίζουν τους πάλαι ποτέ ρωσικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς στην κατηγορία των λεγόμενων «penny stocks», ήτοι δηλαδή τις μετοχές της μίας πένας/σεντ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης MSCI που περιλαμβάνει ρωσικές μετοχές στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης βρέθηκε να χάνει έως και 67% στο βρετανικό χρηματιστήριο, ανεβάζοντας τις συνολικές του απώλειες για τη χρονιά στο ιλιγγιώδες 96%!
Την μεγαλύτερη πίεση συνέχισε να δέχεται η μετοχή της κορυφαίας ρωσικής τράπεζας της Sberbank, με τις απώλειες της για την ημέρα να ξεπερνούν το 90% και να φτάνουν το 99,9% από τις αρχές της χρονιάς, σχεδόν… μηδενίζοντας την τιμή της στα 0,01 σεντ! Θυμίζουμε πως η τράπεζα ανακοίνωσε χθες την αναγκαστική αποχώρηση της από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω των κυρώσεων, με τις θυγατρικές της στην περιοχή να αντιμετωπίζουν άμεσα λουκέτο.
Πολύ μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και οι ρωσικές ενεργειακές, με την κρατική Gazprom να κάνει βουτιά ύψους 85% και την Novatek, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας, να καταρρέει σε ποσοστό έως 96%.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι τους ξένους επενδυτές να έχουν πανικοβληθεί και να ξεπουλάνε οτιδήποτε έχει σχέση με την Ρωσία» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους Financial Times, ο Τζέικομπ Γκράπενγκισερ, διαχειριστής αγορών ανατολικής Ευρώπης στην East Capital.
«Η Sberbank διαπραγματεύεται στα 0,01 σεντς, που σημαίνει πως ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση… είναι απίστευτο» σχολιάζει από την πλευρά του ο Λουίς Σάeνζ της Sinara. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες δέχονται τεράστιες πιέσεις με αποτέλεσμα να αναγκάζονται ακόμη και να «κόψουν» την πρόσβαση σε πελάτες που επιχειρούν να ρευστοποιήσουν ρωσικές επενδύσεις.
Το κλίμα πανικού τροφοδοτείται τόσο από τις κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία όσο και τα αντίμετρα που δρομολογούν οι Ρώσοι. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες με προεδρικό διάταγμα η Μόσχα μπλόκαρε την πώληση assets στην εγχώρια αγορά από ξένους επενδυτές, εγκλωβίζοντας τους και εμποδίζοντας την μαζική έξοδο τους από την αγορά της.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες