Πανελλαδική απεργία για τις 6 Απριλίου αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ μετά τη σημερινή συνεδρίασή της. Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία, η ακρίβεια, ο κατώτατος μισθός αλλά και το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων στη χώρα μας, τα οποία διαμορφώνουν βαρύ κλίμα για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, εκτιμώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, διαρκούσης της πανδημίας και της πρωτοφανούς πληθωριστικής έξαρσης, η οποία οφείλεται και στις δύσκολες και επικίνδυνες γεωπολιτικές καταστάσεις που ώθησαν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, έλαβε αποφάσεις για δράσεις – καμπάνιες που θα εκτυλιχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα κορυφωθούν στις 6 Απριλίου με Πανελλαδική Απεργία και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων. Απάντηση επίσης δεν έχει δοθεί και για τη δημοκρατική επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου. Δυστυχώς, και τα δύο απουσιάζουν από τις προτεραιότητες της Κυβερνητικής πολιτικής.

Η Συνομοσπονδία ζητά από την κυβέρνηση να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και μετά να παραδώσει τον προσδιορισμό του στην ΕΓΣΣΕ (δηλαδή ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις).

Τι διεκδικεί η ΓΣΕΕ

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει:

Διεκδικούμε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για τους ανυπεράσπιστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με απόλυτη ελευθερία διαπραγμάτευσης των οικονομικών όρων και ταυτόχρονα καλούμε τις Ομοσπονδίες – μέλη μας να εκκινήσουν άμεσα διαδικασίες διαπραγματεύσεων και σύναψης κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις και όρους που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μελών τους. Οι οργανώσεις μας πρέπει να αξιοποιήσουν ως βασικό επιχείρημα το πραγματικό δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις που δεν θέλουν αυξήσεις είναι αυτές που πρώτες αύξησαν τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών απελευθερώνοντας το σπιράλ του πληθωρισμού και είναι αυτές που κατά τη διάρκεια των μνημονίων μετέτρεψαν τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας σε υπερκέρδη χωρίς επενδύσεις που θα έφερναν και απασχόληση.

Απαιτούμε να επαναπροσδιοριστεί η 6η Π.Υ.Σ. κατά τα ισπανικά πρότυπα, με απεριόριστη διάρκεια μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων, να υπερισχύουν οι κλαδικές των επιχειρησιακών συμβάσεων, να είναι καθολικής ισχύος και να επεκτείνονται με απλή απόφαση Υπουργού, να ρυθμιστούν τα χρονικά όρια των συμβάσεων, να επαναπροσδιοριστούν τα είδη συμβάσεων και να καταργηθούν οι συμβάσεις που αποκαλούνται «μηδενικές».

Απεργία και από την ΑΔΕΔΥ

Σε 24ωρη απεργία καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και η ΑΔΕΔΥ.

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που συνεδρίασε στις 28 του Φλεβάρη στην Αθήνα, αποφάσισε για το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης, την επόμενη περίοδο, τα εξής:

Α΄ ΔΙEKΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οικονομικά:

Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Ξεπάγωμα της διετίας 2015 – 17
Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας την πρώτη βδομάδα του Απρίλη (ενδεικτικές ημερομηνίες 6 ή 7 του Απρίλη) με κεντρικό αίτημα την αύξηση των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Για το σκοπό αυτό θα απευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, έτσι ώστε, ύστερα από συζήτηση να καθοριστεί από κοινού η ακριβής ημερομηνία της απεργίας.
Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις των ομοσπονδιών που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα αποφάσισε να οργανώσει κινητοποίηση στις 29 του Μάρτη, μέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του Ε.Κ.Α. για τον νόμο Χατζηδάκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα