Η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα των αμερικανικών μυστικών πληροφοριών τις τελευταίες ημέρες, καθώς προσπαθούν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει τον χειρισμό του στην ταχέως κλιμακούμενη κρίση της Ουκρανίας.
Αυτό αναφέρουν αμερικανικές πηγές στο CNN, υπογραμμίζοντας ότι η συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου γίνεται όλο και πιο ακανόνιστη και παράλογη.
Από τότε που ξεκίνησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη Τετάρτη, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών χωρών να συγκεντρώσουν όποια νέα πληροφορία μπορούν για την πορεία του Ρώσου ηγέτη και τον αντίκτυπο της νοοτροπίας του.
Το σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχει περάσει δεκαετίες αποκωδικοποιώντας τον πρώην αξιωματικό της KGB, ο οποίος ουσιαστικά κυβερνά τη Ρωσία από το 1999. Όμως, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστια θεσμική γνώση του ανθρώπου, έχουν πολύ λίγη γνώση αναφορικά με τις καθημερινές του αποφάσεις . Το Κρεμλίνο παραμένει αυτό που οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών αποκαλούν «σκληρό στόχο» — απίστευτα δύσκολο να διεισδύσει κανείς μέσω της παραδοσιακής κατασκοπείας.
Δεν υπήρξε καμία νέα ολοκληρωμένη αξιολόγηση που να υποδεικνύει μια ιδιαίτερη αλλαγή στη γενική υγεία του Πούτιν, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Ωστόσο, οι τελευταίες κινήσεις του, πυροδοτούν σενάρια ότι η ψυχική του υγεία μπορεί να έχει κλονιστεί, λόγω της παρατεταμένης απομόνωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
«Ό,τι έχουν οι ΗΠΑ [είναι] στη σφαίρα των εικασιών, επειδή οι αποφάσεις και οι δηλώσεις του Πούτιν δεν φαίνεται να έχουν νόημα», είπε μια πηγή που γνωρίζει πρόσφατες πληροφορίες για το θέμα. «Επί χρόνια, δεκαετίες ο Πούτιν ενεργούσε σύμφωνα με ένα αρκετά συγκεκριμένο πρότυπο».
Σε μια απόρρητη ενημέρωση για τους νομοθέτες το βράδυ της Δευτέρας, η Avril Haines, η διευθύντρια των εθνικών πληροφοριών, είπε ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ δεν έχει καλή εικόνα για την κατάσταση του μυαλού του Πούτιν.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Chuck Grassley από την Αϊόβα, ο οποίος παρακολούθησε την ενημέρωση της Γερουσίας, επιβεβαίωσε τη διαπίστωση αυτή αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είχε ακούσει. Είπε, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από την ενημέρωση, προσωπικά ανησυχεί για τη νοοτροπία του Πούτιν.
Δεκάδες ακατέργαστων αναφορών πληροφοριών
Η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών έχει δημιουργήσει δεκάδες ακατέργαστες αναφορές πληροφοριών από πηγές καθώς ρέουν πληροφορίες για τον πόλεμο. Μια τέτοια έκθεση που κυκλοφόρησε σε περισσότερα από δώδεκα πρακτορεία επικαλείται μια πηγή που μετέδωσε ότι η συμπεριφορά του Πούτιν έχει γίνει «άκρως ανησυχητική και απρόβλεπτη» τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που έλαβε το CNN.
Αλλά ως ένδειξη του πόσο δύσκολο είναι να ληφθούν άμεσα αυτές οι πληροφορίες, η περιγραφή ήρθε από δεύτερο χέρι στο FBI από μια πηγή που είχε μιλήσει με μια άλλη, άγνωστη πηγή «με εξαιρετική πρόσβαση». Η έκθεση σημειώνει ότι αυτό το άτομο είχε δώσει στο παρελθόν πληροφορίες που οι υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητα.
Η πηγή πίσω από την έκθεση είπε στο FBI ότι ο Πούτιν «εξέφρασε ακραίο θυμό» για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην επίθεσή του στην Ουκρανία και «αισθάνθηκε ότι οι κυρώσεις είχαν κλιμακώσει την κατάσταση πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε και πέρα από ό,τι θεωρούσε κατάλληλο».
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η κυκλοφορία ακριβών πληροφοριών για τον πόλεμο ήταν εξαιρετικά περιορισμένη εντός της Ρωσίας, ακόμη και στα υψηλότερα επίπεδα της κοινωνίας.
Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι και άτομα με καλές σχέσεις με τα μέσα να εγκαταλείψουν τη Ρωσία πριν κλείσουν τα αεροδρόμια και τα σύνορα παρέμειναν στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση — υποδηλώνοντας ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για το κλείσιμο.
Μια μακρά ιστορία
Οι εικασίες για την ψυχική υγεία του Πούτιν ξεκίνησαν αφότου έδωσε μια ομιλία την Πέμπτη που εξέθεσε μια στρεβλή, ρεβιζιονιστική ιστορία που υποτίθεται ότι δικαιολογούσε την παρέμβασή του στην Ουκρανία. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι ο Πούτιν “ήταν πάντα δολοφόνος, αλλά το πρόβλημά του τώρα είναι διαφορετικό και σημαντικό” — και τόνισε ότι βασίζει την αξιολόγησή του σε ενημερώσεις πληροφοριών που του δόθηκαν ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.
«Μακάρι να μπορούσα να μοιραστώ περισσότερα, αλλά προς το παρόν μπορώ να πω ότι είναι αρκετά προφανές σε πολλούς ότι κάτι δεν πάει καλά με τον Πούτιν», έγραψε ο Ρούμπιο. «Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι αυτός ο Πούτιν θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε πριν από 5 χρόνια».
Για ορισμένους, η τόλμη της απόφασης του Πούτιν να εισβάλει — καθώς και η υπονοούμενη απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων — είναι μια ρήξη με τις προσεκτικά υπολογισμένες και πολύ πιο περιορισμένες στρατιωτικές εκστρατείες που έχει ξεκινήσει στο παρελθόν. Βίντεο με τον Ρώσο Πρόεδρο να κάθεται δεκάδες πόδια μακριά από τους ανώτερους στρατιωτικούς του συμβούλους κατά τη διάρκεια συναντήσεων και να ντύνει χαρούμενα έναν από τους αρχηγούς κατασκόπων του στην τηλεόραση υπογράμμισαν μόνο την εικόνα ενός απομονωμένου ηγέτη, ο οποίος ενεργεί μόνο με τη δική του γνωμοδότηση.
Μέχρι την Κυριακή, οι πύλες είχαν ανοίξει. Ο πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ, έγραψε στο Twitter ότι ο Πούτιν είχε «αλλάξει» και ακουγόταν «εντελώς αποκομμένος από την πραγματικότητα» και «ανεξάρτητος». Ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζιμ Κλάπερ, ο οποίος είναι αναλυτής εθνικής ασφάλειας στο CNN, χαρακτήρισε επίσης τον Πούτιν «ανεξάρτητο» και προειδοποίησε: «Ανησυχώ για την οξύνοια και την ισορροπία του».
Άλλοι μακροχρόνιοι παρατηρητές του Πούτιν υποστηρίζουν ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Ρώσου Προέδρου είναι σχετικά συνεπείς με τον άνθρωπο στον οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν επικεντρωθεί εδώ και δεκαετίες, σημειώνοντας ότι έχει δείξει από καιρό προθυμία να διακινδυνεύσει τη στρατιωτική ήττα σε επιχειρήσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι δεν προσέφεραν καμία πιθανότητα επιτυχίας – – συμπεριλαμβανομένης της εντολής για δεύτερη εισβολή στην Τσετσενία το 1999, μόλις τρία χρόνια αφότου ο ρωσικός στρατός είχε ήδη ηττηθεί εκεί μια φορά.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους