
Σχέδιο απόφασης με το οποίο θα καταδικάζεται η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και θα ζητείται η «άμεση απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα, καλείται να ψηφίσει σήμερα η γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβίασε το άρθρο 2 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 51 της Χάρτας.
Για να υιοθετηθεί το σχέδιο της απόφασης, το οποίο προωθεί η ΕΕ σε συντονισμό με το Κίεβο, απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη στη διάρκεια μιας σπάνιας «έκτακτης συνεδρίασης» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας και ζητούν «τον τερματισμό των μαχών».
Η πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα, η οποία έχει βασιστεί σε ένα κείμενο το οποίο απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του βέτο της Ρωσίας, «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», περιλαμβανομένων «των χωρικών της υδάτων».
Το κείμενο «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την προσφυγή σε βία εναντίον της Ουκρανίας» και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από το ουκρανικό έδαφος.
Παράλληλα «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές της δυνάμεις», μια αναφορά που δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο που είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής συντάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και της ΕΕ και κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή.
«Όλοι Ουκρανοί»
Η Κολομβία απέρριψε «κάθε επιστροφή προς τα πίσω», προς τις «μεγάλες αυτοκρατορίες». «Είμαστε όλοι Ουκρανοί, είμαστε όλοι η Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά της η Τζαμάικα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός φαινόμενου ντόμινο, αν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση «ποιος θα είναι ο επόμενος;», διερωτήθηκε η Αλβανία.
Ο αραβικός κόσμος τήρησε διακριτική στάση, με εξαίρεση το Κουβέιτ, στόχο μιας εισβολής του Ιράκ το 1990.
Η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία κατήγγειλαν τη ρωσική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ινδία παρέμεινε επιφυλακτική, ενώ η Κίνα υπογράμμισε ότι ο κόσμος «δεν έχει τίποτα να κερδίσει» από έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Στο πλευρό της Ρωσίας συντάχθηκαν ξεκάθαρα η Συρία, η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα οι οποίες επέκριναν τους Δυτικούς που, όπως δήλωσε η Πιόνγκγιανγκ, «κατέστρεψαν τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν».
Το 2014 αντίστοιχο σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία –η οποία έγινε χωρίς να χυθεί αίμα, αντίθετα με την τωρινή εισβολή—είχε συγκεντρώσει 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και οι υπόλοιπες δεν συμμετείχαν καν.
Στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, το οποίο το έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία). Οι αποφάσεις της δεν είναι νομικά δεσμεύτηκες, όπως αυτές του Συμβουλίου, όμως έχουν πολιτική αξία ανάλογη με τον αριθμό των χωρών που θα τις ψηφίσουν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Aντιδράσεις και απειλές πολέμου από το κόμμα Ιμάμογλου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό
Όσοι γνωρίζουν το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία, ξέρουν καλά ότι πιο φανατικοί εθνικιστές είναι οι λεγόμενοι «Κεμαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, παρά το AKP του Ερντογάν

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»