Τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για το νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα παρουσιάσουν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ενώ ο νέος λογαριασμός θα φτάσει στους φορολογούμενους μετά το Πάσχα. Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Μάιο και θα μπορεί να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις.
Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ φέρνει νέους μειωμένους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και να προκύψουν ελαφρύνσεις για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων με τη συνολική μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ να φτάνει στα 350 εκατ. ευρώ.
Για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα μειωμένος ακόμη και πάνω από 30%. Σχεδόν 900.000 δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021. Τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα επωμιστούν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.
Το σχέδιο
Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει:
1. Νέα κλίμακα. Τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα περιορίζονται μέσω συγχωνεύσεων και οι συντελεστές μειώνονται αισθητά για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ και διαμορφώνονται ως εξής:
– Για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ ο φόρος για τα κτίσματα ανέρχεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ. από 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα.
– Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 4,5 ευρώ το τ.μ. σήμερα.
– Για τιμή ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 6 ευρώ το τ.μ. που ανέρχεται σήμερα.
Για τα οικόπεδα οι συντελεστές του βασικού φόρου «κουρεύονται» έως και 80%. Για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.
2. Συμπληρωματικός φόρος. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται πλέον ένας φόρος στην αξία που έχει κάθε ακίνητο. Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα.
3. Εκπτώσεις και απαλλαγές. Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, με τους κερδισμένους να υπολογίζονται σε 733.000. Επίσης αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ο υπολογισμός τους θα γίνει με βάση τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.
4. Δόσεις. Ο φόρος που θα προκύψει για τους φορολογουμένους θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)