Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2022 αλλά και το πώς επηρεάζεται η χώρα μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε στο FIN FORUM 2022 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αν μπορούσα να δομήσω μια τοποθέτηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον σαν αυτό που ζούμε σήμερα θα μπορούσε ο τίτλος της τοποθέτησής μου θα μπορούσε να είναι “ευοίωνες προοπτικές, αυξημένες αβεβαιότητες, μεγάλες προκλήσεις”», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας.
Και συνεχίσε: «Γιατί ευοίωνες προοπτικές; Γιατί μια σειρά από δείκτες της οικονομίας αποδεικνύουν ότι κοινωνία και πολιτεία τα κατάφεραν ικανοποιητικά μέσα σε πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις τα τελευταία χρόνια.
Η μεγέθυνση της οικονομίας φαίνεται να είναι ισχυρή, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει για το 2021 και να αναπτύσσεται βιώσιμα το 2022.
Βλέπουμε, παρατηρούμε συστηματικά τις επενδύσεις έρχονται στη χώρα, να δημιουργούν εισοδήματα και νέες θέσεις απασχόλησης.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ανεργία την τελευταία διετία να έχει συρρικνωθεί σημαντικά περίπου κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση της τελευταίας διετίας».
Αντέχουν οι επιχειρήσεις
Ακόμη, τόνισε πως «παρατηρούμε ότι οι επιχειρήσεις να αντέχουν, ο τζίρος το 2021 υπερέβη κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον αντίστοιχο τζίρο τους το 2019.Παράλληλα, βλέπουμε πολλές νέες επιχειρήσεις να έχουν ανοίξει το 2021, μια αύξηση ετήσια της τάξεως του 35%».
«Επίσης, βλέπουμε το τραπεζικό σύστημα να έχει αποκτήσει εντονότερα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας τόσο στο παθητικό του όσο και στο ενεργητικό του», τόνισε ο υπουργός και εξήγησε: «Στο παθητικό του με μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων της τάξεως των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το καλοκαίρι του 2019. Στο δε ενεργητικό του μια μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο δανειακό χαρτοφυλάκιο».
Συνέχισε λέγοντας πως «η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά σε υψηλούς θετικούς δείκτες επί 14 μήνες. Και τα χτεσινά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.
Το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη βλέπουμε από μελέτες εντός και εκτός της Ελλάδας, να είναι στο 9μηνο του 2021, μετά τον πληθωρισμό, αυξημένο κατά 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019.
Επίσης, βλέπουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σταθερά να ενισχύεται».
«Η οικονομία άντεξε και τα κατάφερε»
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η οικονομία άντεξε, τα κατάφερε και έχει πολύ ευοίωνες προοπτικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που εργάζεται σε μια ρεαλιστική δημοσιονομική πολιτική, σε μια διορατική εκδοτική στρατηγική και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλαγών. Το ευοίωνο στοιχείο του μέλλοντος, στοιχειοθετείται και από τη σύγκριση από ευρωπαϊκές μελέτες της πορείας της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις οικονομίες της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς πριν την κρίση στην Ουκρανία, η Ελλάδα θα είχε και θα έχει το δεύτερο υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στην Ευρώπη, μέχρι το 2024 και ταυτόχρονα θα έχει και τον πιο σταθερό ρυθμό αύξησης επενδύσεων και εξαγωγών, τις καλύτερες ευρωπαϊκές επιδόσεις την επόμενη διετία».
Κόστος από την ρωσική εισβολή και αβεβαιότητες
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «όμως υπάρχουν και αυξημένες αβεβαιότητες. Στις υφιστάμενες αβεβαιότητες ήρθε να προστεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια απολύτων ανιστόρητη, καταδικαστέα πράξη. Η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με πράξεις, μαζί με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Η εισβολή όμως θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική.
Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται.
Θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις.
Θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».
Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως «η ελληνική οικονομία έχει ένα βιώσιμο χρέος αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη και επιδιώκουμε να το μειώσουμε. Η Ελλάδα του 2021 χτίζοντας ορθώς ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφάνισε ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει σιγά σιγά να οδηγηθούμε στη σταθερότητα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αγωνιζόμαστε να βγούμε από αυτό το 2022. Συμπερασματικά: απέναντι σε αυτές τις ευοίωνες προοπτικές η ελληνική κυβέρνηση στέκεται με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με σύνεση και με αποφασιστικότητα».
Οι στόχοι
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τους στόχους της κυβέρνησης:
-Οικονομική μεγέθυνση
-Διατηρισημότητα ανάπτυξης
-Έξοδος από τη δημοσιονομική εποπτεία
-Μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
-Ενίσχυση της Άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας
-Σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας
-Επενδυτική βαθμίδα το 2023
Latest News
Επενδύσεις και κατανάλωση στηρίζουν την ανάπτυξη - Ο «χρησμός» της ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναλύει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία
Όλα για τους φόρους και τα μέτρα στήριξης σε 16 ερωτήσεις - απαντήσεις
Ποιες είναι οι αλλαγές που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025 - Από τους μισθούς και τις συντάξεις, στην υγεία και την παιδεία
«Κόκκινο» το εμπορικό ισοζύγιο για 35 χρόνια - Τι φταίει [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Eurobank για το εμπορικό ισοζύγιο την περίοδο 1998 - 2023
Oι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο λιανεμπόριο - Στα 11,15 δισ. ο τζίρος των ΜμΕ [πίνακας]
Αύξηση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τόσο ετησίως όσο και από τρίμηνο σε τρίμηνο - Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξομειώσεις
Κτηματολόγιο: Κύκλωμα επιχείρησε να δηλώσει ακίνητα - φιλέτα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
Τι λέει στον ΟΤ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης για το κύκλωμα που επεδίωξε να εξαπατήσει το Κτηματολόγιο
Στον Άρειο Πάγο ο Κυρανάκης - Μηνυτήρια αναφορά για απάτη στις κτηματογραφήσεις
Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου
«Όλα τα χαρτιά» της Ελλάδας ανοιχτά στο τραπέζι της Fitch
Τα σενάρια για την αξιολόγηση που θα δώσει σήμερα ο οίκος της Fitch για την Ελλάδα
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
ΕΤΕπ: Στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε κατά την σημερινή επίσκεψη της Νάντια Καλβίνιο στη χώρα μας
Με την πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνιο συναντήθηκε ο Χατζηδάκης - Τι συζήτησαν
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ακόμα την κ. Καλβίνιο για τη σύσταση του νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και τις δυνατότητες συνεργασίας