Βήμα-βήμα (και εν καιρώ πανδημίας) προχωρεί η εξίσωση των δύο φύλων στις διευθυντικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την FTSE Women Leaders Review, σχεδόν το 40% των θέσεων (το 39,1% για την ακρίβεια) στα διοικητικά συμβούλια των κατά τεκμήριο μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων – όσων οι μετοχές μετέχουν στον δείκτη FTSE-100 με τις κορυφαίες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου – καταλαμβάνεται από γυναίκες.
Η FTSE Women Leaders Review μέτρησε 414 γυναίκες μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του FTSE-100 την περασμένη χρονιά, από 374 που ήταν το 2020. Ωστόσο, η εφετινή έκθεση έδειξε μια κάμψη του (ούτως ή άλλως πολύ χαμηλού) ποσοστού των γυναικών που ασκούν εκτελεστικά διοικητικά καθήκοντα. Ετσι, μόνο το 13,5% (μόλις 29 στον αριθμό) των μεγαλοστελεχών που ασκούσαν εκτελεστικούς ρόλους ήταν γυναίκες το 2021, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά οι διευθύνουσες σύμβουλοι, οι εκτελεστικές ή οι οικονομικές διευθύντριες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 14,2% επί του συνόλου.
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις «μείζονες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις επιχειρήσεις και επιτρέπουν στις γυναίκες επιχειρηματίες να ανέρχονται στα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρικής ιεραρχίας». Η διευθύνουσα σύμβουλος εξάλλου της FTSE Women Leaders Review Ντενίζ Ουίλσον δήλωσε ότι ο νέος στόχος πρέπει να είναι η εκπροσώπηση των γυναικών έως το 2025 με ανάλογα ποσοστά στις ανώτατες διοικητικές θέσεις και των εταιρειών του FTSE-350, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι 50 μεγαλύτερες σε πωλήσεις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που όμως δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
Σημειωτέον ότι στη Βρετανία η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών επαφίεται στην κρίση και στη δικαιοδοσία των ίδιων των επιχειρήσεων. Δεν ισχύουν δηλαδή ποσοστώσεις που υποχρεώνουν νομικά την εκπροσώπηση των γυναικών στα συμβούλια, κάτι που συμβαίνει αλλού στην Ευρώπη όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Νορβηγία.
Οι «ρόλοι στρατηγικής σημασίας»
Η δρ Γκρέις Λόρνταν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιστήμης της Συμπεριφοράς και ιδρύτρια της «Πρωτοβουλίας για τη Συμπερίληψη» στο London School of Economics, θέτει το ζήτημα τελείως διαφορετικά: «Το να είναι το 39,1% ενός διοικητικού συμβουλίου γυναίκες συνιστά ένα υπέροχο στατιστικό εύρημα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όταν μιλάμε για πραγματική εξουσία το ποσοστό μειώνεται στο 13,5%. Αυτό σημαίνει ότι κυριαρχεί ακόμα η νοοτροπία ότι οι γυναίκες προορίζονται για “χαμηλότερης εξουσίας” αποστολές συγκριτικά με τους άνδρες».
Η δρ Λόρνταν σημειώνει ότι εκεί που πρέπει να σταθεί κανείς είναι στις θέσεις και στα αξιώματα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι οικονομικοί διευθυντές των επιχειρήσεων. «Αυτοί οι ρόλοι ανατίθενται παραδοσιακά στους άνδρες. Και αυτή είναι μια σεξιστική νοοτροπία και πρακτική» σημειώνει η βρετανίδα καθηγήτρια.
Latest News
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 7 έχει χάσει την εργασία του - Αποκαλυπτική έρευνα
Ο χρόνος που εξοικονομείται από την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες