
Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται τώρα αποφασισμένη όχι μόνο να συμμετάσχει σθεναρά στον οικονομικό αποκλεισμό που επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας, αλλά και να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις σε ρώσους ολιγάρχες που βρίσκονται στο έδαφός της. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους που έχουν αγοράσει στο Λονδίνο υπερπολυτελείς και πανάκριβες κατοικίες και τα προηγούμενα χρόνια ήταν ουσιαστικά από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το ράλι που έκαναν τα ακίνητα στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι κροίσοι αυτοί έχουν βρεθεί στη βρετανική πρωτεύουσα εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα «χρυσής βίζας» που ίσχυε μέχρι πριν από λίγες ημέρες από τη βρετανική κυβέρνηση.
Τώρα η κυβέρνηση της Βρετανίας φαίνεται ότι ετοιμάζει ειδική λίστα με τέτοιους ολιγάρχες οι οποίες διατηρούν στενούς δεσμούς με τον Πούτιν στους οποίους το επόμενο διάστημα θέλει να τους συμπεριλάβει κι αυτούς στις κυρώσεις σύμφωνα με στοιχεία του Γκάρντιαν.
Κροίσοι από τη Ρωσία και από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες κατέχουν πάνω από το 25% των 430 πολυτελών κατοικιών στο St George’s Hill, μια βαριά φυλασσόμενη περιοχή κοντά στο Weybridge, στο Surrey, όπου πολυτελέστατες κατοικίες έχουν αλλάξει χέρια για περισσότερες από 20 εκατομμύρια λίρες ή 24 εκατ ευρώ η κάθε μια όπως αναφέρεται.
Η συγκέντρωση στο λόφο του Αγίου Γεωργίου
Το St George’s Hill (Λόφος του Αγίου Γεωργίου) φιλοξενεί μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούσιων Ρώσων ακόμη και από την πλατεία Eaton της Belgravia την οποία ορισμένοι ντόπιοι έχουν ονομάσει Κόκκινη Πλατεία όπου είχαν σπίτια ο Ρομαν Αμπράμοβιτς και ο Όλεγκ Ντεριπάσκα. Έχει επίσης μεγαλύτερη συγκέντρωση Ρώσων από το Highgate στο βόρειο Λονδίνο, όπου πολλές τεράστιες επαύλεις ανήκουν σε ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Witanhurst , της δεύτερης μεγαλύτερης κατοικίας της Βρετανίας μετά τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν.
Το St George’s Hill χρίστηκε από τον Ουόλτερ Τζορτζ Τάραντ τη δεκαετία του 1910 και του 1920 και ήταν αρχικά δημοφιλές σε Βρετανούς επιχειρηματίες και διασημότητες όπως οι Τζον Λένον, Ρίνγκ Σταρ, Τομ Τζόουνς, Κέιτ Ουίνσλετ, Έλτον Τζον και Κλιφ Ρίτσαρντ. Ολοένα και αυξανόμενος αριθμός Ρώσων άρχισε να μετακομίζει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 μετά την υιοθέτηση του αποκαλούμενου συστήματος «χρυσής βίζας», το οποίο επέτρεψε σε πλούσιους να μένουν στη Βρετανία εάν επένδυαν τουλάχιστον 2 εκατομμύρια λίρες στη χώρα. Επίσης στην παρουσία των Ρώσων συνέβαλε και η απόφαση του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, να μεταφέρει τις εγκαταστάσεις προπόνησης της ομάδας της Τσέλσι στο κοντινό Cobham, αναφέρει ακόμη ο Γκάρντιαν.
Η βίζα
Η κυβέρνηση ακύρωσε το καθεστώς βίζας νωρίτερα αυτό το μήνα εν μέσω ανησυχιών σχετικά με αιτούντες που απέκτησαν περιουσίες παράνομα. Οι τιμές των κατοικιών στο St George’s Hill αυξήθηκαν πάνω από 20% πέμπτο πέρυσι, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες Savills, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των κατοικιών στο κτήμα σε περισσότερα από 3 δισ. στερλίνες σύμφωνα με τον Γκάρντιαν. Μια βρετανική διπλωματική πηγή είπε ότι τα άτομα που θα υποβληθούν σε επικείμενες κυρώσεις είναι άτομα που κάνουν πλούσιο τρόπο ζωής διεθνώς «Έρχονται στο Harrods για να ψωνίσουν, μένουν στα καλύτερα ξενοδοχεία μας όποτε θέλουν, στέλνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα δημόσια σχολεία μας και αυτό είναι που τώρα σταματά», είπε ο διπλωμάτης στη βρετανική εφημερίδα.
Η Λιζ Τρας, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση καταρτίζει έναν κατάλογο ολιγαρχών που έχουν στενές σχέσεις με τον Πούτιν, οι οποίοι θα προστεθούν στη λίστα κυρώσεων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. «Πρέπει να το κάνουμε βαθιά οδυνηρό για τους ολιγάρχες να υποστηρίζουν το καθεστώς Πούτιν. Υπάρχουν πάνω από εκατό Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι», είπε στους Sunday Times.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής κυρώσεις σε περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο και πιο αυστηρό πακέτο οικονομικών κυρώσεων που έχει δει ποτέ η Ρωσία».


Latest News

Πόσο κόστισε η επίθεση Τραμπ στην αμερικανική επιστήμη
Σαρωτικές περικοπές χρηματοδότησης απειλούν να υπονομεύσουν την καινοτομία που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Η παγίδα των futures στην οποία έπεσαν οι σοκολατοβιομηχανίες - Τί συνέβη με τις τιμές του κακάο
Οι βιομηχανίες σοκολάτας ποντάρουν στο ότι η παρατεταμένη ανοδική πορεία στην αγορά κακάο φτάνει στο τέλος της

Η Kimberly-Clark μειώνει τις προοπτικές κερδών καθώς αυξάνεται το κόστος των δασμών Τραμπ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος λέει ότι η Kimberly-Clark δεν σκοπεύει να μετακυλίσει το κόστος που προκαλούν οι δασμοί στους καταναλωτές με συνολικές αυξήσεις τιμών

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank