Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατεβάσουν τον θερμοστάτη τους κατά μία μονάδα προκειμένου να εξοικονομήσουν ποσότητα φυσικού αερίου και να μειώσουν την εξάρτηση τους και την συνολική εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές στη Ρωσία. Αυτή ήταν η πρόταση που διατύπωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προτεινόμενου σχεδίου του οργανισμού για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Μόσχα.
Η μείωση του θερμοστάτη από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έστω και κατά μία μονάδα θα εξοικονομούσε περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Προφανώς η ποσότητα αυτή ωχριά μπροστά στα περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα εισαγωγών από τη Ρωσία, όμως αν εφαρμοζόταν σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα «θα βοηθούσε στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος», χωρίς να στερεί σημαντική άνεση από τα νοικοκυριά.
Στις έτερες ιδέες που έθεσε στο τραπέζι ο κύριος Μπιρόλ ήταν επίσης η δρομολόγηση ενός νέου ειδικού φόρου στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν δει τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη λόγω του ράλι των τιμών, με τα χρήματα που συγκεντρώνονται να δρομολογούνται για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ ζήτησε επίσης από την Ευρώπη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την Gazprom που λήγουν μέσα στη χρονιά, να αυξήσει τις εισαγωγές από έτερες χώρες όπως το Κατάρ και Νορβηγία, να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με νέα projects και συνάμα να καθυστερήσει το κλείσιμο πολλών πυρηνικών μονάδων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει το προτεινόμενο σχέδιο 10 σημείων του ΙΕΑ προκειμένου ενδεχομένως να αναπροσαρμόσει το σχέδιο που έχει η ίδια στα σκαριά για την ενίσχυση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας σαν αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας το θέμα η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον, επεσήμανε πως η Ε.Ε. βρισκόταν ήδη σε τροχιά μείωσης της εξάρτησης της από τη Ρωσία, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε την διαδικασία αυτή πιο επείγουσα και σημαντική.
Πάντως, η όλη διαδικασία δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη. Ακόμη και με την πλήρη υιοθέτηση όλων των προτάσεων του ΙΕΑ, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν η μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις ρωσικές εισαγωγές μόλις κατά το ένα τρίτο, κάτι που και πάλι θα αφήνει την Ευρώπη ευάλωτη στις διαθέσεις του Κρεμλίνου.
Latest News
Εργαζόμενοι vs CEOs: Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των απολαβών στην Ευρώπη
Πόσα βγάζουν οι CEO στις 100 κορυφαίες εταιρείες στην Ευρώπη
Η μανία για το AI...ταξιδεύει στο Νταβός
Η έκρηξη του brand AI ξεκίνησε στο Νταβός το 2024, παραμερίζοντας τα κρυπτονομίσματα, σε μια εποχή που το ChatGPT κέρδιζε ακόμη σε δημοφιλία
Τα πάνω κάτω απειλεί να φέρει ο Τραμπ στην παγκόσμια φορολόγηση των πολυεθνικών
Η κίνηση Τραμπ η οποία είναι πιθανό να πυροδοτήσει παγκόσμια αντιπαράθεση για τα φορολογικά καθεστώτα
Γιατί οι Αμερικανοί γεμίζουν τα κελάρια τους με κρασιά και τυριά από την Ευρώπη
Υπάρχει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ ότι ο Τραμπ θα επιβάλει τελικά δασμούς σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα
Γιατί το Βερολίνο «τρέμει» για τις επερχόμενες αποφάσεις Τραμπ
Οι αυξήσεις δασμών που απειλεί να επιβάλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κοστίσουν 127 έως 180 δισ. ευρώ στη γερμανική οικονομία
Η διεύρυνση των BRICS, η αποδολαριοποίηση και οι απειλές Τράμπ [γράφημα]
Οι BRICS είναι, μετά την ένταξη της Ινδονησίας, μια ομάδα δέκα κρατών με σημαντικό οικονομικό βάρος και πρωταγωνιστική θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από νέους δασμούς του Τραμπ [πίνακας]
Ο χάρτης των εμπορικών πλεονασμάτων και ελλειμμάτων με τις ΗΠΑ ανά χώρα της ΕΕ
Όμιλος JSW θα επενδύσει $35 δις στην πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας
Η συμφωνία με τον κυβερνητη της πολιτειας έγινε στο περιθωριο του Οικονομικού φόρουμ του Ντααβός
SEC: Ανακοίνωσε την δημιουργία task force για τα crypto
Μια πολυαναμενόμενη κίνηση μετά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για την αγορά των crypto
Η Γερμανία θα πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στον ΠΟΥ; - Πλήγμα η απώλεια 130 εκατ. από εισφορές
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 20% των υποχρεωτικών συνεισφορών