Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κατεβάσουν τον θερμοστάτη τους κατά μία μονάδα προκειμένου να εξοικονομήσουν ποσότητα φυσικού αερίου και να μειώσουν την εξάρτηση τους και την συνολική εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές στη Ρωσία. Αυτή ήταν η πρόταση που διατύπωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προτεινόμενου σχεδίου του οργανισμού για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Μόσχα.

Η μείωση του θερμοστάτη από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά έστω και κατά μία μονάδα θα εξοικονομούσε περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Προφανώς η ποσότητα αυτή ωχριά μπροστά στα περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα εισαγωγών από τη Ρωσία, όμως αν εφαρμοζόταν σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα «θα βοηθούσε στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος», χωρίς να στερεί σημαντική άνεση από τα νοικοκυριά.

Στις έτερες ιδέες που έθεσε στο τραπέζι ο κύριος Μπιρόλ ήταν επίσης η δρομολόγηση ενός νέου ειδικού φόρου στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν δει τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη λόγω του ράλι των τιμών, με τα χρήματα που συγκεντρώνονται να δρομολογούνται για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών από τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ ζήτησε επίσης από την Ευρώπη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την Gazprom που λήγουν μέσα στη χρονιά, να αυξήσει τις εισαγωγές από έτερες χώρες όπως το Κατάρ και Νορβηγία, να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με νέα projects και συνάμα να καθυστερήσει το κλείσιμο πολλών πυρηνικών μονάδων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει το προτεινόμενο σχέδιο 10 σημείων του ΙΕΑ προκειμένου ενδεχομένως να αναπροσαρμόσει το σχέδιο που έχει η ίδια στα σκαριά για την ενίσχυση της ενεργειακής της ανεξαρτησίας σαν αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας το θέμα η Επίτροπος Ενέργειας της Κομισιόν, Κάντρι Σίμσον, επεσήμανε πως η Ε.Ε. βρισκόταν ήδη σε τροχιά μείωσης της εξάρτησης της από τη Ρωσία, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε την διαδικασία αυτή πιο επείγουσα και σημαντική.

Πάντως, η όλη διαδικασία δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη. Ακόμη και με την πλήρη υιοθέτηση όλων των προτάσεων του ΙΕΑ, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν η μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις ρωσικές εισαγωγές μόλις κατά το ένα τρίτο, κάτι που και πάλι θα αφήνει την Ευρώπη ευάλωτη στις διαθέσεις του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20