Βεβαίως, το πλαίσιο των ερευνών που έχουν ξεκινήσει αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ενεργή υποστήριξη των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνούν κάθε φαντασία σε μια περίοδο όπου οι Ενωσιακές και όχι μόνο οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις προκαλούν ασφυξία στο σύστημα εξουσίας Πούτιν και ιδιαίτερα, στην περιφέρεια του με πολλούς αδύναμους κρίκους που δεν έχουν την δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων.
Ιδιαίτερα στη χώρα μας η πίεση έχει αρχίσει να εμφανίζεται τόσο σε μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσο και σε δραστηριότητες που ξεκινούν από περιθωριακά μέσα (π.χ sites αλλά και έντυπα) και καταλήγουν σε εκκλησιαστικούς κύκλους. Και αυτό γιατί στελέχη του Πατριαρχείου Μόσχας είχαν εδώ και χρόνια και με όχημα εκκλησιαστικά sites αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα συνοδευόμενη από πόρους που δεν ήταν εύκολη η διερεύνηση των διαδρομών τους. Μάλιστα, πολύπειρος ιεράρχης των Νέων Χωρών ( του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου) έλεγε με χιούμορ τις τελευταίες ημέρες ότι μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας θα ζήσουμε τρελές ιστορίες με «Ρωσίδες με κόκκινα γένια». Τι εννοούσε ο Δέσποτας δεν γνωρίζω… Μικρή υπομονή. Τι άλλο;
Ένας τίμιος συμβιβασμός
Η γενικά αποδεκτή εκτίμηση για το σχέδιο για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι ότι έχει επιτευχθεί πλέον ένας καλός συμβιβασμός με τους θεσμούς ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα διακυβέρνησης που θα επιτρέψουν στο Ταμείο να διαδραματίσει ένα διαφορετικό ρόλο στα τραπεζικά πράγματα σε μια διαφορετική φάση με διαφορετικά ζητούμενα. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι στο «καυτό» θέμα της αποεπένδυσης των συμμετοχών του στις τράπεζες τίθενται όρια στο τι μπορεί να κάνει το ΤΧΣ χωρίς προηγούμενη διαβούλευση (prior consultation) με την Κυβερνηση.
Για το σχέδιο της αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο βρέθηκε στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου στη χτεσινή συνεδρίαση του θα έρθει πιθανότατα μέσα στον Μάρτιο στη Βουλή.
Ανανέωση θητείας με νόημα
Ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση- συμπεριλαμβανομένης και της Κινεζικής πλευράς- αποτελεί η δημόσια ανακοίνωση για την ανανέωση της θητείας του Μανούσου Μανουσάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ΑΔΜΗΕ Α.Ε., για χρονικό διάστημα τριών ετών, με αφετηρία την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του 2022 και λήξη την αντίστοιχη ημερομηνία του 2025.
Ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος, Εκτελεστικός Πρόεδρος ΔΣ της εταιρείας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (το 51 % του ΑΔΜΗΕ), δήλωσε: «Ο αποφασιστικός ρόλος και η συνεισφορά του Διαχειριστή στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας γίνεται ολοένα και περισσότερο κρίσιμος και παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Η στενή και παραγωγική συνεργασία των μετόχων του Διαχειριστή, θέτει τη βάση για την συνέχιση μιας επιτυχημένης πορείας, που ξεκίνησε από τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ και προχωρά με σταθερά και δυναμικά βήματα για την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού του προγράμματος, πραγματοποιώντας ένα οραματικό σχέδιο για τις μεγάλες διασυνδέσεις, με ισχυρή δέσμευση για ένα ακόμη παραγωγικότερο μέλλον».
Πάντως, η στιγμή που επιλέχθηκε για να ανακοινωθεί και επισήμως η ανανέωση της θητείας του Μανούσου Μανουσάκη παρά τον πόλεμο που είχε δεχθεί από τους Κινέζους μετόχους του 24 % δείχνει μια αποφασιστικότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης που θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα: Στις εταιρείες λειτουργεί η μετοχική δημοκρατία όποιος έχει την πλειοψηφία αποφασίζει και για τα πρόσωπα της διοίκησης αλλά και για τις κατευθύνσεις.
Σε κάθε περίπτωση είναι ολοφάνερο ότι οι ισορροπίες έχουν αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα και οι τόνοι έχουν πέσει και μεταξύ των μετόχων κάτι που αποτυπώνεται και στο χθεσινό δελτίο Τύπου του ΑΔΜΗΕ.
Το Moonshot του Δρ. Μπουρλά
Με μία ανάρτηση του στο Linkedin o συμπατριώτης μας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Δρ. Albert Bourla μας ενημερώνει για το Moonshot, ένα βιβλίο στο οποίο ο ίδιος αφηγείται το πώς το αδύνατο έγινε δυνατό.
Ας ξεκινήσουμε από την ανάρτηση του: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γνωρίζαμε ότι κάθε μέρα χωρίς εμβόλιο, χάνονταν ζωές και οι άνθρωποι συνέχιζαν να υποφέρουν από τον COVID-19. Όλοι μας στην Pfizer παρακινηθήκαμε, πάνω απ’ όλα, από τη δυνατότητα να σώσουμε ζωές.
Το Moonshot είναι η ιστορία των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε, των μαθημάτων που μάθαμε και των βασικών αξιών που μας επέτρεψαν να πετύχουμε αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό. Η ελπίδα μου είναι ότι θα μπορούσε να εμπνεύσει για το δικό του Moonshot, όποιo κι αν είναι αυτό».
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 8 Μαρτίου και ήδη άρχισαν οι προπαραγγελίες.
Στο e-shop του εκδοτικού οίκου Harper Collins διαβάζουμε σχετικά με το βιβλίο Moonshot : «Η αποκλειστική, από πρώτο χέρι και από τα ενδότερα ιστορία του τρόπου με τον οποίο η Pfizer έσπευσε να δημιουργήσει το πρώτο εμβόλιο για το Covid-19, αφηγήθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Albert Bourla.
Μια καθηλωτική, γρήγορη, εσωτερική ματιά σε ένα από τα πιο απίστευτα επιτεύγματα του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία, το Moonshot αφηγείται τις εντατικές προσπάθειες των ( μηνών του 2020 όταν οι επιστήμονες της Pfizer, υπό την οραματική ηγεσία του Δρ. Albert Bourla, έκαναν “το αδύνατο δυνατό”».
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο Δρ Μπουρλά, η επιτυχία της Pfizer δεν οφείλεται στην τύχη αλλά αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας την οποία καθοδηγούσαν τέσσερις απλές αξίες—Θάρρος, Αριστεία, Ισότητα και Χαρά. Επιπλέον, το Moonshot είναι μια ιστορία ηγεσίας κάτω από τις πιο άνευ προηγουμένου συνθήκες για το πώς ο Δρ Μπουρλά, Έλληνας μετανάστης, παιδί επιζώντων του Ολοκαυτώματος και κτηνίατρος, έγινε επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο και ξεκίνησε μια δραστική μεταμόρφωση του οργανισμού που διευθύνει. Το Moonshot περιγράφει βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των πολλαπλών, πρωτόγνωρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, αποκαλύπτει την εφαρμογή επιστημονικών ανακαλύψεων από την Pfizer με ρυθμό ρεκόρ και προσφέρει μαθήματα ηγεσίας που μπορούν να βοηθήσουν οποιονδήποτε να διαχειριστεί με επιτυχία τα δικά του φαινομενικά άλυτα προβλήματα. Όπως εξηγεί ο Δρ Μπουρλά, «μοιράζομαι την ιστορία του Moonshot, τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, τα μαθήματα που μάθαμε και τις βασικές αξίες που μας επέτρεψαν να το πραγματοποιήσουμε.
Η Τελική Λίστα
Η λίστα των φιναλίστ για την τελική φάση του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας NBG Business Seeds είναι έτοιμη. Ο Σπύρος Αρσένης, επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας με αφορμή τη λίστα των φιναλίστ δήλωσε τα εξής: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο φετινός διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας ανέδειξε 10 εταιρείες με μεγάλη ωριμότητα. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματικών από το fintech, την τεχνολογία και τις μεταφορές έως την υγεία, τον αθλητισμό και τη γεωργία. Για πρώτη φορά βλέπουμε στον διαγωνισμό εταιρείες που δηλώνουν κερδοφορία. Η συμμετοχή της περιφέρειας είναι σημαντική. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι κοντά στα 39 έτη επιβεβαιώνοντας ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα έχει αγγίξει την καρδία του ενεργού πληθυσμού της χώρας. Χαιρόμαστε για τα απτά αποτελέσματα των 12 ετών παρουσίας του διαγωνισμού και του προγράμματος NBG Business Seeds».
Από τις 10 ομάδες που προκρίθηκαν 5 προτάσεις προήλθαν από την Αττική και 5 από την Περιφέρεια. Στην κατηγορία «Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα» ανήκουν 8 και στην κατηγορία «Περιβάλλον και Πολιτισμός» 2. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 39 έτη. Τον τομέα της Υγείας αφορούν 3 προτάσεις, ενώ υπάρχουν προτάσεις από τομείς όπως το Fintech, την Αγροδιατροφή ή και τον Αθλητισμό.
Latest News
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα
Γιατί μπαίνουν στον πάγο επενδύσεις, η λύση Στουρνάρα, τα αντανακλαστικά της Attica Bank, ο χαρούμενος Μανουσάκης
Ηρεμία…
O στρουθοκαμηλισμός του Μαξίμου, η βιασύνη Μηταράκη, Σκρέκα, μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο, οι υποσχόμενες Helleniq Energy και ΑΔΜΗΕ, η μετακόμιση της Epsilon Net
Στρουθοκαμηλισμός
Σε «εμπιστευτική» σύνοδο ο πρωθυπουργός, το «χέρι» του Μιτζάλη, «λάμπουν» Φαραντούρης και Αυτιάς στην Ευρώπη, η «βιασύνη» στη Eurobank, η εμπιστοσύνη στον Μανουσάκη
Από το Βορρά στο Νότο
Το block στους έφηβους, και πάλι «φίλοι» στη Νέα Δημοκρατία, η «α-τράπεζη» Βουκουρεστίου, τα email campaigns της Alpha Bank, οι «προσωρινοί» του ΕΛΓΑ, η έκπληξη του ΑΔΜΗΕ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το all in της κυβέρνησης, ο τραπεζίτης πίσω από τα μέτρα, οι αντοχές του χρηματιστηρίου και τα family offices, η γκάφα Γεωργιάδη, ο Καλατράβα “φεύγει”, το παζλ του food hall στο Αρσάκειο
All in…
Η στροφή Μητσοτάκη, η «φορολογία» των τραπεζών, τι θα μετρήσουν οι long του 2025, η «υποψηφιότητα» Πατέλη, το alert στα φάρμακα του Έβρου, το «σκάκι» της Helleniq Energy, η αξία της τηλε-διοίκησης
Η στροφή
Αλλαγή σελίδας στον Πειραιά, το timing της ελληνικής διπλωματίας, η «γκάφα» Πετραλιά, ο κεφάτος Σιάμισιης, «έκλεισε το μάτι» ο Θεοδωρικάκος
Νέα σελίδα για το κτήριο Κορασίδη στον Πειραιά
Θυμήθηκαν τον Τσίπρα, η προσεκτική ΕΚΤ, ετοιμάζεται το deal του CVC, τα «σεμινάρια» του Θεοδωρόπουλου, το ξενοδοχείο του χρηματιστή, Χριστούγεννα στο Ντίσελντορφ
Θυμήθηκαν και τα ελληνικά
Στον πάγο και πάλι οι τράπεζες, τα 13 λεπτά του Πατέλη, το αποτύπωμα Κοντόπουλου, οι μνήμες Τζαννετάκη, τι ετοιμάζει η Lavipharm, η πρόταση Καλαντώνη, το deep value play της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από Δευτέρα οι αποφάσεις για ΔΕΠΑ
Παίζοντας με τις τάπες…