Με το χειρότερο δυνατό σενάριο δείχνει να κλείνει η εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών για ακόμη μία ημέρα, όταν δηλαδή οι ανησυχίες για την έκβαση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν κλιμακωθεί.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,61% στις 832,32 μονάδες, με τον τζίρο ήδη να φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Στη σκιά του πολέμου
Μπορεί η επιφυλακτικότητα των αγοραστών να αποτυπώθηκε στη χθεσινή χαμηλής συναλλακτικότητας και κερδών συνεδρίαση, αλλά η αύξηση του τζίρου στις έντονα πτωτικές ημέρες μαρτυρούν την αποστροφή κινδύνου που επικρατεί παγκοσμίως, λόγω των εξελίξεων στο Ρώσο-ουκρανικό μέτωπο. Και μπορεί το ΧΑ να έδειξε σημαντικές αντοχές από την έναρξη της νέας χρονιάς, όμως όταν η κατάσταση στις αγορές διεθνώς είναι τεταμένη, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το παγκόσμιο sell off.
Προς το παρόν, το εύρος 830-860 παραμένει το πιο πιθανό σενάριο, καθώς είναι προφανές ότι το πολυπαραγοντικό του θέματος, σε συνδυασμό με τις αντίρροπες δυνάμεις, αναζωπυρώνουν τη διστακτικότητα των επενδυτών, άρα και τη μεταβλητότητα στο ταμπλό.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς και Βιοχάλκο βρίσκονται στο επίκεντρο του sell off, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνουν και οι ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΕΛΧΑ, Motor Oil, Quest, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Ο Ελλάκτωρ στον αντίποδα κερδίζει 0,16%, με τον Σαράντη να ενισχύεται κατά 2,17%.
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Νέα πτώση προκαλούν στις ευρωπαϊκές αγορές οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ρώσο-ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς πλέον τον πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με απώλειες 0,8%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να σημειώνει πτώση 2,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,69% στις 7.189 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,19% στις 13.534 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,66% στις 6.272 μονάδες.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Ουκρανία, βασικές πόλεις, ενώ με βάση ορισμένες πληροφορίες… τα επόμενα εικοσιτετράωρα προετοιμάζεται μια άνευ προηγουμένου ολοκληρωτική επίθεση στις στρατηγικές θέσεις των Ουκρανών.
«Αυτό θα είναι μια πραγματικά μεγάλη αναστάτωση όσον αφορά τα logistics, και οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες», δήλωσε ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της IHS Markit. «Πρόκειται για κρίση εφοδιασμού. Είναι μια κρίση logistics. Είναι μια κρίση πληρωμών και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην κλίμακα της δεκαετίας του 1970».
Οι πυρηνικοί φόβοι έριξαν τις ασιατικές αγορές
Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 2,68%, με τις μετοχές της HSBC να υποχωρούν περισσότερο από 3%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite σημείωσε πτώση 0,96% για να ολοκληρώσει την ημέρα στις 3.447,65 μονάδες, ενώ ο Shenzhen υποχώρησε 1,374% στις 13.020,46 μονάδες.
Ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έχασε 2,23% για να κλείσει στις 25.985,47 μονάδες, με τις μετοχές του ομίλου SoftBank Group να υποχωρούν 4,78%. Ο δείκτης Topix υποχώρησε 1,96% στις 1.844,94 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 1,22% στις 2.713,43 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,57%, κλείνοντας στις 7.110,80 μονάδες.
Αν και η συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές κινήθηκε αρχικά με ήπιες απώλειες, οι πιέσεις αυξήθηκαν μετά από αναφορές ότι ο καπνός ήταν ορατός από ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία – το μεγαλύτερο στην Ευρώπη – μετά την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.
Μερικές από αυτές τις απώλειες μειώθηκαν λίγο αργότερα αφού ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού είπε ότι η πυρηνική ασφάλεια της εγκατάστασης είναι εξασφαλισμένη αυτή τη στιγμή, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται ραγδαία και οι αναφορές από τη χώρα είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν.
Latest News
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί