Η Ευρώπη επεξεργάζεται τον τρόπο με το οποίον θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, σύμφωνα με έξι ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters. Το υπό συζήτηση σενάριο θα εντείνει την πίεση στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας  και θα βαθύνει την διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

Η μια επιλογή που εξετάζεται είναι η εξ ολοκλήρου απομάκρυνση της Ρωσίας από το ΔΝΤ, που λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, εξηγούν οι ευρωπαϊκές πηγές αν και θεωρείται δύσκολο αν όχι αδύνατον να επιτευχθεί. «Έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά το να διώξουμε εντελώς τη Ρωσία είναι μάλλον μια μη ρεαλιστική επιλογή λόγω της απαιτούμενης απαρτίας», εξηγεί ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναφερόμενος στην ευρεία υποστήριξη που απαιτείται μεταξύ των 190 χωρών που είναι μέλη του Ταμείου.

Οι άλλες  επιλογές που συζητιούνται περιλαμβάνουν την αναστολή του δικαιωμάτος ψήφου της Ρωσίας, καθώς και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της στο ειδικό νόμισμα του ΔΝΤ, γνωστό ως Special Drawing Rights (SDR). Πρόκειται για ένα λογιστικό νόμισμα με ισοτιμία που καθορίζεται από ένα καλάθι νομισμάτων, τα οποία είναι το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ, του γουάν, το γεν και η στερλίνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ανησυχούν ότι η Μόσχα, αποκομμένη από μεγάλο μέρος των αποθεματικών της αξίας 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα 17 δισ. δολάρια που ανέρχονται τα αποθεματικά του ΔΝΤ, που έλαβε πέρυσι η χώρα για την καταπολέμηση της πανδημίας . Για να δαπανήσει τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε SDR, η Ρωσία θα πρέπει να βρει χώρες που θα είναι πρόθυμες να τα ανταλλάξουν με τα υποκείμενα νομίσματα, μια προοπτική που θεωρείται απίθανη, από του ευρωπαίους. 

Στο τραπέζι η πλήρης απομόνωση της Ρωσίας

 Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ενώ συζητήθηκε ο περιορισμός των δικαιωμάτων της Ρωσίας στο ΔΝΤ και ο αποκλεισμός της πρόσβασής της στα SDR, η συζήτηση παραμένει ευρύτερη.  «Υπάρχει μια συνεχόμενη συζήτηση στο πως θα εκδιωχθεί η Ρωσία από όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», λένε και προσθέτουν ότι η συζήτηση για το ΔΝΤ επικεντρώθηκε κυρίως στο πώς θα εμποδίσουν τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα SDR της.

Ωστόσο, η πλήρης εκδίωξη της Ρωσίας από το ΔΝΤ ενδέχεται να είναι νομικά αδύνατη.  Ακόμα και τα μέλη του Ταμείου, που είναι ένοχα για γενοκτονία δεν έχουν εκδιωχθεί, καθώς θα έπρεπε να αποδειχτεί νομικά η παραβίαση της συμφωνίας με το ΔΝΤ», εξηγεί αξιωματούχος, ενώ τονίζει ότι αν και είναι επείγον για τη Δύση, ενδέχεται να μην λάβει υποστηρίξη από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή