Δύσκολες εποχές για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα υπερπολυτελή σούπερ γιοτ τους, καθώς οι δυτικές χώρες έχουν ξεκινήσει τις κατασχέσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων, με προφανή στόχο να πλήξουν το στενό κύκλο των φίλων-μεγιστάνων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν επιδοθεί σε ένα… κρυφτούλι, με τους πρώτους να… τρέχουν να τα κρύψουν και τους δεύτερους να τα ψάχνουν για να τα κατασχέσουν.
Ποια κατασχέθηκαν ήδη
Τελευταίο στη λίστα προστέθηκε σήμερα το 86 μέτρων γιοτ του Ίγκορ Σετσίν, ήτοι του επικεφαλής της πετρελαϊκής Rosneft και ενός από τους στενότερους συμβούλους του Ρώσου προέδρου. Σύμφωνα με την Superyacht Times, το «Amore Vero», που κατασκευάστηκε από την ολλανδική Oceanco, βρίσκεται στην 131η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των σούπερ-γιοτ.
Η κατάσχεση έγινε από τις γαλλικές αρχές στο λιμάνι Λα Σιοτά, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μασσαλία και την Τουλόν με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών να σπεύδει να ανακοινώσει το θέμα προκειμένου να επιβεβαιώσει την πρόθεση του Παρισιού να τηρήσει αυστηρή γραμμή τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το 2.800 τόνων σούπερ γιοτ είχε φτάσει στο λιμάνι στις αρχές Ιανουαρίου και παρέμενε εκεί για επισκευές. Μάλιστα επρόκειτο να παραμείνει στη Γαλλία μέχρι την 1η Απριλίου, αλλά προφανώς κατόπιν εντολών που έλαβε ετοιμάστηκε να αναχωρήσει άρον-άρον, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές του.
Η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή από τις τοπικές αρχές, με την αναχώρησή του να θεωρείται παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, οπότε δόθηκε σήμα για την παρέμβαση των τελωνειακών αρχών που δρομολόγησαν άμεσα την κατάσχεση του.
Είχε προηγηθεί η εξίσου πολύκροτη κατάσχεση από τους Γερμανούς της υπερπολυτελούς θαλαμηγού του ολιγάρχη Αλίσερ Ουσμάνοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes. Ο ουζμπεκικής καταγωγής μεγιστάνας με περιουσία ύψους 19,5 δισ. δολαρίων δραστηριοποιείται στον κλάδο των ορυχείων, των μετάλλων αλλά και των τηλεπικοινωνιών και είχε βρεθεί από νωρίς στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. λόγω των στενών δεσμών του με το Κρεμλίνο.
Το μήκους 156 μέτρων και 3.850 τετραγωνικών μέτρων Dilbar βρισκόταν για επισκευές και τροποποιήσεις στο ναυπηγείο Blohm+Voss, στο Αμβούργο, όπου και εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από τις αρχές.
To Dilbar κατασκευάστηκε κατά παραγγελία από τον Ουσμάνοφ κοστίζοντας 600 εκατ. δολάρια και διόλου τυχαία θεωρείται το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο. Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 40 επιβατών και 85 άτομα προσωπικό, με μεγάλη εσωτερική πισίνα και δύο ελικοδρόμια.
Ποια κρύβονται
Βέβαια ο φίλος του Πούτιν δεν θα… ξεμείνει από θαλαμηγούς, αν θελήσει να ταξιδέψει. Τουλάχιστον άλλα πέντε γιοτ που διαθέτει έχουν εντοπιστεί ήδη στον Ινδικό Ωκεανό, στις Μαλβίδες και στη Σρι Λάνκα, ήτοι σε τοποθεσίες που η «τσιμπίδα» των δυτικών δεν μπορεί να τα φτάσει.
Φαίνεται, άλλωστε, πως οι Ρώσοι μεγιστάνες προσπάθησαν να κινηθούν γρήγορα, όταν αντιλήφθηκαν πως οι ίδιοι και τα πολυτελή περιουσιακά τους στοιχεία θα βρεθούν στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων και ειδικά τα γιοτ ήταν σχετικά εύκολο να μετακινηθούν γρήγορα και να «κρυφτούν» σε τοποθεσίες εκτός της δικαιοδοσίας των δυτικών δυνάμεων.
Ειδικά οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν ήδη σχηματίσει μια πλήρη λίστα περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών, με στόχο το πάγωμα ή την κατάσχεση τους με τρόπο που θα εξυπηρετήσει επικοινωνιακά την προβολή της σκληρής απάντησης της Δύσης, αλλά και θα εκνευρίσει το στενό κύκλο του Πούτιν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, ήδη από την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον τέσσερα σούπερ-γιοτ ολιγαρχών είχαν εγκαταλείψει τα δυτικά λιμάνια με κατεύθυνση κυρίως προς τις Μαλβίδες.
Ο παράδεισος των Μαλβίδων
Σύμφωνα με το Marine Traffic, η θαλαμηγός του προέδρου της πετρελαϊκής Lukoil, Bαγκίτ Αλεκπέροφ, με περιουσία ύψους περίπου 25 δισ. δολαρίων, αναχώρησε άρον-άρον από το λιμάνι της Βαρκελώνης που βρισκόταν με πιθανή κατεύθυνση το Μαυροβούνιο ή και ακόμη πιο μακριά… Η θαλαμηγός ονόματι Galactica Super Nova ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για την τεράστια πισίνα που διαθέτει, η οποία έχει γυάλινο πάτο και καταρράκτη.
«Η ειρήνη πρέπει να είναι προτεραιότητα και οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΩΣ» είχε γράψει σε tweet του, την περασμένη Κυριακή ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, αποτελώντας έναν από τους ελάχιστους Ρώσους μεγιστάνες που μίλησε δημοσίως για τον πόλεμο, αποφεύγοντας ωστόσο και πάλι να καταδικάσει ευθέως την ρωσική εισβολή. Σε κάθε περίπτωση, το αφεντικό του βιομηχανικού κολοσσού της Basic Element και ιδρυτής του μεταλλουργικού γίγαντα της Rusal, που επιβαρύνεται με κυρώσεις από τις ΗΠΑ ήδη από το 2018, είχε ήδη φροντίσει να δώσει εντολή στη θαλαμηγό του Clio να κατευθυνθεί προς τα ασφαλή νερά των Μαλβίδων, όπου έχει ήδη αγκυροβολήσει.
Πολύ κοντά στο Clio, στα ανοιχτά του Μάλε (της πρωτεύουσας των Μαλβίδων), βρίσκεται το 88 μέτρων Nirvana του Βλάντιμιρ Ποτάνιν, ήτοι του δεύτερου πλουσιότερου Ρώσου και νούμερο 10 στην παγκόσμια κατάταξη με περιουσία ύψους 87 δισ. δολαριών, ενώ μόλις προχθές φαίνεται πως έφτασε και το Titan του συνιδρυτή της χαλυβουργικής Evraz, Αλεξάντερ Αμπράμοφ.
Latest News
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...
Οι άλλες business των brands μόδας – Από την Zara στην Louis Vuitton
Κολοσσοί της αγοράς στρέφουν συνειδητά το ενδιαφέρον τους και σε άλλους τομείς - Τι επιλέγουν Zara, Louis Vuitton, Prada